Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Er der ingen grænser


69219 cykling 14/6 2014 07:42
Oversigt

Jeg er i tvivl om hvor vi er på vej hen.

Efter en turbulent investering i Vestas har jeg nu den opgave og gøre noget ved afkastet.Men jeg tør ikke investerer.Alt ser for mig lidt overgearet ud.

Generelt er vi tilbage i kurser fra før finanskrisen, det kan vi takke den førte penge politik for med gratis penge til bankerne og massive støtte opkøb af Obligationer.

Den generelle holdning er at så længe renten er lav så har kapitalen ingen anden udvej end som og søge i aktiemarkedet.Ergo aktierne vil fortsætte op

Kan det virkelig være rigtigt at vi er kommet i en situation hvor der er så stor politisk kontrol og vilje til og støtte væksten så at man nærmest risiko frit kan købe aktier ?

Boligbobler er under opbygning, der er konflikter i Ukraine / Rusland og nu Irak.Men det er markedet nærmest udpåvirket af.

Har vi knækket koden og lavet den ultimative evighedsmaskine hvor vi alle sammen med lidt omtanke kan købe aktier og få vores investering forrentet med 8% , eller er der noget jeg overser ?14/6 2014 08:36 Bryan 169221Jo der er grænser, men ingen ved hvornår grænsen er nået.

Hvis jeg må tillade mig igen at linke til et indlæg jeg også brugte i en anden tråd :

http://www.proinvestor.com/boards/68483/Markedstiming-ved-koeb-og-hold

Hvis du kigger på min "indkøbsgraf" og sammenligner med kursgrafen ovenover fremgår det tydeligt at jeg mente at aktierne var for dyre i lang tid før grænsen var nået sidste gang. Det var udelukkende et spørgsmål om en ren FA-mæssig vurdering af aktierne.

Eller sagt på en anden måde, aktierne blev ved med at stige i lang tid efter jeg mente at grænsen var nået. Faldet blev så bare tilsvarende større da korrektionen kom.

Nu er jeg så i en ny indkøbspause ( har varet ca 1 år ) fordi jeg igen har svært ved at finde gode tilbud på aktiemarkedet.

Du vil måske nok kunne opnå en forrentning på 8% på langt sigt. Men det vil være et gennemsnit med store udsving undervejs. Vi har ikke oplevet den sidste korrektion og den kommer når du mindst venter det.14/6 2014 09:23 cykling 169222Bliver spændende og følge om historien gentager sig omkring at faldet sidst udlignede din lidt for tidlige manglende købs lyst.

aktierne er ca oppe med 40% siden at du vurdere at der ikke var noget og komme efter.

Men et fald fra den nuværende top på ca 50% er heller ikke utænkeligt14/6 2014 11:03 Bryan 169223Ja her må man så bare kigge på porteføljen og glæde sig over at de aktier man allerede har stiger. Og lade være med at ærgre sig over at man ikke er 100% med hele vejen. Det kræver jo lidt selvdisciplin at holde fingrene fra købsknappen.

Men når jeg ikke har købt noget i et år betyder det jo ikke helt at jeg har misset 40%. Hvis jeg ikke havde fulgt den strategi, ville jeg have købt løbende d.v.s. mine køb ville have været spredt over hele året. En del af min kontante reserve er f.eks. udbytter jeg har modtaget de sidste par måneder. Så hvis man skulle tale om et tabt afkast, skulle man vel se på gennemsnittet som vil være væsentligt lavere end 40%.

Jeg tror altså stadig på at jeg kommer til at tjene på det sammenlagt, men det er da meget tænkeligt at det kunne have været timet endnu bedre. Det må tiden vise.14/6 2014 12:10 cykling 169224Det der for mig virker spændende er at du på baggrund af virksomhedernes nøgle tal gik i stop for køb for 12 måneder siden

Hjul som læner sig op af TA er også skeptisk og har været det siden årsskiftet og skal ikke ind endnu.

Pete som vel er kyniker trak sig i i november 2013 da der efter hans mening kun var marginale stigninger og komme efter.

Jeg selv er bekymret når analytikerne skriver at det ikke er for sent og købe aktier ????? -Ergo der er lidt mere og komme efter inden det skal ned.


