Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Chokudløste kursfald afløst af ekstrem optimisme


89380 Helge Larsen/PI-redaktør 20/12 2020 11:34
0
Oversigt

"Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management bruker V-tegnet i sin gjennomgang av året som snart er over.

Et ekstremt år går mot slutten og mange av oss ser med forventning inn mot 2021 - året der vi har gode muligheter til å få kontroll på pandemien. For oss som har interesser i finansmarkedene blir det forgangne året et vi trolig aldri glemmer, med sjokkutløste kursfall avløst av ekstrem optimisme.

I årets siste skribleri tilbyr jeg en lettlest, men forhåpentlig interessant oppsummering av 2020, mer eller mindre i stikkordsform for ikke å gjøre årets informasjonsoverdose verre enn nødvendig. Vil takke alle lesere for å ha kikket innom mine regelmessige meningsytringer og ønsker en fredfull og frisk høytid.

Ukesoppsummering:

Børsutvikling (%): Oslo Børs +0,9 ' Europa +1,1 ' USA +0,7 ' Emerging Markets +1,4
Globale sektorer (%, beste/svakeste): IT +3,7 ' Forbruksvarer +3 ' Telecom -0,7 ' Energi -2,3
Ennå ingen Brexit-avtale. EU melder om fremgang, mens britene toner ned forventningene.

Både Norges Bank og Fed holdt styringsrenten uendret og signaliserer langvarig nullrente. Danske Bank forventer første renteheving i Norge i desember 2021.
Politikerne i USA nærmer seg en ny stimulansepakke, men fortsatt ingen avklaring.
I USA steg antallet søkere til ledighetstrygd videre opp og detaljhandelsveksten skuffet.
Foreløpige PMI-tall for desember viste avtakende ekspansjon i industrien og servicesektoren i USA, mens både industrifremgangen og svekkelsen i servicesektoren minsket i eurosonen.
En indikator for risikovilje i det globale aksjemarkedet, «Global Risk Love», har nådd euforiske nivåer og har kun vært høyere 4 prosent av tiden siden 1987.

Viruset

75 millioner mennesker har til nå blitt smittet av coronaviruset som ble identifisert allerede i 2019. 1,7 millioner mennesker har mistet livet som følge av viruset.
Høyest samlet antall dødsfall har vært i USA, Brasil og India, mens Belgia, Peru, Italia og Bosnia-Hercegovina har flest dødsfall per millioner innbyggere.
Dødelighetsraten for coronavirus 2019-nCov er beregnet til 2,2 prosent.
I gjennomsnitt antas 2,5 nye personer å ha blitt smittet for hvert eksisterende smittetilfelle.
Smitteutviklingen forverres i øyeblikket fortsatt i Europa, USA, Sør-Korea og Japan.

Vaksinen

Mens forrige rekord for utvikling av vaksine mot et virus var fire år, ble en vaksine mot corona utviklet og godkjent av et lands helsemyndigheter på mindre enn et år.
Det tyske selskapet BioNtech, som opprinnelig arbeider med utvikling av vaksiner mot kreft, hadde allerede i februar ti kandidater for en coronavaksine, der en av disse nå er blitt godkjent i Storbritannia og USA. Dr. Sahin, som etablerte selskapet, er nå blant de 500 rikeste i verden.

Anslag viser at 1,1 milliarder mennesker vil bli vaksinert i løpet av 2021, noe som tilsvarer i gjennomsnitt 2.058 mennesker per minutt.
De ulike landene er avhengige av tilgang til flere vaksiner. Dersom eksempelvis Tyskland kun hadde tilgang til Pfizer-vaksinen, ville det tatt to år å vaksinere 60 prosent av befolkningen.
Danske Bank antar at personer i risikogrupper, helsepersonell og eldre vil motta vaksine gjennom første kvartal 2021, mens massevaksinasjon vil skje fra slutten av første kvartal og tidlig andre kvartal. I USA tror vi 100 millioner mennesker, eller 30 prosent av befolkningen, vil være vaksinert ved utgangen av mars.
Det er i øyeblikket 15 potensielle vaksiner mot coronaviruset: 2 med godkjenning, 7 i kliniske forsøk og 6 som etterhvert kan begynne med kliniske forsøk".

Læs videre om V-rekyl, prisen på aktier, vinder og tabere m.m. :

https://finansavisen.no/nyheter/markedskommentarer/2020/12/20/7599822/danske-bank-strateg-oppsummerer-ekstremaret-2020



TRÅDOVERSIGT