Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

North Media - kursturbulens tirsdag


84735 Match 18/6 2020 10:55
Oversigt

Tirsdag den 16/6 mødtes aftalepartierne bag projekt "fremtiden Affaldshåndtering" til en drøftelse af det videre forløb i det politiske projekt. Det medførte en ret markant turbulens med kursfald til følge i North Media.

I de offentliggjorte udtalelser fra mødet fremgik det nemlig, at de tre aftalepartier SF, Enhedslisten og De Radikale ønskede en ny ordning for reklametryksager vedtaget. I stedet for en - nuværende - "Nej Tak - ordning" ønskede de 3 ovennævnte partier en såkaldt "Ja Tak - ordning" indført.

Det er en kendsgerning, at såfremt danskerne aktivt skal tilvælge, hvilke reklameaviser de ønsker i deres postkasse, ja så vil mange ikke få det gjort, og antallet af uddelinger vil falde ret markant. Og da North Medias selskab FK Distribution - der omdeler vore papirreklamer - er det selskab, der stort set tjener alle penge ind til NM, så er en negativ kursreaktion forventelig.

Mødet tirsdag den 16/6 endte ud i en aftale om, at partierne bag "Fremtiden Affaldshåndtering" mødes igen i efteråret, hvor drøftelserne fortsætter. Det kunne godt betyde, at der frem til en endelig afgørelse vil være uro omkring North Medias aktiekurs, og jeg har reduceret en del. Jeg hader uro!

Politisk set - og principielt, som jeg ser det - skal partierne i Folketinget overveje konsekvenserne af en ændring af ordningen med trykte reklamer. For det kunne jo tænkes, at der var stærke og til dels uovervindelige konkurrenter klar i kulissen. Vil man i givet fald droppe et populært reklamemedie ( Jeg er selv glad for at få reklamer hver onsdag - dog kun dem, jeg selv ønsker at modtage ) og risikere, at f.eks. Facebook overtager dele af det danske reklamemarked?

Nu får vi se, hvad det ender med. Men som nævnt: uro om North Medias aktiekurs er nok uundgåelig.18/6 2020 13:48 NielsC 484738Det er en risiko - enig. Men, for der er et meget stort men - grunden til politikerne tog det af bordet er, at der absolut ingen støtte er fra baglandet. Ingen organisationer er interesseret i at støtte forslaget.

Det kan man læse om her:
https://www.danskerhverv.dk/presse-og-nyheder/nyheder/nej-tak-til-ja-tak/

Så når enhedslisten proklamerer at de har flertal i folketinget til det her forslag, så er det lidt af en and, for det kan jeg umuligt forestille mig, at de har. Når stort set samtlige faglige organisationer ikke ønsker det med en rød regering, så kan man godt være sikker på, at der ikke sker noget på den front. Det vil være et selvmål af dimensioner. Bare forestil en politisk sag, hvor man målrettet går efter at afskedige tusindvis af fritidsjob + tusindvis af danske arbejdspladser der har en tilknytning til branchen i Danmark, samt målrettet vil dele danske reklamekroner direkte ud i lommerne på Facebook og Google. For at sikre hvad - at genbrugspapir der genbruges med 90% forsvinder.

God fornøjelse med den politiske sag... Den er blevet skudt til hjørne HVER GANG.

I forhold til North Medias omsætning, så vil North Media jo tilpasse deres pris for en omdeling. Det står også sort på hvidt i det som Dansk Erhverv skriver, så alle organisationer er helt klar over, at der vil ske en naturlig prissætning hvis volumen falder - hvilket i øvrigt også er sket efter de gik fra 2 til 1 omdeling.

North Medias struktur tillader at være omstillingsparate, hvilket direktøren ofte fortæller, så derfor er jeg ikke i nærheden af at ryste på hånden.
Selskabet er meget undervurderet, og det kommer det her slet ikke til at rykke ved.