Jeg vil afvente og se hvad i hver især gør og når den sidste af jer er blevet positiv så afventer jeg yderligere 20% inden jeg køber.<span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>18/6 2014 22:41 chrhall 169284Inden jeg skriver mere, må jeg hellere komme med en disclaimer: "Det er svært at spå, og især om fremtiden"

Når det er sagt, tror jeg ikke på en korrektion i nær fremtid, og jeg tror generelt ikke at jeg er dygtig nok til at markedstime. Jeg holder mig til de defensive udbytteaktier, skyder lidt sjov og ballade ind i porteføljen med 5% af porteføljen.

Som jeg opfatter det, er økonomien generelt i bedring, specielt den amerikanske og europæiske, men spørgsmålet er mere hvordan historien slutter denne gang, forstået på den måde at det er svært at identificere boblen, og det er svært at identificere hvornår nok investorer opfatter det som en boble, og hvornår de vil ud.

Jeg synes mere at det på nuværende tidspunkt handler om, om man skal købe mere, eller om man skal sidde stille og lave ingenting. Som udgangspunkt tror jeg at det globale marked er fair prissat. Jeg tror stadig man kan finde nogle gode deals, der er bare længere mellem snapsene.

Jeg læner mig primært op af the Rule of 20, som i princippet er en inflationsjusteret Shiller P/E og af Aswath Damodarans blogindlæg nedenfor.

http://www.bearnobull.com/2014/06/02/showtime/

http://aswathdamodaran.blogspot.dk/2014/06/bubble-bubble-toil-and-trouble-costs.html

Et par links som jeg synes er gode at læse om psykologien / spilteorien i markedet:
http://www.salientpartners.com/epsilontheory/notes/When%20Does%20The%20Story%20Break.html

http://www.salientpartners.com/epsilontheory/notes/Long_Term_Parking.html

Og et om markedstiming:
http://www.schwab.com/public/schwab/nn/articles/Does-Market-Timing-Work14/6 2014 12:22 Henrik Munthe-Brun 269225Jeg tror stadig markedet vil bevæge sig opad i de kommende år. Der har været utroligt mange negative udmeldinger den seneste tid omkring markedet, og alligevel er det fortsat op. Selvfølgelig vil der værre korrektioner undervejs, men disse vare sjældent mere end 8 uger.

Hvorfor jeg tror det vil fortsætte.

1. Økonomien er stadig ikke kommet op i gear, og der er mere "gode tider i vente"

2. Renten er utroligt lav, og normalt vil renten (og økonomien) have bevæget sig meget højere før der opstår store bobler i f.eks aktiemarkedet.

3. Det er kun 5-6 år siden at vi havde en kraftig Aktie nedtur, normalt vil der være ihvertfald 9-10 år imellem hver aktienedtur.14/6 2014 15:09 cykling 069229Jo men hvis man nu i stedet for og bruge årene mellem korrektionerne som indikator.Og kigger lidt på udviklingen % vis og bruger den som indikator.Er vi så ikke overmodne ?

Og kunne det evt skyldes den lave rente som er politisk bestemt og som jo egentlig bare er et udtryk for utidig indblanding i udbud og efterspørgsel.

Og at vækst i kommerciel forstand dags dato er det eneste bud på en verdensorden.

Men plejer det ikke og gå sådan at alt hvad der ikke hviler på et stærkt fundament det holder ikke.

http://www.google.com/finance?cid=62630714/6 2014 15:50 cykling 369230Jeg mener vi har lige oplevet konsekvensen af at der lånes ud til højre og venstre til forbrug på opskruede værdi sætninger

Og nu er vi så på vej til og gøre det en gang til. Denne gang som et middel mod konsekvensen af vores sidste fejl.

Det kan kun gå galt.<span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>14/6 2014 15:56 Henrik Munthe-Brun 269231Først og fremmest vil jeg anbefale Lars Tvedes bog Business Cycles, hvis du vil forstå hvorledes jeg tænker omkring dette.

Mht. renten, ja den er måske lavere end den burde være pga. politisk indblading. Men selv uden politisk indblanding ville den stadig være lav.

Rent psykologisk tror jeg ikke vi har ramt en top, når private investorer og diverse eksperter render rundt og råber krise/boble forude!!!

