Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER
      

North Media har solgt aviserne.


83906 NielsC 23/4 2020 21:49
Oversigt

Disclaimer - jeg ejer North Media aktier.

Dette indlæg er ikke udelukkende oprettet som rent hype, for jeg vil rigtig gerne have inputs til hvor håret i suppen ligger. Jeg kan nemlig ikke finde det - og så vil jeg utroligt gerne kende lignende cases - vi alle har vel lidt cash i denne tid ;-)

North Media ejer i dag ca. 10% af aktiekapitalen i selskabet.

North Media A/S - et selskab der i dag primært lever af at levere reklamer. Pr. 1. maj 2020 har de solgt deres aviser fra, da de har givet underskud så lang tid jeg kan huske tilbage. Dem var der ikke meget fidus i at have længere. Det giver et plus i bogen hos en investor, at afskrivningen er sket. Man kan ikke ligefrem sige, at det var rettidig omhu, men i den nuværende situation så i det mindste omhu.

Deres største gren er FK Distribution som er rigtig lukrativ, da de i dag har monopol efter Post Nord trak sig som konkurrent. FK Distribution styrer med andre ord prisen. Det kan både være godt og skidt, for hvis man ikke leverer det ens kunder vil have til den rigtige pris, så er et monopol intet værd. Og hér kan jeg godt se et lille hår i suppen - men det er ikke stort nok. Alle er klar over at papir-reklamer ikke varer evigt, men så længe dækningsbidraget er skyhøjt, så handler det udelukkende om rettidig omhu (det skal North Media så bevise de er blevet langt dygtigere til!!!). Ja, omsætningen er dalende, men North Media har de seneste to år bevist, at de kan (over)kompensere dette med ret store besparelser af omkostninger. Så jeg er ikke så nervøs anlagt her som aktionær. Jeg følger udviklingen ekstremt tæt.

North Media Online har en fin vækst. Blandt de bedste aktiver i denne del er Boligportal (udlejning af ejendomme) som er markedsleder (og i øvrigt også klart bedst, kan jeg sige som udlejer af ejendomme) - denne skal efter min overbevisning forsøges vækstes kraftigt. Opkøb af konkurrenter bør være en strategi.

Sidste led er Bekey - et nøgle(frit) modul til opgange. De har ønsket en eksplosiv vækst og har i dag denne monopol-lignende implementering som med en app kan åbne døre i opgange pr. abonnement. Jeg tror de havde set det som et led i deres strategi mod omdeling, men i dag har det måske en lidt anden funktion end tiltænkt. De kunne godt overveje at sælge det fra, men det kan umuligt være billigt at købe et monopol :-)

Det var deres forretningsgrene - og dog! - for nu kommer vi til den lidt mere "fordækte" forretningsgren i North Media, som jeg medgiver kan være lidt af et hår i suppen.
Deres investeringer i det danske- og amerikanske marked har i dag en værdi af 396 mio. kr. - det er ca. halvdelen af selskabets værdi på fondsbørsen! Ikke dårligt - men nu er vi kommet godt ned med skeen i suppen. Jeg ville rigtig gerne vide hvem der styrer disse investeringer!

Deres kapitalberedskab er inklusiv likvide midler på små 500 mio. kr., hvilket jeg formoder er langt højere i dag, da der IKKE er udbetalt årligt udbytte. Hvordan kan jeg så skråsikkert sige det med de usikkerhedsmomenter der er i dagens marked? Porteføljen er i dag - på præcis samme niveau som den var 31/12-2019. FK Distribution er ikke blevet ramt af Covid-19, Bekey har med garanti fået langt flere kunder, og lejemarkedet er i vækst under Covid-19, fordi det er lidt mere sikkert at leje end at købe i øjeblikket.

Med det nylige salg af aviserne, så forventer jeg, at selskabet står langt bedre rustet til at fokusere på de grene i selskabet som giver overskud.

Jeg har med vilje undladt for mange tal. Særligt i det her tilfælde, hvor de ud fra nøgletal ikke giver mening (vi er nede i en P/E på ca. 2 i en virksomhed der har et rimelig sikkert overskud).

