Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Investerings strategi for ny investor


91926 Skeletor 14/3 2021 16:48
Oversigt

Hej derude

Lidt om mig selv.
43 år
Frie midler 1.200.000
Formodet investering 500.000
Formål: Tidlig pension
Tidshorisont: Tilbagetrækning om 5-10år
Platform: Nordnet
Opsparing af min løn pr. måned 12.000 pr. måned.

Jeg er helt ny og har kun 40k investeret i en enkelt aktie og ved meget lidt om aktiemarkedet. Jeg investere ikke alle pengene lige nu, men kommer til at investere en god sjat og så købe lidt hen af vejen. Jeg tilbageholder lidt penge, da jeg også er på udkig efter et hus, som investering og vil der får brug for omkring 400k (vil kun låne i kredit).

I og med, at jeg ikke kommer til at skulle realisere før om 10 år, så tænker jeg at have noget der er realiseringsbeskattet og noget der er lagerbeskattet, således at jeg kan realisere omkring 80k om året, uden at komme til at betale 42%.

Jeg er ikke ovenud risikovillig, da det har taget mig mange år, at sparre disse penge op, så kan forstille mig, at en stor del af pengene kommer i passive index fonte og ETFére.

Jeg formoder at lave en ASK, men er i tvivl om, hvad der skal på denne ASK. På den ene side, tænker jeg det er dumt, at smide enkeltaktier på ASK og på den måde, får jeg ikke det optimale ud af renters rente, når de bliver lagerbeskattet.
Jeg kan ikke helt gennemskue, om det er en fordel for mig, at fylde ASK med akkumulerende eller udbytte fonte/ETF, men jeg vil gerne undgå at have udbytte fra lande, der har over 15% kildeskat, for jeg er en dør til at få søgt om refusion (har end aldrig udfyldt min selvangivelse ;)
Jeg kan se en mulig udfordring ved at bruge ASK til udbytte fonte, da jeg så ikke kan indbetale den SKAT jeg bliver opkrævet i udlandet.

Hvordan vil dette se ud?
200k i enkeltaktier.
100K på ASK med danske passive index udbyttebetalende og investere udbyttet og betale skatten fra frie midler
200K i ETFére fra SKATs positivliste

Målet med dette indlæg er ikke at få ret, målet er at du fortæller mig, hvorfor jeg er en idiot :)

Mvh.
Lars Andersen



14/3 2021 22:45 PMPirate2 1091929



Den vigtigste regel ved investeringer er: Undgå at tabe penge! Det kan man så alligevel ikke undgå, da man løber en risiko. Og det kan betale sig at løbe en risiko, da afkastet generelt er større jo større risiko man løber.

Men man kan - uden væsentligt at reducere afkastet - væsentligt reducere sin risiko ved at sprede sine investeringer ud på mange forskellige aktier og aktivklasser. Hvad man taber på den ene investering opvejes ofte af gevinst på andre investeringer.

Passive indeksfonde kan være en god og nem måde at sprede risikoen på, da man køber en fond der ejer mange forskellige aktier. Her behøver du ikke være bekymret for kildeskat for de aktier fonden ejer, da fonden sørger for refusion. I stedet skal du se på, om der i andre lande indeholdes kildeskat af de udbytter fonden eventuelt udbetaler.

På en ASK (har jeg ikke selv) kunne det måske være en ide at holde akkumulerende fonde, for så sparer du handelsomkostninger til at geninvestere udbytterne.

MEN: Hvis man alene investerer i aktier skal man være opmærksom på, at man stadig løber en risiko for aktiemarkedet som sådan. Derfor kan det være en ide at sprede sine investeringer ud på andre aktivklasser.

Du nævner her en investering i fast ejendom, og det kan gære en god alternativ aktivklasse. Her skal du være opmærksom på, at hvis en del af købet finansieres med et langt obligationslån shorter du reelt obligationerne. Det kan være en fordel, hvis renten stiger (obligationskursen falder). Omvendt har du ved et konvertibel obligationslån ikke samme downside, da du kan indfri lånet til kurs pari.

At købe obligationer som investering er en meget brugt anden aktivklasse. Det har jeg selv fravalgt. Som alternativ til obligationer bruger jeg guld til at mindske risikoen i mine samlede investeringer.

Og hvis du er ny omkring investering vil jeg lige advare dig om din største fjende på området: Dig selv, og specielt dine følelser. Især frygt og grådighed er farlige følelser. Når noget er faldet meget vil mange af frygt for yderligere fald sælge, men så sælger man billigt. Omvendt, hvis noget er steget meget kommer grådigheden frem, og man vil gerne købe det i håb om yderligere stigninger. Men så køber man dyrt. Den smarte investor køber i stedet billigt og sælger dyrt.

Du ved det sikkert selv, men til andre nye investorer vil jeg sige: Sørg for at komme af med dyr gæld før du begynder at investere. Hvis du investerer i aktier kan du i snit forvente et afkast på omkring 6% om året. Men hvis du f.eks. har et dyrt billån på 9% om året kan det bedre betale sig for dig at afvikle billånet først.

Som ny investor overvurderer mange deres egne evner, specielt hvis det går godt i starten. Det skal man passe på med. Især skal man efter min mening ikke tro man kan vide hvordan kurserne på kort sigt bevæger sig. Så kan man let komme til at handle alt for ofte, hvad der koster i kommission. Selv er jeg af den overbevisning, at jeg ingen anelse har om den kortsigtede kursudvikling, og derfor har jeg kun få handler med børsnoterede papirer om året.

