Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

En sort, sort dag på markederne.


82624 PMPirate2 13/3 2020 00:03
Oversigt

Jeg tror vi alle kan blive enige om, at emnet for denne tråd er passende for det vi har set i dag i markederne. Men jeg vil gerne høre hvad i andre her har af kommentarer, hvad i mener årsagerne til faldene især er, og hvordan i tror tingene vil udvikle sig på kort og mellemlang sigt.

Personligt har jeg i dag oplevet det største fald i min formue på en enkelt dag, siden jeg for omkring 16 år siden begyndte at investere. Faldet er meget mindre end vi har set i C25-indekset i dag, da jeg kun har en lille del af min formue placeret i børsnoterede aktier og har mine investeringer spredt ud på mange aktivklasser. Men alligevel: Det største fald jeg har oplevet, og værre end nogen enkelt dag under finanskrisen.

Særligt interessant er, at stort set alle markeder er faldet - selv guld, som ellers regnes for en sikker havn. Og normalt er der en negativ korrelation mellem aktier og obligationer, så obligationerne stiger når aktierne falder, og omvendt. Men nu er denne korrelation blevet lettere positiv.

Jeg tror årsagen her skal findes i, at mange tidligere har gearet deres investeringer, altså lånt penge til at investere for. Det giver god mening når renten er lav, og vi er i et bull-marked. Men når aktierne så pludseligt falder kraftigt, får mange et såkaldt margin-call fra deres børsmægler. Det lyder typisk sådan her: "Dine papirer er faldet i kurs, så de giver ikke længere passende sikkerhed for vores lån til dig. Enten må du sætte nogle flere kontanter ind på kontoen eller sælge nogle papirer. Gør du ikke det, tvangssælger vi nogle af dine papirer i henhold til vores låneaftale."

Det tror jeg er sket ofte på det sidste. Og da folk ikke kan lide at sælge aktiver der har haft store tab, sælger de i stedet andre aktiver, og dermed spreder faldene sig ud på andre markeder end aktiemarkedet. Jeg tror det er en væsentlig årsag til at ikke alene aktiemarkederne, men stort set alle markeder er faldet.

Det bekymrede mig, at en ekstraordinær rentenedsættelse på 0,5% fra Fed ikke kunne bremse faldene i aktiemarkedet. Men endnu mere bekymrer det mig, at en endnu voldsommere udmelding fra Fed i dag kun havde kortvarig virkning før de amerikanske markeder faldt endnu længere ned.

Udmeldingen var, at man voldsomt ville udvide den såkaldte repo-facilitet, som de siden september har brugt til at tilføre mere likviditet til finansmarkederne. Og når jeg siger voldsomt, mener jeg voldsomt: Udnytter markederne dette til fulde, vil balancen for Fed om en måned være fordoblet. Det der især bekymrer mig her er, at selvom det først fik de amerikanske aktier til at stige, faldt de kort efter - til et endnu lavere niveau.

På kort sigt tror jeg aktiemarkederne vil fortsætte med at falde, selvom der muligvis kan komme enkelte dage med stigninger. Tilsvarende vil nok ske med de fleste andre markeder. Det store spørgsmål er om obligationerne vil blive ved at falde, for det vil efter min mening være tegn på en større krise.

På mellemlang sigt tror jeg råvaremarkederne (måske ikke alle) vil vinde. Hvor kan man ellers placere sin kapital nogenlunde sikkert uden negativ rente?13/3 2020 01:38 tommycarstensen 582626Flere årsager til fald:
COVID19
Høje multipler
Gearing / Margin calls
Rusland / Saudi-Arabien
Buy the dip mentaliteten har lidt et knæk
Manglende lederskab i det Hvide Hus; de nedlagde dele af deres pandemi-beredskab i 2018 for at finansiere skattelettelser.

I hvilken retning markedet bevæger sig i morgen og resten af året ved jeg ikke, men flere virksomheder og sektorer er gået hen og blevet mere attraktivt prissat.

Mohammed El-Erian har sagt, at vi skal 30% ned til bunden fra December 2018. Jeg er mest enig med Howard Marks i hans seneste memo: "Nobody Knows"13/3 2020 08:12 cilmar 382627Kina har godkendt et middel mod svær lungeskade, midlet er fra Roche.13/3 2020 08:56 koden 182628Men i dag stiger markederne nok på grund af de mange penge centralbanker kaster ud. Men jeg har svært ved at tro det her er bunden når man tænker på hvor meget verden nu er gået i stå. Det fald som du oplever voldsomt er jeg lige ved kun at kalde en kraftig korrektion.13/3 2020 09:14 Kongkurs 382629I alt fald ikke i dag man skal sælge, med mindre man er tvunget til det. Flere af mine papirer ligger i 5 års low lige nu, så da jeg ikke har været hjemme i en uges tid, så blev jeg fanget lidt midt i det hele. Men med 7 år horisont går det nok. Men det har da været en dyr uge.
I dag køber jeg ind i Sparinvestindex C25, men mindre portioner spredt over tid, og så satser jeg på et recovery i maj/juni.
Ellers ser jeg efter at fange STG her omkring dens bundniveau. Den burde ikke påvirkes så meget af virus, ud over, at der nok er nogle kunder, der dør. Den er mere udsat for den generelle anti ryge trend.TRÅDOVERSIGT