Jeg er ydermere sikker på, at der kommer en opjustering den kommende tid.18/6 2020 14:05 NielsC 584739I øvrigt har North Media lige gennemført en investorpræsentation hos Carnegie hvor de er helt med på den politiske bølge:
https://www.northmedia.dk/wp-content/uploads/2020/06/North-Media-Small-MidCap-Dag-18.-juni-2020-pdf.pdf

Se side 11.

Der er absolut ingen grund til at ryste på hånden.18/6 2020 14:12 koden 084740Lad falde hvad ikke kan stå... eller lidt mere konkret. Fysiske reklamer er bare på tilbagetog. Giver heller ikke mening at bruge så meget krudt på at producere noget man smider ud 1 uge efter.

Men de overlever vel på alt det andet de laver?18/6 2020 14:24 NielsC 284741Hvis forbrugeren træffer beslutning om køb af en vare ud fra en tryksag, så giver det mening at trykke den. Længere er den egentlig ikke :−)

Men jo, de har gang i rigtig mange fornuftige ting i North Media.18/6 2020 15:00 koden 184742Holdningen i samfundet er at man skal spare på ressourcer.
det gør man ikke med alt det papir der smides ud, selvom meget genbruges.

Derfor tror jeg ikke på reklamer i længden, selvom jeg selv godt kan se det er nemmere end på pc.18/6 2020 15:20 NielsC 384743Jeg er for så vidt enig i, at det ikke holder i længden, men der er lang vej derhen. Trykte reklamer er ikke noget der bare erstattes om 1-2 år.
Jeg vil endda gå så langt som at sige, at hvis en Ja tak ordning bliver gennemført og forbrugerne tilmelder sig ordningen, så er der jo tale om decideret direct marketing med en aktiv kunde og disse kunder bliver rigtig mange penge værd, og det er her problemet med lokalområderne kommer i spil, for en mindre virksomhed vil aldrig kunne betale det en lokal kampagne koster.
Alternativt kan man f.eks komme til at betale mange kroner for et klik på google hen til en hjemmeside.

Alene af den grund er jeg ikke engang sikker på, at en Ja tak ordning er så dum for North Media, men samfundsøkonomisk er det komplet idioti at have det som et emne politisk, for det er et rent selvmål.

Når reklamerne ikke bliver omdelt, så vil det komme til at koste rigtig mange penge at få omdelt lokalaviserne - som i forvejen er i knæ. Det vil koste dem livet over en bred kam. Endnu en politisk kartoffel...

Nej - det her er ikke gennemtænkt og et tegn på at politikere er populister og handler ikke ud fra sund fornuft og rationaler.19/6 2020 14:56 NielsC 384755Rent politik:

Nu er de radikale ude sammen med Venstre og sige, at de ting der skal indføres i klimareformen ikke må koste arbejdspladser. Det er jo det samme som at sige, at Ja tak ordningen er taget af bordet.

Så stormen i glasset blev hurtigt afblæst :−)22/6 2020 11:43 NielsC 284789Ifølge mine beregninger har NM's værdipapirer pr. 19/6-2020 en værdi af 420.560.000 kr. hvoraf Vestas-positionen pr. 30/4-20 på 27.900.000 kr. nu udregnes til at være likvide midler. Det er særligt Terradyne og Amazon som hiver tallet op fra sidst jeg opgjorde beholdningen.

Beholdningen er i ATH.

Hvis vi tager CEO'ens ord for gode varer, at Covid-19 ikke har rørt ved ret meget andet end en kortvarig nedgang i volumen, så antager jeg resultatet for Q2 bliver det samme som i 2019. Resultatet for halvåret bliver dermed ca. 100 - 110 mio. kr. samt et afkast i værdipapirer på ca. 90 - 100 mio. kr.
Hvis min antagelse er korrekt, så vil det betyde en opjustering inden længe - hvilket i øvrigt også skete sidste år på samme tidspunkt.
22/6 2020 12:36 TMSF 284791Kan pengene fra salget af Vestas ikke være placeret i netop Teradyne - eller VISA og Fundamental Invest ABD/ABC. Disse papirer er jo 'nye' i NM-sammenhæng? Blot en tanke.