Først når rigtigt mange vil være inde i markedet og folk begynder at tror at det bare vil fortsætte, så vil jeg begynde at blive forsigtig. Jeg tror der vil gå mange år før vi igen havner i denne situation.14/6 2014 16:28 cykling 069232Tak det vil jeg gøre-Det er altid spændende og prøve på og forstå hvordan meninger og opfattelser dannes.15/6 2014 07:29 Bryan 169239Mellem de sidste 2 toppe var der 7 år (2000-2007) og nu er vi i 2014. <span><img src=" title=";−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>

Se nedenstående graf (SP500).

Det behøver naturligvis ikke nødvendigvis betyde at vi er tæt på toppen.

Men iflg det indlæg jeg linkede til i mit første svar er det ikke så afgørende om jeg lige rammer toppen. Det afgørende er at jeg ikke køber på den sidste del af opturen og derfor har mere at skyde ind på den første del af næste optur.

Hvis jeg har forstået Cykling korrekt ( også fra tidligere indlæg ) går hans tanker i retning af en mere passiv strategi. Altså noget med en bredere portefølje, evt. investeringsforeninger, som han følger mindre intenst. Han vil væk fra den store Volatilitet han har haft ved at have Vestas som en tungt vejende del af porteføljen.

Det værste der kunne ske for Cykling nu er vel at han lægger porteføljen om, glæder sig over at han slap helskindet ud af sit "Vestaseventyr", og derefter ser markedet styrtdykke i en ny korrektion. Nu handler det primært om at beskytte sin kapital og et neutralt markedsafkast vil være helt fint. Set i det lys mener jeg at det vil være klogt at vente.

Det giver god mening at trække sig helt ud, læse en masse bøger, ignorere evt. yderligere stigninger og derefter starte forfra efter en korrektion. Når man ser på grafen kan man vel godt sige at vi er deroppe hvor vi kan begynde at tale om grådighed for at få det hele med, og hvor risikoen for en nedtur er betydende.

korrektion, Makro, USA, vækst
15/6 2014 08:38 cykling 269241Det er også det jeg har besluttet

Min pensions opsparing har jeg overdraget til banken med mellem risiko-Der er ca 15 / 20 år til jeg skal bruge den, så mon ikke de gennemsnitligt klare det med et ok snit


Hvad mine private midler angår er jeg nu 98% kontant og vil afvente et fald og så evt købe Value aktier når forholdet mellem udbytte og pris på aktien ser fornuftigt ud.

Argumentet med at man ikke har noget andet valg end og købe aktier når renterne er ikke eksisterende,er jeg kold over for.Selvfølgelig har jeg et valg og det benytter jeg mig af.

Retten til og sige tak -Men nej tak

Men rolig jeg har ikke fået det hvide snit-Jeg har købt 2000stk AP til kurs 94- Enten finder de værdier eller også er det bare ærgerligt.

Man er nu engang den man er- bare i en mere afbalanceret / forsigtig udgave.<span><img src=
" title=":−)" style="width: 22px; height: 22px;"/>15/6 2014 09:00 Henrik Munthe-Brun 269242Og imellem Black Monday i 1987 og dot-com krakket i 2000 var der 13 år :)
I gennemsnit er der 9 i år imellem hvert krak på finansmarkedet og 18 år imellem hvert krak på boligmarkedet.

Selvfølgelig er der altid korrektioner i markedet på vej op, som bevirker at markedet falder ca 8-15%. Men som sjældent vare mere end 8 uger. Jeg ved ikke om det er en sådan en korrektion i venter på eller om i forventer et nyt stort krak.

Jeg har også tit prøvet at ramme korrektionerne, men det er svært. Ofte bliver man meget hurtigt løbet over ende af hurtige stigninger eller foretager sine køb og salg således at det næsten bedre kunnet have betalt sig at være konstant lang i markedet. For private investorer tror jeg hold and buy er den bedste strategi, kombineret med at man holder øjnene åbne foveror hvornår markedet er på vej mod et nyt stort overordnet krak.

Symtomerne herpå er en psykologisk ændring hvor folk bliver grådige og uforsigtige, snak om ny teknologi, snak om en ny økonomi hvor vi bare fortsætter opaf, mange IPO'er, de private er fuldt investeret, at vi har haft solid økonomisk vækst i minimum 3-4 år og at det sidste krak ligger ca. 9-10 år tilbage i tiden.

Lige nu kan jeg ikke se det store krak foran mig.
Dog en korrektion på 10% er ret sandsynligt, især med den geopolitiske situation som vi har lige nu i Irak/Syrien + Ukraine.15/6 2014 10:26 Occam 169245Hvis man kunne forudse krakket, så kom det ikke, for så ville kurserne begynde at sive allerede nu.

