Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Opdatering 2015


72176 Roedekro 20/4 2015 13:23
20
Oversigt

Renteswaps og pengepolitik
Det er bekymrende, at stort set alle "vigtige / store" centralbanker fører en nulrentepolitik og en aggressive pengepolitik (seddelpresser). Det er underligt, at alle løber samme vej - lemmingen effekten. Det er ligesom renteswaps, ingen kunne se ulemperne ved produktet og ingen kunne se rentefaldet. Det samme gælder pengepolitikken, ulemperne vil klart fremtone en dag.

Konjunktur
De amerikanske ledende indikatorer ligger fortsat i topzonen og er stigende (senest 0,2%). For at fremprovokerer en recession kræves der, at leading drejer rundt og falder under ligevægt. Det kan dog sagtens være en periode på flere år, før der fås et forecast på recession. Hertil kommer, at Europa først er startet med kopimaskinen og derved vil bedste GÆT være en recession mellem 2017-2019. Indtil da, fortsætter den svage vækst og aktierne kan ligeledes formentligt holde den opadgående trend. Men næste recession bliver spændende, idet værktøjskassen er tom dvs. renteinstrumentet og seddelpresser er opbrugt. Centralbankerne vil skuffe markedet, men forhåbentligt mister vi ikke tilliden til dem. Jeg er yderst bekymret omkring gældsudviklingen i mange lande.

Eurosammenbrud
Grækenland er statsbankerot, der mangler bare en politiske accept heraf. Det er formentligt ingen problemer med at smide landet ud af Euroen, idet alle har hensat tabet. Men det løser ikke de mere langsigtede strukturelle gældsproblemer, hvor Italien og Frankrig er to vitale dele i Euro samarbejdet. Det kan aldrig udelukkes et totalt kollaps og det vil den næste recession afgøre.

Renten
Trenden er ned, det overrasler vel ingen?....må dog selv indrømme hvor ekstrem situationen er. Rigtig mange lande har sat rekord i de lave renter, når vi ser 200-300 år tilbage i historien. Alene det giver sved på panden, idet renten jo fortæller os, at der er noget ravruskende galt. Mere vedvarende rentestigninger kan ikke forekomme, før næste recession i USA og Europa er passeret og derfor er omlægning til fast rente endnu ikke aktuelt, før et sted mellem 2018-2022 (GÆT). Omlægning til fast rente skal først ske, når Fed og ECB hæver deres styringsrente i kombination med god økonomi/vækst. Men selv efter næste recession kan vi diskuterer omlægning til fast rente, da den europæiske befolkningsudvikling skal samme vej som Japan (deflation), bare 15-20 år forskudt. Den diskussion tager vi senere.

Jeg forventer dog en korrektion op i de lange renter inden næste recession indtræffer. Det vil være helt naturligt. Det vil formenligt også være nødvendigt i forhold til aktiestigningerne. Typisk forud for en aktienedtur korrigerer de lange renter opad.

Ejendomspriser
Ejendomspriserne vil fortsætte opad indtil næste lavkonjunktur. Seddelpresseren skubber / hjælper i denne retning. Ligeledes hjælper den meget lave rente og her tror jeg mange undervurderer effekten af den "ekstreme" lave rente, altså hvor højt og hvor længe stigningerne kan fortsætte. Det kan selvfølgelig opstå nye boble, som igen brister når næste recession indtræffer.

Jordprisen
Det er sket en stabilisering på jordprisen, endda måske svagt stigende. I forhold til den nuværende kornpris og rente er jordprisen faktisk en del undervurderet, hvis vi kan kalde det sådan. Selvom landmænd er økonomisk presset med en del nødlidende ejendomme og ingen langsigtede løsninger på den store generationsskifte, tror jeg dog, at jordprisen vil stige de kommende år.

Aktiemarkedet
Trenden er op. En del kan se en aktieboble og så har vi endnu ingen, dvs. overraskelsesmomentet mangler. Jeg bruger en del Shillers P/E værdi, hvor man i øjeblikket betaler ca. 27 dollar for én dollars indtjening i SP500 i USA. Det er historisk dyrt kun overgået af få tilfælde. Men er det rigtigt?...Det som måske "snyder" er den ekstremme lave rente, for når renten bruges til cashflow modeller, fås jo næsten en uendelig markedspris på virksomhederne. Derfor kan aktierne måske stige langt mere endnu end vi kan forestille os og de ledende indikatorer (se overstående) har ikke endnu givet det mindste signal på vending.

God dag derude!
Rødekro20/4 2015 13:55 Mumtaz 072177Kanon indlæg - Tak for det :−)20/4 2015 14:41 JKY_VH 072178Glimrende indspark. Stor tak for det.20/4 2015 18:46 Zulu 072181Tak Rødekro, rigtig godt at høre fra dig igen21/4 2015 07:13 nfø 172184


TRÅDOVERSIGT