Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Eniro


71268 Malta 30/1 2015 11:14
2
Oversigt

Eniro´s fremtid afgøres 6. februar
Regnskabsaktuel 0 comments
enrio
Igennem 2014 er Eniro, som står bag hæderkronede Nordiske søgekataloger såsom Krak, de Gule sider, Proff m.fl., faldet med 90%. Markedsværdien idag er beskedne 800 millioner kroner. Ikke meget for en virksomhed der (efter en revisor gennemgang for 3 måneder siden) lover markedet et EBITDA på 700 mill. kroner i 2014. Så hvad er gået så galt i Eniro?

Kursfaldet afspejler ikke kun en virksomhed hvis markedet skrumper ind år for år. Det afspejler også rod i regnskaberne, politianmeldelse af en tidligere direktør, høj gældsætning, og en række banker i kulisserne, der måske - måske ikke - truer med at trække tæppet væk under firmaet.

De seneste måneder har en ny dansk direktør, Stefan Kercza, forsøgt at berolige både banker og analytikere uden held. Man vil se resultater. Problemet ved at værdiansætte firmaet lige nu er, at vi ikke ved om selskabets er i brud med bankernes covenants (lånevilkår) for deres milliard store lån. Rygterne både i markedet, i Dagens Industri og i en analytikernote fra SEB er, at bankerne i som minimum ønsker en emission på 400 milllioner og op til 800 millioner, hvilket i nuværende kursniveau vil betyde en 25-50% udvanding. Selskabets ledelse har indtil videre været afvisende overfor en emission. Man har ved sidste conference call sagt at man har en god dialog med bankerne og vil honorere alle sine forpligtelser. Det er også logisk hvis man er ontrack med et overskud på 700 millioner kroner.

Det seneste kvartalsregnskab viste ingen yderligere slinger i valsen for selskabet:

Omsætningen de første ni måneder blev 2.280 MSEK et fald på 14%
EBITDA 497 MSEK
EBITDA-marginalen blev 21,8%
Periodens resultat blev -1.714 MSEK efter en hamper nedskrivning
Cashflow 17 MSEK
Det er jo ikke et regnskab hvor der er meget at fejre, men krisen er måske heller ikke så stor, at selskabet som sådan er fundamentalt truet? Så længe selskabets kan servicere sin gæld kan selskabet vel stadig navigere rimeligt frit i forhold til bankerne kan man spørge.

Både ja og nej. Vi kender ikke til fulde bankernes lånevilkår, men de indeholder sandsynligvis krav om blandt andet en vis omsætning for at bankerne skal være trygge ved gældsreduktionen på den lange bane. Der er sandsynligvis også betingelser om at lånet maksimalt må udgøre en vis procentdel af egenkapitalen, et nøgletal som er stærkt forværret efter sidste store nedskrivning. Så selv om Eniro egentligt har et pænt overskud og rimeligt flotte marginer, så har deres gældsætning altså drevet dem ud i en potentiel stor krise. Hvor stor er svært at sige lige nu, men hvis markedet er nogen indikator, så regner man med, at der minimum skal en emission til i 700 millioner kroners klassen. Hvis selskabet derimod klarer skærerne uden en omfattende emission på en lav valuering, så kan selskabet være en interessant investering både på den korte og lange bane.

Historisk set har Eniro bestemt ikke været en god investering, som ses nedenfor:

historisk afkast Eniro

Før balladen med den tidligere og nu politianmeldte Johan Lindgren har insider, bestyrelsesmedlem Steffan Persson, købt rigeligt ind i løbet af 2014. En rigtig dårlig investering indtil videre. Insiderkøbene er dog stoppet efter den tidligere direktør afgang over uregelmæssighederne i regnskabet. Man kan se Persson og andres transaktioner i Eniro her: insidertrading i eniro. Som kuriøsitet har en socialdemokratisk politiker akkumuleret næsten 700.000 aktier i de seneste måneder.

Når vi nu er ved spekulationer så kunne man ved årsskiftet konstatere at den norske direktør afgik. Hvad skal man lægge i det? Der har været spekulationer om et frasalg af nogle norske aktiviteter kaldet Voice. Det kan være baggrunden for at direktøren fratræder, hvilket vil være en god nyhed for aktionærerne. Omvendt kan det også være at de norske aktiviteter ikke har kunnet leve op til, de selv reducerede, omsætningsmål, hvilket vil være ret dårligt tegn for det kommende regnskab.

Til sidst er der efter sigende også et slagsmål med bankerne om Eniro´s præferenceaktier, der er udbyttebærende. Dem ønsker bankerne et opgør med, hvilket er et juridisk mareridt for selskabet, som da også, indtil videre, har afvist at gøre noget ved vilkårene. Man honorerer sine forpligtelser, som den danske direktør sagde. Men i forretning, som i politik, har man et standpunkt til man tager et nyt. Ved en investering i præferenceaktien skal man vide at de giver 48 kroner i udbytte og skal førtidsindløses i 480 kroner. De handles i 260 kroner, som afspejler den manglende tillid til at vilkårerne fortsætter uforandret. Der bliver udbetalt udbytte 2. februar 2015 på 12 kroner. Moderaktien bliver handlet i 5 kroner (torsdag 29. januar 2015).

Så det store spørgsmål der skal afklares d. 6. februar er: Hvem bestemmer i Eniro? Selskabet eller dets långivere? Hvis selskabet forsat er i chefstolen efter næste regnskab kan det være en god investering. Hvis bankerne bestemmer så kender vi melodien fra Torm, H+H etc. At være i lommen på banken post creditcrunch rimer ikke på aktionærvalue. Desværre.

Regnskabet afgives fredag d.6. februar kl 08.00. Der er Conference call samme dag kl 10.00

Copyright www.inrater.com



TRÅDOVERSIGT

71268 Eniro
30/1 11:14 Malta 2