Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Wipeout & Tank Bonanza


82692 Helge Larsen/PI-redaktør 14/3 2020 23:02
2
Oversigt

Martin Bruteig - 14. mars 2020

"Vi har akkurat lagt bak oss den mest dramatiske uken på Oslo Børs siden finanskrisen. Mandag var en veldig spesiell dag. De fleste kunne se for seg at det ville bli stygt etter at Saudi bestemte seg lørdag 07.03.2020 for å åpne slusene. Samtidig begynte korona-viruset å spre seg til Europa og USA. Ikke i min villeste fantasi trodde jeg vi skulle få være vitne til et børskrakk i en slik dimensjon. OSEBX dundret ned 12% på åpning, tvangssalgene haglet og panikken var åpenbar.

Før circuit breakers (CB) ble utløst falt DNB 30%, EQRN, 15-20% SUBC 7 40-50% og AkerBP 30-40%, men en sektor som klarte seg relativt godt var tank-aksjene.
Tankmarkedet:

Årsaken til at tank gjør det bra er at Saudi Arabia har bestemt seg for å åpne slusene etter at OPEC+ ikke kom til enighet om produksjonskutt. Saudi ønsker å ta markedsandeler og selger derfor oljen med rabatt. Dette gagner importører og ikke minst redere med tankskip. Etterspørselen etter tankskip gikk i taket. Bahri Oil Transportation (Saudi's egne shipping arm) chartret inn ca 10 VLCC i løpet av kort tid.

Jeg kommer ikke til å sitere Jim Cramer mange ganger på denne bloggen, men sjeldent har «there's always a bull market somewhere» passet bedre. Tankratene har på en uke gått fra WS (worldscale) 60 til WS 200-400. Det gjenstår å se om disse himmelske ratene feiler eller går gjennom. Vi er uansett vitne til veldig god inntjening for rederne. Rederier som Arendals Dampskibsselskab, Frontline, Hunter, Okeanis nyter godt av dette, alle har flåter som i all hovedsak handler i trampfart.

Årsakene til at ratene har strammet seg såpass mye til er at det har oppstått såkalt contango i oljeprisen. Dette betyr at olje med levering i dag handles på lavere priser enn frem i tid. For tradere som Trafigura og andre betyr dette at de kan kjøpe olje og lagre dette på skip, å selge den til en høyere pris senere. Dette drar ut tilbudssiden, som er veldig sensitiv for slike endringer. Når det er mangel på båter har ratene ofte en tendens til å gå skyhøyt.

Donald Trump:

Vi kunne også høre Donald Trump uttale følgende på fredag 13.03:
«U.S. will buy large quantities of cheap oil to fill the country's strategic petroleum reserve».
Det kan spekuleres i om USA vil kjøpe billig olje fra Saudi og selge sin egen shale olje til Kina? Om Kina skal overholde sin del av handelsavtalen så er de potensielt nødt til å handle US shale olje. Dette vil bety frakt av olje i alle retninger, som helt klart vil være bullish for tank.

I et normalt marked ville sannsynligvis alle tank-aksjene steget kraftig i forrige uke. Dette har foreløpig latt vente på seg, bortsett fra for Frontline. Årsaken til dette er nok at Frontline er den eneste virkelige bluechip aksjen i denne bransjen. Mange ønsker nok å handle i likvide aksjer på grunn av volatiliteten i aksjemarkedet".....

Læs mere:


https://aksjefokus.no/wipeout-tank/
14/3 2020 23:52 Enkommentar1 182693Enig - Hørte også Trump sige det, Kina interessant tanke15/3 2020 08:59 tommycarstensen 382694Apropos olie-lagre, saa laeste jeg 6. marts foelgende kommentar paa SeekingAlpha:
Oil Stocks Should Continue To Be Avoided
https://seekingalpha.com/article/4330409-oil-stocks-s..
"Avoid oil stocks until crude inventories hit max."

Jeg ville ikke afskrive energi-aktier, men hvornaar de skal koebes maa guderne vide.15/3 2020 20:45 Enkommentar1 082745Tank markedet - Trump køber olie til at fylde lager op med, så masser af brug af tankskibe

https://www.nat.bm/wp-content/uploads/2020/03/Weeklyf..TRÅDOVERSIGT