Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Den danske krone er under pres


71275 grosenfriis 31/1 2015 10:37
Oversigt

Den danske krone er under pres, på samme måde som Schweiz'er Franken (CHF) har været det. Og presset er modsat det den russiske Rubel er udsat for.

Rublen:
Markedet har for tiden mistet tilliden til Ruslands økonomi. Og derfor er der mange der sælger ud af Rublen og søger over i andre valutaer, eller de sælger ud af værdipapirer prissat i Rublen, det kan være russiske statsobligationer eller russiske aktier m.v. og tilsvarende søger man så over i lignende finansielle aktiver i andre lande og i andre valutaer. Det gør at markedet flyder over med et stort overskud af Rubler som alt for få p.t. ønsker at have/benytte. Derfor falder prisen på Rublen massivt. Her har den russiske centralbank været ude kunstigt at forsøge at støtte Rublen ved at hæve renten til ca. 17%. Det er en besværlig kunst at skulle forsvare en svag valuta og forsøge at holde den så stærk som muligt.

DKK og CHF:
CHF og DKK står i en anden situation, de to relaterede landes økonomier er ikke nær så forgældede og deres økonomier klarer sig relativt bedre en mange andre, herunder de gældsplagede lande i Eurozonen. Så i en krisetid betragter udenlandske investorer derfor disse to landes valutaer og værdipapirer prissat i disse to landes valuaer for mere sikre havne. Det skaber en kunstig høj efterspørgsel efter både kroner og værdipapirer prissat i kroner. Det får kursen på CHF og DKK til at stige massivt i forhold til andre valutaer, herunder Euroen og det ønsker hverken regeringerne i de to lande ej heller deres centralbanker skal ske, de vil helst kunne fastholde en fast kurs i forhold til Euroen, fordi de mener det skaber økonomisk stabilitet og gør deres eksporterhverv konkurrencedygtige. Schweiz nationalbank (SNB) har i nogle år holdt en fast kurs imellem CHF og Euroen på 1,2, således at 1 Euro kunne veksles til 1,2 CHF. For at holde denne kurs har SNB været nødt til at gøre det modsatte af Ruslands centralbank, nemlig at skabe nye CHF og bruge dem på at opkøbe Euro. Så stiger Euroen i pris og CHF falder i pris. Men det kunne de ikke blive ved med at holde til, så vidt jeg er orienteret var SNB's beholdning af Euro i starten af deres fastkurspolitik på ca. €50 mia, nu er deres beholdning oppe på et sted imellem €500 - €800 mia. Derfor besluttede SNB til sidst at opgive at fastholde denne kunstigt lave kurs og lade CHF'en flyde frit. Og ser man på kursen i dag, så er kursen på CHF og Euro stort set den samme. Der er i min optik ingen tvivl om at Eurozonens Central Banks (ECB) planer om at skabe nye digitale Euro - for hvad der svarer til ca. kr. 450 mia om måneden - til at opkøbe blandt andet statsopbligationer i gældsplagede lande i Eurozonen, var med til at få SNB til at beslutte at lade CHF'en flyde frit. ECBs opkøbsprogrammer hedder Quantiative Easing og forkortes QE.

Nu er fokus flyttet fra CHF til blandt andet DKK og vores Nationalbank står med samme udfordring som SNB gjorde. Man gør blandt andet renten negativ, så hvis man sætter kroner ind i vores Nationalbank, så skal man betale herfor. Og jeg er også sikker på at Nationalbanken i disse dage skaber nye digitale kroner i mia klassen og går ud i markedet og køber Euro for dem. Så går Eurokursen op og DKK kursen ned. Og efter jeg nu har holdt enetale, så kommer vi så til det som artiklen relaterer sig til Nu har Nationalbanken anbefalet at Finansministeriet stopper med at udstede statsobligationer - disse er jo prissat i DKK. At sende danske kroner ind i Nationalbanken koster nu penge (negativ rente), men danske statsobligationer, der er prissat i DKK giver dog fortsat en meget lav - men positiv rente. Og det sætter på sigt DKK under pres, for den danske stat skal jo senere ud og skaffe DKK for at kunne tilbagebetale det beløb man lånte i forbindelse med udstedelsen af statsobligationen. Så ved at stoppe for udstedelsen af danske statsobligationer, så letter man nu og her presset på den danske krone.

Min vurdering er at det kan Nationalbanken og den danske krone umuligt holde til, dertil er presset fra det internationale marked, investorer og spekulanter simpelthen for stort. Vi ender med samme situation som i SNB med et massivt mia beløb i Euro i reserve og en massiv udhuling af købekraften af DKK - såfremt vores Nationalbank bliver ved og ved og ved med at forsøge at fastholde kursen på ca. 7,45, alt imens ECB klør på med deres massive QE opkøbsprogram. Indenfor den nærmeste fremtid tror jeg Nationalbanken kaster håndklædet i ringen og lader den danske krone flyde frit. Sker det vil det i presen blive fremstillet som noget meget dårligt, men jeg mener det er godt, og jeg tror vi vil se at værdien af vores købekraft stiger.