Lidt uro i periferien kan ikke udløse et krak. Vi skal tænke i andre baner. F.eks. midtvejsvalget 4.nov. kan styrke Tea Party, som stopper seddelpressen. Så bliver cash king, og aktierne styrtdykker.15/6 2014 10:37 cykling 169246Man skal passe på med udelukke at det kan ske og det kunne måske være grund nok til og overveje situationen-http://www.dr.dk/Nyheder/Udland/2014/06/11/0611083843.htm15/6 2014 11:12 cykling 169249lidt ud af den samme tangent-Så bliver det også interessant og se hvad den styrkede skeptiske EU fløj i parlamentet kommer til og betyde på sigt15/6 2014 15:13 Occam 069255Og Tea Party behøver ikke vinde så mange pladser. De skal bare være en trussel mod tilstrækkeligt mange repræsentanter.

http://www.nytimes.com/2014/06/15/business/for-businesses-and-the-gop-a-cantor-effect.html?ref=business&_r=1

De har et navn for statsstøtte til erhvervslivet: Crony Capitalism. http://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism16/6 2014 06:20 cykling 069263Og vælgerne ser nogen gange lidt mere simpelt på tingene end som så-http://politiken.dk/indland/politik/ECE1107071/nyrup-igen-df-bliver-aldrig-stuerent/16/6 2014 07:18 JesperDR 069265Sidder med fuldstændig den samme følelse. Men hvis vi er de eneste der kan se det, så kører toget jo bare. Udover dine bekymringer, synes jeg også den "glemte" gældskrisen ligger og lurer.

Synes vi mangler, at se nogle tal der viser, at væksten har bidt sig fast. Derudover er jeg rimelig urolig omkring krisen i Ukraine/ Rusland - det er bare et spørgsmål om tid inden investorerne vil rette blikket mod det igen.

Derudover synes jeg det er foruroligt, at "gælds-krisen" er afblæst. Italien låner jo nærmest billigere end USA. For kort tid siden var det på randen af statsbankerot. Hvornår får investorerne øjene op for dette?16/6 2014 09:47 RoxyTrooper 069267Jeg forventer en korrektion de næste par uger på op til 10%. Derefter er det meget interessant mht. den politiske udvikling i USA.
PS. Den stædige, positive stemning på aktiemarkedet nu er primært drevet af den lave rente, mens den reelle vækst vel er meget begrænset.16/6 2014 09:37 Hjulmand 269266Cykling, du skriver at jeg er skeptisk og jeg gerne løfte sløret i smule og vise hvorfor.

Hjulmand
pdfTvivl.pdf29/6 2014 12:48 Peter_Hansen 169370Well, din "evighedsmaskine" med 8 procent i afkast er faktuelt ikke de samme 8% som for 10 eller 20 år siden.

Hele den kapitalistiske samfundsmodel er syg og den reelle værdi bag dit afkast bliver udhulet af skjult inflation og særlig høj inflation indenfor de specifikke aktiv klasser som sikre at samfundets absolutte top hele tiden øger sin magtbase. Alle er tilfredse imens vi faktisk bevidner verdenshistoriens største tyveri skabt af pengetrykning og ekstremt lave renter.

Middelklassen og den nedre overklasse klapper glade i hænderne og støtter op om cirkusset fordi de ikke har fattet hvad der reelt foregår idet de tror at eksempelvis aktiemarkedet arter sig positivt.

Vi er altså med andre ord inde i en selvforstærkende slut-fase hvor de sande magthavere (de mega rige, de ledende finansielle institutioner samt enkelte multinationale selskaber) sikre at deres position ikke kan trues. Den endelige manifestering heraf kommer ved næste store nedtur som starter når magthaverene ønsker det og ikke før.

Du kan derfor stole på din "evighedsmaskine" så længe masserne kan holdes i troen om at den hellige grav er velforvarret. I det øjeblik alt for mange lugter lunten startes nedturen nemlig som et røgslør der sidenhen bliver til det endelig slut-kup der efterfølges af en ny verdensorden.

Så ja, aktiemarkedet er sikkert på nuværende tidspunkt for os dødelige, men det er jo dybest set en ringe trøst i forhold til de mere dystre langsigtede fremtidsperspektiver.TRÅDOVERSIGT