Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Børspsykologi - kort om "Home Bias" og "Familiarity-Bias"


71244 Vinqvist 29/1 2015 18:16
3
Oversigt

Hej ProInvestor

Jeg vil gerne dele lidt basis-teori fra Børspsykologiens verden med jer - blot nogle ting som er gode at tænke over - især inden man går i gang med at investere.
Jeg er udemærket klar over at dette slet ikke er ny viden for alle her, men håber alligevel nogen herinde finder det brugbart.

Dette post vil umiddelbart henvende sig mere til investorer som vil sammensætte en mere langsigtet portefølje.
Og mit første post her, vil handle om et psykologisk bias (skævhed), som kaldes "Home-bias"
"Home-bias" beskriver en generel tendens til (næsten) udelukkende at investere i virksomheder som er noteret på den "hjemlige" børs.

Problemet er, at man kan sidde med en overbevisning om, at man har god spredning på sektorer og derfor lav(ere) risiko. Men har man ikke investeret sine penge i forskellige markeder, så vil ens PF stadig være eksponeret for en højere systematisk risiko -> sker der noget nationalt/regionalt som presser markederne ned, rammer det samtlige af ens investeringer. Som eksempel har det nok ikke være sjovt, at have alle sine sparepenge i det Russiske marked det sidste års tid.

Baggrunden for overeksponering i sit hjemlige marked kan kobles til hvordan vi mennesker opfatter risiko. Ting vi er mere eksponeret overfor finder vi som regel mindre risikable. Så fordi vi ser reklamer for eksempelvis Danske Bank, og vi tilmed går forbi en af deres filialer hver dag på vej til skole/arbejde og hører om dem i nyheder; så finder vi en investering i deres aktie mindre risikable end i en given Tysk bank. Udelukkende af den årsag, at vi er eksponerede - denne skævhed er kendt som "Familiarity bias"

Det skal dog siges, at der er logiske grunde for at praktisere det såkaldte "Home-bias".
Det kunne være Højere kurtager, udsving i valuta-kurser og anderledes skatteregler.
Dog burde disse faktorer betyde mindre som tiden går, da verden jo som bekendt (også den finansielle) bliver mindre og mindre.

Rådet er hermed givet: Skal du igang med at sammensætte en langsigtet PF, eller har du allerede en, så kan det være en god ide, at kigge udover landets, og også Nordens grænser - for at reducere den systematiske risiko.
Og selvfølgelig kan det store aktie-udland virke uoverskueligt for nybegyndere, men det er der også råd for. Mange danske investeringsforeninger (som beskattes ligesom almindelig danske aktier) kan levere både spredning og eksponering i både US, BRIK, Asien osv.

undersøg dog både foreningens historiske performance, største aktieposter og gebyrer - da disse foreninger kommer med flere udgifter end almindelig stock-pickng.

Til sidst en lille disclaimer - Jeg er ikke selv ekspert, blot en studerende, som synes at børspsykologien er utrolig spændende, og derfor har haft fag + læst bøger på emnet.

Det var alt herfra i denne omgang
//Jonas :−)



29/1 2015 18:23 Helge Larsen/PI-redaktør 171245



Det er et super indlæg. Det er sjældent, at vi læser noget om "Familiiarity bias på danske aktieboards.



31/1 2015 12:28 JAFFASIMON 171277



Lige en graf som supplering til dit gode indlæg.

Viser hvor eksponeret investorerne er imod deres eget land vs. hvor meget de burde ud fra market cap.




31/1 2015 12:30 JAFFASIMON 071278



Nå, da jeg redigerede ovenstående indlæg for en lille stavefejl, så forsvandt grafen også.




TRÅDOVERSIGT