Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Al den snak om krise!


74090 Hans-Henrik Nielsen 14/1 2016 13:15
13
Oversigt

Mange af jer har skrevet til mig for at høre, om jeg har en mening om den nuværende nedtur i markedet.
Jeg skal ikke her gøre mig specielt klog på, om vi skal længere ned. For når kaos og nervøsitet råder på markedet, så sættes mange af de mønstre, jeg plejer at bruge, lidt ud af kraft.

Men jeg har nu en mening om nedturen alligevel. For lige nu råber alle "krak" og "nedtur". Men lad os lige sætte det lidt i perspektiv.
Nu sidder og jeg daytrader meget i Dow Jones indekset.
Dette indeks er faldet fra en top om 18.200 tilbage i maj 2015 og ned til de nuværende 16.150, hvilket er 2000 point og dermed lidt over 10% fald.

Vi var lige så langt nede (og faktisk lidt længere nede) i september/oktober sidste år, og vi var der også i oktober 2014.

Men hvis du er buy-and-hold investor i det amerikanske indeks, så har du haft en forrentning på 0% julen 2013, dvs. på lidt over 2 år.

Det fald, vi har haft de seneste uger, hører indtil videre til under betegnelsen "korrektion", som normalt indbefatter fald på 8-12% over en tidsperiode.
Et "Market crash" er betegnelsen for et fald på 10% indenfor 1-2 dage.

Et decideret bearmarket er betegnelsen, når markedet er faldet med 20%.

I løbet af et bearmarked vil der være et utal af korrektioner på 5-8%. 10-15% får vi med jævne mellemrum.

Det nuværende bullmarked startede i realiteten i foråret 2009 (7 år siden). Men selv hvis vi tager faldet i efteråret 2011 som starten på det nuværende bullmarked, så er vi nu 5 år henne i bullmarkedet.
Som tommelfingerregel siger man, at et bullmarked i gennemsnit varer 3-3½ år (dog med meget store udsving), så man må sige, at tiden er moden til en større eller mindre pause i opturen.

Problemet er jo så selvfølgelig, at mange unge investorer kun har investeret i de sidste 5-7 år, og derfor næsten kun har oplevet optur. Derfor kan det være hårdt og uforståeligt at opleve en nedtur på 20-30%, især hvis man er gearet. De nemme penge kommer nu ikke så nemt længere.

Dow Jones ramte bunden efter finanskrisen i omkring kurs 6.600 og vi har på 7 år set en stigning på noget nær 200%.
Skulle markedet falde 10-20% mere inden opturen starter igen, så vil det være hårdt, men det vil også være helt naturligt.

Som sagt tidligere, så har jeg ingen ide om, hvor langt vi skal ned. Men vi skal måske til at huske os selv på, at der også engang imellem kommer nedture i 15-25% klassen, hvilket gør nas, hvis man er gearet 5 gange i en long-position i aktier.

Spørgsmålet er jo så, hvordan man takler sådan en nedtur.
Personligt bruger jeg jo Teknisk Analyse, der fortalte mig om mulige problemer i markedet omkring midten af december.
Dette har jeg brugt til at time mine investeringer, så jeg har været i kontant i det meste af nedturen.
Er man mere langsigtet vælger man nok at holde fast igennem nedturen og måske endda købe op.

Det farligste man kan gøre (i min optik) er at begynde at sælge ud, når markedet er faldet 10-15%. På dette tidspunkt er der stor chance for at vi snart skal op igen, og man risikerer at sælge ud, netop som markedet vender. Og så taber man på nedturen, og man mister opturen.

Nå, dette blev en lang omgang. Men det er skrevet af en investor, der har været igennem krakket i 2000 samt finanskrisen i 2008. Så jeg har stor tro til, at det hele nok skal rette sig igen.
Så min forudsigelse lyder: Ro på. Verden går ikke under :−)

ps. skulle verden gå under, så er der jo alligevel ingen til at holde mig op på min spådom. Så det må vist siges at være en gratis omgang :−)

Hans-Henrik Nielsen
https://www.facebook.com/Markettimerdk-165400380191772/
TRÅDOVERSIGT