Jeg håber dog, at interesserede vil kigge nøgletallene igennem og debattere på dette grundlag.24/4 2020 11:15 binvest 083919Jeg mener, at din P/E værdi på ca. 2 er forkert, men hvilket år taler du om, og hvilke tal anvender du?24/4 2020 12:12 Match 383920Jeg har fulgt North Media gennem de seneste år, og har været skiftevis inde i og ude af aktien. Der er ingen tvivl om, at i forhold til kapitalisering og indtjening er NM en af børsens "billigste" aktier. Lige nu har jeg igen en større portion aktier i NM, selvom tiden ikke rigtig er til positive udsigter for aktier generelt.

Hvad angår p/e værdien, så har ABG den 7/2 2020 udsendt en meget omfattende og realistisk analyse af NM - finansieret af NM skal lige tilføjes. ABG ansætter p/e for 2020 til 7,0.

Analysen er dog ikke en, der lover guld og grønne skove. Den er rimelig "fersk" med et kursmål mellem 46 og 68 kr. Og altså lidt højere end den aktuelle børskurs.
Analysen er heller ikke helt valid længere, da NM som bekendt har solgt aviserne fra.

Når jeg med jævne mellemrum har solgt ud, hænger det sammen med aktiviteterne i FK Distribution - altså reklameuddeling. Der har nemlig været en debat omkring det miljømæssigt forsvarlige i at uddele så mange trykte reklamer, og diskussionen nåede helt op til miljøministeriet/ministeren. Skulle man forbyde trykte reklamer?

Heldigvis - for FK Distribution og NM - faldt debatten til ro igen, men det er klart, at når der sættes spørgsmålstegn ved en indtægtskilde, der genererer et årligt EBIT i NM på mellem 160 - 190 mio. kr. så kan det godt give lidt sved på panden. Og dengang solgte jeg så mine aktier, for usikkerheden blev for stor.

Når jeg har valgt at satse på NM igen hænger det sammen med den ultralave værdiansættelse. Jeg har før argumenteret for de alt for pessimistiske syn på værdierne i NM. Hvis man lavede et tankeksperiment, hvor NM solgte alle sine værdipapirer samt realiserede værdierne i de ubelånte bygninger, ville kursen på resten af selskabet ligge på omkring 15 kr. Det er helt hen i vejret for et selskab som North Media.

Et af hårene i suppen - så at sige - er så, at der er 2 storaktionærer, hvoraf den ene er stifteren Richard Bunck. Han er op i årene og ejer ca. 11,2 mio. aktier. Bliver han ved med det? Og hvad hvis han ikke gør?
Den anden er Olav W. Hansen, der direkte eller indirekte ejer 1.034.000 aktier.

Summa summarum: North Media er en superaktie med visse "indbyggede" problematikker, som dog ikke har noget direkte med værdifastsættelse eller indtjening at gøre.24/4 2020 12:48 binvest 283921Jeg vil også sige, at et realistisk skøn for P/E for 2020 er ca. 7, og langt fra de 2 som er nævnt i det første indlæg. Hertil kommer tab/gevinst af aktieinvesteringerne.

For 2019 var der en betydelig gevinst, det har der ikke været i tidligere år, så der er næppe belæg for at tro, at selskabet har fundet en særlig dygtig formueforvalter. Situationen taler for et tab i 2020.

Gevinsten ved salget af aviserne er af ekstraordinær karakter. Så enig i PE=7 for 2020.24/4 2020 14:05 NielsC 083924Jeg burde nok for klarhedens skyld have bragt de nøgletal jeg selv bruger i forhold til NM nu hvor jeg så bombastisk melder en - for nogen - fiktiv P/E ud ;-)
Det beklager jeg.

Jeg har en automatisk beregning af værdien på NM's beholdning af aktier. Dette aktiv fraregner jeg altid i min beregning i forhold til P/E - jeg fraregner derfor naturligvis også overskud for aktiebeholdningen.
Jeg opererer altså med et slags fiktiv ekstraordinært udbytte. Det er lidt specielt, men idet ingen af mine andre positioner har et kapitalberedskab som svarer til halvdelen af selskabet, så har jeg gjort det på den måde - særligt i forhold til at styre min risiko, hvis dette kapitalberedskab begynder at påvirke selskabet negativt - da man som aktionær dybest set ikke har noget indblik i værdien.
Indtil nu, er det jo gået udmærket for dem, men jeg tager ingen chancer. Derfor havde jeg også et meget vågent øje på deres beholdning for en måneds tid siden.

