Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Har du overvurderet din egen risikovillighed?


74659 AndersEgsvang 11/5 2016 16:45
7
Oversigt

Når vi snakker trading, investering og andet i samme branche så er risikostyring og risikovillighed et meget stort emne. Det kan ofte være noget som vi overvurderer, da vi tror vi er mere risikovillige end vi rent faktisk er. Læs med i indlægget her, hvis du er interesseret i at vide hvorfor det er sådan og hvad man skal tage stilling til.

"Expect the unexpected" - Ray Dalio

Når hver enkelt af os vurderer vores personlige risikovillighed, så kan man mange gange have tendensen til at overvurdere den i gode perioder. Det er ikke noget vi rigtig gider, eller behøver at tage stilling til når markedet går op, eller når vi tjener penge. Det bliver dog et problem når det hele vender, og kontoen begynder at trække i den modsatte retning. Det er først her vores risikovillighed kommer i spil, og det er først her vi mærker det på egen krop.

I går holdte vi vores anden afdeling af vores 6 måneders daytrading kursus i Aarhus. Her snakkede vi igen lidt omkring risikostyring og risikovillighed. Menneskelig natur er at jagte det, som går godt. Vi har det med at tro at gode ting vil løbe forevigt og dårlige scenarier vil stå på for evigt. Det er ren menneskelig natur, og det kan vi se ved bare at tage et kig på aktiemarkedet. Det er også det som ødelægger det for mange investorer og tradere. Vi får simpelthen lagt til handler og taget handler alt for sent i markedets retning.


"More money went into the market in the first quarter of 2000 which turned out to be the top of the internet bubble then ever before"

"Then by the third quarter of 2002, when the market was way down, the money came pouring out"
​- Burton Malkiel

Som Burton Malkiel beskriver det heroppe, så er det ikke altid at vores egne instinkter er de bedste til at investere med. Af ren menneskelig natur, så er vi meget dårlige til at vurdere vores egen risikovillighed i gode tider. Vi kan se på markedet at folk købte op med arme og ben på toppen i 2000 og igen på toppen i 2008. Der har aldrig været større volumen i markedet. Lige så snart markedet begyndte at falde, så kom de samme penge ud af markedet igen næsten nøjagtigt på bunden begge gange. Folk overvurderer deres risikovillighed imens markedet går op, og glemmer at det altså ikke vil fortsætte forevigt. Når markedet så er faldet 40-50% imod dom så kan de ikke klare det mere, og de hiver deres penge ud. Denne menneskelige adfærd er den der ødelægger det for rigtig mange investorer.
Peter Lynch drev Magellan fonden i USA i mellem 1977 og 1990. I den tid havde fonden et årligt afkast på hele 29%. Ret imponerende. Den gennemsnitlige investor i fonden havde et negativt afkast. Hvorfor mon?

Havde man bare holdt fast i sine penge i de 13 år hvor Peter Lynch drev Magellan fonden, så havde man haft et helt fantastisk afkast. Men det gjorde gennemsnittet altså ikke. Hvorfor gjorde de så ikke det? Det gjorde de ikke fordi at der var store udsving i fonden, nøjagtigt som imellem 2000 og 2002 som Burton Malkiel beskrev det. Det store afkast resulterede altså også i store udsving. Af menneskelige natur, så gik gennemsnittet ud når fonden faldt, og kom først ind igen når den var på toppen. Derfor havde gennemsnittet et negativt afkast. de kunne ikke klare de udsving der var. De havde overvurderet deres en risikovillighed og havde glemt at overveje at når det går går godt op ad, kan det gå tilsvarende dårligt nedad. Dette er rigtig vigtigt som investor, hele tiden at være klar over den risiko man tager i markedet. Som Ray Dalio siger "Expect the unexpected". Forvent at du på et eller andet tidspunkt tager fejl. Forvent at markedet på et eller andet tidspunkt vil køre stærkt imod dig, og forvent at det vil ske oftere end du trot. Kan du holde til det, eller har du overvurderet din egen risikovillighed?

"The biggest myth in investment, This Time it will be different" - Ray Dalio

Det som alle af de største investorer i verden har tilfælles, det er at de ved de på et eller andet tidspunkt tager grueligt fejl. Jeg har læst forskellige bøger og artikler med folk som Warren Buffett, Ray Dalio, David Swensen, Burton Malkiel, Paul Tuder Jones og mange andre. De siger alle sammen, at de ve de på et eller andet tidspunkt vil fejle voldsomt, og det handler om at beskytte sig selv og sine penge. For at det ikke ødelægger dem fuldstændig så sikrer de sig imod deres menneskelige adfærd og bl.a. hedger, spreder deres investeringer og meget mere.Det modsatte af hvad de fleste af os private tradere og investorer tænker. Det kan for eksempel være rigtig fedt at have hele sit depot i en Fingerprint, når den bare stiger flere tusinde procent på et år. Men husk, at det kan og vil gå i den modsatte retning. Beskyt din portefølje og vær sikker på at du har vurderet din egen risikovillighed. Så du ikke bliver en del af mængden, som får timet deres entry og exit i markedet helt forkert og bliver skræmt ud i dårlige tider. ​

- Egsvang Trading
www.egsvang-trading.dk
TRÅDOVERSIGT