En del vil sikkert hævde at en stærk krone skader vores eksporterhverv, men det mener jeg kun er på kort sigt, for importpriser stiger tilsvarende. Eksempelvis import af energi, råstoffer, halvfabrikata, maskiner, biler, stole, computere, mobiletelefoner, software etc. Og mange af disse ting er nødvendige at kunne importere for at kunne producere eksportvarer. Og derudover vil en udhuling af et lands valuta kunne skabe lønpres, så over tid vil lønomkostninger også stige. Og så står man pludselig med et behov for at hæve prisen på sine eksportvarer for at kunne modstå stigningen i ens samlede omkostninger. Det er i min optik skruen uden ende og ligeledes i min optik en meget usund økonomisk politik. At have en stærk valuta med massiv købekraft mener jeg vi skal være glade for - både virksomheder og private borgere. Jeg har aldrig nogensinde hørt at en konstant forringelse af en valuta er en god ting - til sidst havner man med en valuta der er lige så værdiløs som den Tyske Weimar Republiks Mark eller Zimbabwe Dollars.31/1 2015 12:30 Clydesdale 171279Hvorfor tror du der skal ske noget?

Det vil vise usikkerhed udadtil og skade anseelsen i europa og resten af verden.

De vil begynde at købe/sælge danske kroner fra ECB så det nok skal komme til at passe. Dejlige billige renter og lån man er sikret mange år frem.

Mange tak for det.

Danmarks økonomi er ikke så stor så ECB ikke kan hjælpe kronen på plads, men på den anden side så har jeg hørt at danskerne er guds udvalgte folk før så hvorfor vi ikke indtager resten af verden forstår jeg ikke. Danmark til Tasmanien.31/1 2015 14:54 grosenfriis 171281Hej Clydesdale

Jeg kan ikke se hvordan man skader sit omdømme, ved at have en stærk valuta. En stærk valuta signalerer, at et land har en stærkere økonomi i forhold til andre lande vi sammenligner os med. Og det gavner både virksomheder og borgere at de har god købekraft ud af deres løn/indtjening. Det er super let at ødelægge en valuta, det er bare at sætte gang i den fysisk og digitale seddelpresse, mens det er benhårdt arbejde at opbygge en stærk valuta.31/1 2015 18:21 Clydesdale 071285OK. Du har altså hul i spanden kære Yokum.

Et hul betyder at vandet løber ud i bunden og så nyttet det ikke noget du går til brønden konstant.

Det er EU der som organisation vil miste troværdighed.

Der kommer ikke til at ske noget. Du kan spekulere dig grøn.
31/1 2015 21:08 grosenfriis 071288Hej Clydesdale

>> Det er EU der som organisation vil miste troværdighed

Det ser jeg gerne sker, det samme gælder ECB :)


>> Der kommer ikke til at ske noget. Du kan spekulere dig grøn

Korrekt, det er et forsøg på kvalificeret spekulation fra min side.31/1 2015 13:57 Lubi 171280Interessante tanker.

Når du har disse og giver udryk for dem har du, formodentlig, også gjort dig nogle tanker om evt. styrkelse af D kr og hvor meget du tror en styrkelse vil udgøre.

Vil du dele disse tanker med os andre ?

v.h.

Lubi31/1 2015 15:03 grosenfriis 271282Hej Lubi

Jeg skrev oprindeligt ovennævnte som en post på Facebook. Og Helge Larsen opfordrede mig til også at poste den her på ProInvestor.com for at skabe debat om emnet, og det har jeg hermed gjort.

Jeg er (endnu) ikke selv aktiv investor og har ikke erfaringer med handel med aktier, obligationer eller valuta m.v. Jeg har mere en overordnet interesse for global økonomi. Så når jeg sparer op for øjeblikket, så er det i ædelmetaller og en smule i Bitcoin :)

Så det bedste jeg kan svare på dit spørgsmål er, at jeg ikke tror Nationalbanken vil bibeholde fastkurspolitikken på sigt imellem DKK og EUR, og jeg tror DKK for alvor kommer under pres, når ECB for alvor sætter gang i deres QE opkøbsprogrammer.2/2 2015 12:38 Helge Larsen/PI-redaktør 171322"Thomas Barnebeck Andersen, professor i økonomi ved SDU, er enig i, at Danmark bør genoverveje fastkursen.
»Hvis man ser på hvilke lande, der har klaret sig bedst gennem krisen, er det klart dem, der har en flydende valutakurs med en inflationsmålsstyring. De har taget stødet langt bedre end lande med en fastkurspolitik. Derom hersker der ingen tvivl. Danmark er faktisk et af de lande, der har klaret sig dårligst.«
Et andet af Thomas Barnebeck Andersens kritikpunkter er, at fastkurspolitikken begrænser den økonomiske fleksibilitet. Han peger på, at erfaringerne fra finanskrisen understreger det argument.
»Vi er hægtet op på en centralbank, nemlig ECB, som har begået flere store fejl siden krisen begyndte."

http://finans.dk/finans/okonomi/ECE7405098/%C3%98kono..TRÅDOVERSIGT