Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Ingen grund til at ryste på hånden ved køb i laksesektoren.


74654 Helge Larsen/PI-redaktør 10/5 2016 16:45
2
Oversigt

"LAKS:SER FORTSATT STERK KURSUTVIKLING FOR OPPDRETTSAKSJER- MOLNES

15:37
Oslo (TDN Finans): Tross rekordhøye aksjekurser, tror forvalter Jann Molnes i Holberg Fondene det er ingen grunn til at investorer i oppdrettsnæringen skal ha høydeskrekk.



Laksoppdrettsaksjene på Oslo Børs har hatt en kraftig oppgang de seneste årene og er nå nær sine høyeste nivåer noensinne. Molnes, som er n av to forvaltere i sjømatfondet Holberg Triton, tror børsverdien på oppdrettsselskapene vil fortsette å stige.



-Det er en veldig stabil etterspørselsvekst etter sjømat globalt samtidig som tilbudsveksten er gitt. Jeg mener ikke dette er fullt ut priset inn, sier han til TDN Finans.



Han sier at lakseselskapene historisk sett har vært priset som råvareaksjer, noe han mener blir galt.



-Råvareaksjer skal ha lave multipler fordi du ikke har kontroll på prissvingningene og vet aldri når ting endrer seg, sier han.



Han mener sjømataksjer er mye mer stabile enn dette.



-Sjømatnæringen har god diversifisering, både innen marked, produkt og volum og har dessuten veldig sterke balanser. Det er fortsatt et arbeid å gjøre innen biologien, men potensialet er kjempestort, sier han.



Han medgir at norske oppdrettere kan være sårbare for en sterkere norsk krone, men viser til at dette samtidig vil innebærer at innsatsfaktorene i dollar faller. Frkostnader er den klart største kostnadsposten til oppdretterne.



-Vi må samtidig huske at kostnadsnivåene de siste 18 månedene har vært eksepsjonelt høye. NRS hadde for eksempel kostnader på 45 kroner kilo på Sør-Norge. Det er ikke reelle kostnader, men engangseffekter som vil falle etter hvert, sier Molnes.



Han viser til at Bakkafrost i dag sa at de kan inngå forward-kontrakter på 52 til 55 kroner kiloen.



-Det er et eksepsjonelt høyt nivå. Med slike priser har næringen en pris/inntjeningsforhold på 7-8. Det er billig, sier han.



Oppdrettsselskapet Molnes har mest tro på er Bakkafrost, som han mener har store, varige konkurransefortrinn overfor andre oppdrettsselskaper.



-De har veldig gode forhold for oppdrett på Færøyene, hvor de har femti prosent av lisensene og produserer 70 prosent av fisken. De har kontroll over 14 fjordsystemer. I Norge er det ingen aktører som eier en fjord alene, sier Molnes.



Han viser samtidig til at Bakkafrost er vertikalt integrert og produserer alt laksefret selv.



-Bakkafrost vet nøyaktig hva de putter i fisken sin. Det setter kjøkkensjefer rundt omkring i verden pris på og det bidrar til å gjøre produktet deres attraktivt, sier Molnes



Holberg Triton har også kjøpt aksjer i Marine Harvest, Lerøy Seafood, Austevoll Seafood og Salmar. Norway Royal Salmon (NRS) og Grieg Seafood har de imidlertid ennå ikke investert i.



Molnes sier de har slitt litt med forretningsmodellen til NRS og Grieg.



-Det er mye som fungerer bra i begge selskapene og den siste tiden har de blitt løftet av de høye lakseprisene. Samtidig ønsker vi å se en god utvikling over lengre tid før vi investerer i de selskapene, sier han.



Molnes viser blant annet til at NRS har hatt problemer med å oppnå volumvekst, mens Grieg har hatt for små enheter og manglet kontroll på biologien.



-Men nå ser vi at Grieg har tatt tak i dette, så forhåpentligvis blir det bra fremover, sier han.."



halvor.ripegutu@tdn.no

TDN Finans, +47 21 95 60 70



10/5 2016 17:36 TobiasElkjaer 074655



Fremragende :−)!!!!



TRÅDOVERSIGT