TMSF22/6 2020 13:28 NielsC 284793Nej. Alle tre positioner fremgik også i årsrapporten for 2019 :−)

Jeg har tidligere stillet spørgsmålstegn ved disse køb/salg af positioner, som jeg mener bør fremgå ved en selskabsmeddelelse. Vestas-positionen har medført en realiseret gevinst på over 10 mio. kr., hvilket i et selskab af den størrelse bør adviseres til aktionærerne.

Det har også en ret stor betydning om NM har geninvesteret midlerne fra salget af Vestas og i særdeleshed i hvilke selskab/selskaber. Et tænkt eksempel kunne være i Tesla.22/6 2020 13:36 TMSF 284794Okaaay, interessant! Ja, så ligger der jo alt andet lige en lille sum der også :−)

Et rigtigt interessant spørgsmål til NM burde gå på, hvor de ser Lead Supply om 2-3-4-5 år. Vil det firma komme til at kaste mange eller rigtigt mange penge af sig? Kunne Lead Supply på sigt blive så vigtig en spiller på det marked, at en meget stor bank eller lignende bare vil have fingrene i det foretagende og afkøbe det hele?

NM bliver mere og mere spændende.

TMSF

PS Uha, tænk hvem, der havde købt Tesla for et år siden :−)))))))22/6 2020 15:38 NielsC 384797Det er jo ren spekulation hvad NM vælger at investere i, hvilket jeg som udgangspunkt er ok med, hvis ikke kapitalberedskabet var ½-delen af værdien af selskabet. Når det har så stor en betydning for værdiansættelsen, så mener jeg, at man bør udvise en langt mere åbenhed omkring ens portefølje. Det er i hvert fald helt åbenlyst, at når man realiserer en stor gevinst i en position, så skal det meldes ud til ens aktionærer. Nu følger jeg det meget tæt - mere tæt end en "almindelig" aktionær - så jeg er nogenlunde på bølgelængde med porteføljen, men jeg tænker mere på dem som ikke har samme intensitet i forhold til at følge sin investering skal have de samme oplysninger som min. jeg ligger inde med på lidt mere åben basis.

Lead Supply ser spændende ud. NM behøver ikke sælge, og det er egentlig det mest spændende. Det er pokkers svært at forhandle med nogen som køber hvor sælger ikke er nødsaget til at sælge. Men du har ret Lead Supply virker som en indlysende mellemlang investering for NM.23/6 2020 10:25 TMSF 184806Enig. Omvendt, synes jeg, at North Media faktisk har oppet sig de sidste par år. Årsrapporten og delrapporter har fået mange flere detaljer med. Og nok så vigtigt, hvilke værdipapirer man har investeret i. Ville også sætte pris på, at denne del var endnu mere udtømmende og gerne 'løbende' i det omfang, det giver mening og er muligt.

Det store fald i værdipapirerne i marts er heldigvis udlignet, men mon ikke bestyrelsen lige tænker sig om en ekstra gang og ser, om det er muligt at gardere sig yderligere mod så stort et fald (ca. 72 mio kr.), næste gang aktiemarkedet dykker ...

Ja, Lead Supply kan muligvis blive en ny 'cash cow' - håber, de ofrer mere krudt på at fortælle om det ben, og hvad aktionærerne kan forvente sig af indtjening derfra de kommende år. De omtaler jo selv Lead Supply som et vækstområde.

Som tidligere nævnt er Lead Supply helt nyt for mig, og jeg er positivt overrasket, for på hjemmesiden står der at de skaffer kunder til 120 banker i 12-13 EU-lande. Så noget må de jo kunne levere.

Ser frem til halvsårsrapporten i august - og endnu mere gennemsigtighed. Og så to-tre-fire nøk op til kursen.

