Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Analyse af Schouw og Co.


73308 Livermore 29/9 2015 07:22
Oversigt
29/9 2015 07:47 Helge Larsen/PI-redaktør 173311"Stærkt konglomerat oplever fortsat hård konkurrence
d. 09-09-2015

Schouw & Co. er et konglomerat, der helt eller delvist ejer en bred vifte af industriselskaber. Aktien rummer således en vis grad af diversifikation. Den største del af omsætningen genereres i selskabet BioMar, der er verdens tredjestørste producent af kvalitetsfoder til industrialiseret fiskeopdræt. Fibertex Personal Care producerer ikke-vævede tekstiler til hygiejneindustrien, mens Fibertex Nonwovens producerer ikke-vævede tekstiler til bl.a. autosektoren. Hydra-Grene er en specialiseret handels- og ingeniørvirksomhed inden for hydrauliske komponenter, med en række store projekter inden for vindmølleindustrien. Derudover ejer Schouw & Co. 20 pct. af hollandske Kramp Groep B.V., som er Europas største leverandør af reservedele og tilbehør til landbruget.

Schouw & Co. er et industrikonglomerat med langsigtede investeringer i en håndfuld porteføljevirksomheder, hvilket er med til at skabe et diversifikationselement for selskabets aktionærer. Ifølge almen investeringsteori burde aktionærer imidlertid ikke være villige til at betale en overkurs for denne risikospredning, siden de i teorien selv kan diversificere deres portefølje. Ud fra denne teori burde Schouw & Co. således ikke være mere værd end summen af virksomhedernes markedsværdi.

På den anden side skaber Schouw & Co. en vis merværdi gennem langsigtet og aktivt ejerskab i de investerede virksomheder. Selvom virksomhederne står for den daglige ledelse og de operationelle beslutninger, er det Schouw & Co., der udarbejder strategien for virksomhederne. Ledelsens fokus er på at skabe lønsom vækst i de enkelte virksomheder og på at skabe større og stærkere virksomheder. Dette gælder både gennem organisk vækst i porteføljeselskaberne og vækst gennem akkvisitioner i porteføljeselskaberne. Grundet Schouw & Co.'s ekspertise og indflydelse kan man derfor argumentere for, at aktien er berettiget en højere pris.

2014 var generelt et godt år for Schouw & Co. Alle Schouw & Co.'s helejede porteføljevirksomheder oplevede øget aktivitetsniveau og fremgang i driftsindtjeningen i 2014. Dette er imponerende taget i betragtning af, at samtlige virksomheder oplevede intensiveret konkurrence, der var med til at skærpe konkurrencen om markedsandele og presse indtjeningsmarginerne. Omsætningen gik frem med ca. 1,2 pct. til 11,8 mia. kr. i 2014, mens det primære driftsresultat udgjorde 708 mio. kr. mod 685 mio. kr. året forinden. Trods fremgangen i EBIT, gik aktionærernes andel af året resultat tilbage med 940 mio. kr. til 428 mio. kr. i 2014. Dette skyldes bl.a., at finansielle indtægter kun var på 52 mio. kr. mod 527 mio. kr. året forinden. De høje finansielle indtægter i 2013 stammer fra avance vedrørende selskabets salg af aktier i Vestas og Lerøy.

Porteføljeselskabet BioMar står for ca. 70 pct. af Schouw & Co.'s samlede omsætning, og dermed har udviklingen i dette selskab særlig stor indflydelse på Schouw & Co.'s præstation. Da BioMar har en lavere indtjeningsmargin i forhold til de andre porteføljevirksomheder, udgør selskabets EBIT kun 61 pct. af Schouw & Co.'s samlede driftsindtjening. For at sikre fremtidig lønsom vækst kan Schouw & Co. enten øge indtjeningen i BioMar og Fibertex Nonwovens eller at skabe omsætningsvækst for de porteføljeselskaber, der har større indtjeningsmarginer som f.eks. Fibertex Personal Care og Hydra-Grene.

I 1. halvår 2015 udviklede valutakurserne sig positivt, mens råvarepriserne steg og medførte højere salgspriser. Dette resulterede i, at BioMar oplevede en omsætningsvækst på 21 pct. Den positive udvikling i BioMar medvirkede, at Schouw & Co. samlet oplevede en omsætning på 5,9 mia. kr. i 1. halvår 2015 mod 5,1 mia. kr. samme periode forrige år, mens EBIT steg med hele 26 pct. På baggrund af disse resultater opjusterede ledelsen forventningen til EBIT til 650-730 mio. kr., mens omsætningen forsat forventes på ca. 12,5 mia. kr. for 2015.

Da Schouw og Co. er en konjunkturfølsom aktie, bør man se på udviklingen over en længere tidshorisont. Hvis man ser på den gennemsnitlige indtjening over de sidste 3 år, har Schouw & Co. en P/E på lidt over 11. Dette må siges at være relativt lavt i et ellers dyrt aktiemarked og gør aktien til en attraktiv investeringsmulighed. Derudover har Schouw & Co. øget sit udbytte hvert år de seneste fire år, selvom selskabets indtjening har været svingende i perioden. Trods dette, må man som investor ikke glemme, at en investering i en cyklisk aktie som Schouw & Co. indebærer større risici end mindre konjunkturfølsomme aktier. Før vi kan sætte aktien på køb, mangler vi dermed at se både en mere stabil vækst og indtjening".

Dansk Aktie Analyse.TRÅDOVERSIGT