I min opgørelse er kursen lige pt. ca. 19 fraregnet kapitalberedskabet, og jeg forventer en indtægt på 100 mio. kr. i selskabet før værdipapirer. Det giver en P/E på den eksisterende virksomhed lige omkring de 2 :-)
Det er helt ekstraordinært, at jeg udregner det på den måde. Jeg kan kun forsvarere det med, at jeg forsøger at risikovurdere min investering ved at dele selskabet op på den måde.

Hvad angår miljødelen, så fandt man ud af, at det var over 90% af reklamerne der blev genanvendt, og Danmark var det land i verden som var så gode til at genanvende papir; så lidt godt kom der ud af mødet med ministeren. Man kan vel sige, at NM havde gjort deres hjemmearbejde til punkt og prikke inden.

Jeg antager Olav W. Hansen er meget tæt på at være ude. Det var Jyske Bank der stod for det salg (omkring kurs 60 - heldigt for ham!), og da han gik under 5% handlede Jyske Bank i ugerne efter i salg med over 300k aktier efter samme modus.24/4 2020 14:26 binvest 183925Uden at jeg i øvrigt vil forholde mig til dit regnestykke, er det så ikke "kapitalberedskabet" som giver ca.50% af resultatet på 11 kr. pr. aktie i 2019??24/4 2020 15:30 NielsC 183928EBIT i 2019 var 162 mio. kr. før afkast af værdipapirer, så ikke helt 50%.

Afkast af værdipapirer gav 122 mio. kr.5/5 2020 17:04 TheMightyStockFather 184097Mig bekendt har Olav W. Hansen for 1-2 år siden solgt ud af North Media, så der er vist ikke andre storaktionærer end Richard Buncks private selskab, der korrekt sidder å ca. 11 mio. aktier af de ca. 20 mio. aktier.

Håber, at udmeldingen på torsdag 7. maj går på, at man IKKE solgte ud af aktiebeholdningen, da alt skred i forbindelse med udbruddet af COVID-19. Da var tabet på aktierne ca. 72 mio. kr. af de knapt 400 mio. kr. Hvis ikke NM har solgt ud, bør en rigtig stor del af dette tab være genvundet.

Salget af North Media Aviser bør være et plus - ikke så meget grundet salgsprisen, men mere fordi, at man fremadrettet ikke skal poste 0-10 mio. kroner årligt i den del af virksomheden. Hvem ved om det ikke også lykkes at få afhændet den store matrikel i Helsingør nu, der intet binder NM til byen? Salgsprisen er markant over ejendomsvurdering og belåning.

Fokus på de sidste te ben - eller bedre kun fokus på FK Distribution og frasalg af de to andre divisioner. Det vil give mening.

Endelig glemmer mange deres 50 % ejerskab af Lead Supply, der begynder at kaste fine millioner af sig. Lead Supply kunne med dygtighed på sigt blive en 'gem' ... læs evt. side 24-25 her: https://www.northmedia.dk/wp-content/uploads/2020/02/..

NM's andel på 20 % af studieplatformen LIX Technologies har jeg det straks lidt sværere ved - tidligere mente jeg, at den kunne blive en guldåre. Nu har jeg mine tvivl.

Alt andet lige, bliver det meget spændende at høre, hvad NM på torsdag mener om 2020 og frem.

TMSF

Disclaimer - ligger selv tungt i North Media og har gjort det i mange år.18/5 2020 23:01 NielsC 084300Min lommeregner siger, at North Media's værdipapirer inkl. Vestas pr. 30.april 2020 har en værdi på 422 mio. kr.

Porteføljen er 13 mio. kr. fra ATH, og der er ca. 15 kurspoint op til NM's top, da porteføljen netop havde en værdi på 435 mio. kr. den 15. februar 2020.TRÅDOVERSIGT