TMSF22/6 2020 13:03 TMSF 284792Tak for link til præsentationen fra 18. juni:

Disse målsætninger for 2020 er da interessante, især den med magasinpost og direct mail:

• Omstilling fra 2 til 1 omdeling pr. uge (velkendt)
• Salg af nye produkter, f.eks. magasinpost og direct mail
• Fortsatte optimeringer af produktionen (velkendt)
• Kobling af fysiske og digitale services

Man kunne håbe, at den del med direct mail måske kunne være B-t-B-relateret.

https://www.northmedia.dk/wp-content/uploads/2020/06/North-Media-Small-MidCap-Dag-18.-juni-2020-pdf.pdf

Efter gennemlæsning, kunne jeg også godt være fristet af at tro på opjustering - om ikke andet, så i hvert fald det aktieudbytte, der blev sat på stand by grundet COVID-19.

TMSF26/6 2020 16:59 NielsC 284840Ikke helt ringe analyse af selskabet :−)

Opjusteringen kom 2 min. inden børsen lukkede i dag. Lidt mærkelig timing, men det er jo dybest set ligemeget for dem som er lange.

Jeg håber i kom med. Det bliver en god dag på mandag :−)26/6 2020 17:46 TMSF 184843Reelt en vild opjustering. Rundt regnet 30-50 % mere på bundlinjen. Ja, mon ikke der er en spændende mandag/tirsdag i vente. Der blev i hvert fald tanket godt i de sidste minutter før luk. Nok nogen der fik travlt ...

Tænker, at der må komme et flot udbytte nu. Tror fortsat på, a det bliver annonceret i forbindelse med halvårsrapporten i august!

TMSF26/6 2020 18:45 NielsC 384845Jeg ved godt det lyder lidt selvfedt - men det var jo det jeg sagde :−)

Jeg har sgu' valgt at åbne en af de gode flasker her til aften.

Mit kursmål på 80 kr. hæves til 95 kr. på baggrund af denne opjustering.

Det er åbenlyst at et ekstraordinært udbytte kommer under Q2 i august. Så kan man jo sidde og spekulere over, hvad det bliver. 4 kr. er nok i den lave ende, men jeg vil tillade mig ikke at blive skuffet med +/- 1 kr. fra de 4 kr. :−)27/6 2020 12:48 TMSF 384854Selvfedt eller ej :−) så er det altid 'fedt' at se, når nogen rammer plet i deres beregninger, TA's, mavefornemmelser eller ønsker.

Det er som sagt en super flot opjustering. Næste uge bliver intessant - kun det blodrøde marked i USA fredag kan være skyld i, hvis ikke NM spurter derudad ...

Angående dine targets; Er de beregninger eller ønsker?

Kurs 80-95 er et fromt ønske herfra :−)

God weekend!

TMSF27/6 2020 19:45 NielsC 284855Selskaber der tjener penge og har ligget underdrejet af den ene eller anden årsag vil altid komme igen og stige mere end markedet.

Mine kursmål baseres ud fra hvordan jeg ellers værdiansætter ethvert andet selskab. Et selskab der udbetaler udbytte i den størrelse NM gør og løbende har en P/E langt under 10 vil altid vække min interesse som investor. Det er to ret lette nøgletal at navigere ud fra. Om de bagvedliggende FA så er stabile nok er jo så en anden sag.
Så nej, det er ikke ønsketænkning - mit kursmål på 95 er beregnet ud fra selskabets nøgletal, forventninger og tilskrevet en rimelig risikovurdering.

Jeg kender NM's forskellige forretningsgrene og forsøger at finde den indsigt som kan stille selskabet i situationer der kan rokke ved stabiliteten. Disse faktorer skal indregnes i risikovurderingen af positionen. North Media er værdiansat med en risikovurdering der i min optik er helt forfejlet af markedet og det afspejles i kursen. Jeg vil gerne indrømme, at det er yderst sjældent, at jeg finder de her diamanter i markedet.28/6 2020 09:28 koden 084856Tak... jeg kan huske en anden. Alm. brand for år tilbage.
Tror også søndagsavisen engang for længe siden. Et par mangedoblere...TRÅDOVERSIGT