De fleste af mine investeringer i børsnoterede papirer er i enkeltaktier. Men det er ikke lette investeringer, for jeg bruger meget tid på dem. Jeg analyserer nøje et selskab før jeg eventuelt køber. Ikke alene de sidste mange års regnskaber, men også personkredsen i ledelsen og deres kunder og konkurrencesituation. Mit arbejde med det er også så stort, da jeg ender med kun at købe aktier i få procent af de virksomheder jeg analyserer.

Hvis du ikke vil bruge meget tid på analyser, vil investering i indeksfonde måske være bedre for dig fremfor enkeltaktier. Ulempen er naturligvis, at du kommer til at betale fondens omkostninger.



17/3 2021 02:26 Skeletor 092016



Hej PMPirate27
Takker for et meget udførligt svar, med meget info.

Jeg glemte helt at skrive, at jeg naturligvis har tænkt mig at sprede mine investeringer både ifht. markeder og brancher, dog har jeg slet ikke styr på, eller set på obligationer og råvare, mest fordi jeg tænker at det er kapital indkomst og det bliver noget skatterod.

Jeg står ikke og skal bruge penge foreløbigt, så risikoen for at jeg kommer til at skulle sælge billigt, er ret lav.



15/3 2021 10:33 NordicStock 791938



Hej Skeletor/Lars Andersen,

Lyt til de meget kloge ord fra PMPirate2. Det kan ikke skrives bedre end han har gjort.

PS: Vær realistisk med din tidlige pension. Med det beløb du vil investere, er det på ingen måde realistisk at blive pensioneret om 5-10 år. Det er der 2 grunde til.

1.) Aktiemarkedet kommer til at give et markant lavere afkast i de kommende år, da renterne er begyndt at stige. Det gør, at der efter mange år, pludseligt er kommet et alternativ til aktier, og derfor er TINA døende. TINA betyder "There is no alternative" ... underforstået, at det ikke er et alternativ til aktier. Med stigende renter, så er der faktisk kommet et alternativ. Derfor er der 2 afgørende ting man skal være opmærksom på. Selskaber med høj gæld, bliver ramt af kurs-fald når renterne stiger og det ser man allerede, specielt for de store tech selskaber listet i USA, samt alle de nye lidt mere innovative tech selskaber. De er kendetegnet ved at have høj og stigende salgs-vækst, men minus på bundlinjen.

2.) Der hvor du skal lede efter en game-changer, er hvis FED låser renterne på statsobligationerne.

FED i USA har et såkaldt 'dual mandate' idet de både har fokus på 'Inflation' og 'Maksimum employment'.
ECB har kun ét mandat og det er 'Inflation' altså Pris stabilitet.

Vælger FED at låse renterne, tror jeg man vil se endnu et boost på aktie-markedet, men jeg tror samtidig at det med lynets hast vil overophede det amerikanske aktie-marked ... da det i forvejen er ret højt pris-fastsat.

3.) Så efter min mening, skal du fokusere på stabil vækst i selskaber med lav gæld. Den stabile vækst skal være både på top- og bundlinje i selskaberne.

4.) Derudover bør du, efter min mening, hedge din portefølje. Enten via guld (eller guld-mine aktier) og/ eller crypto. Det skyldes, efter min mening, at man skal forvente markant mere politisk ustabilitet, når regningen for Corona-nedlukningen skal gøres op. Der er seriøst mange mennesker der har mistet deres job og der er bygget endnu mere gæld op end der allerede var i forvejen, og det kan godt give nogle ret voldsomme politiske rystelser i de kommende år. Her tænker jeg specielt på Europa, og specielt lande i EU.


Så jeg er enig med PMPirate2. Brug ETF'er eller Investerings-foreninger, så spred dine investeringer løbende ... altså, sæt et fast beløb ind hver måned.

Hvis du har brug for at vende nogle tanker, eller har spørgsmål vil jeg gerne tage en snak over telefonen.

Mvh. MichaelDC



17/3 2021 02:46 Skeletor 292017



Heg NordicStock 5

Takker for dit svar :)

I min forventning om at blive økonomisk uafhængig mangler der nogle oplysninger.

Som sagt har jeg 1,2mio og kan lægge 150k fra hvert år derved vil jeg være over 2mio om 5 år og det er uden at beregne aktiegevinst. Lad os bare antage at jeg til den tid har 1,5mio investeret til 7% så giver det 105.000 pr. år minus SKAT og jeg forventer også en forrentning på ejendom, renovering og udlejning af denne.

Nu ved jeg godt, at det er de 7% du betvivler, men over en 20 årig plan, så burde det stabilisere sig omkring 5-9%

Min forventning er at leve i udlandet og har derfor kun et behov på omkring 100k om året og da jeg på det tidspunkt kun har 20 år til pensionsalder, så kan jeg realisere mine investeringer løbende. Har ingen drøm om at blive en rig pensionist ;)

Jeg har naturligvis set rentestigningerne og frygter også for eftervirkningen af Covid, men har hold mine penge i pungen alt for længe og set dem blive ædt af inflation og negativ rente, men historisk har en aktie øretæve ikke varet over tre år, men ja når jeg har fået investeret lidt i aktier, så skal jeg naturligvis have set på andre investeringsformer.



15/3 2021 15:14 stilleal 391955



1-3% Crypto,
20 % ædle materialer (Jeg ville personligt vælge et materiale der bliver brugt i produktion frem for guld. Det kunne være kobber, Lithium, Jern, you name it)
20-30 % fonde (China, Energy, Byggesektoren Europa, Emerging markets, Semiconductors, Batterier, Internet, Gener, AI, Etc.) Du vælger ETF'er inden for de sektorer / markeder du tror kommer til vokse over de næste 10-15 år.
10% Cash som kan bruges til genkøb i løbet af året på fald over 15 % i dine enkeltaktier.
40-50 % I store enkelt aktier, fordelt over brancher og lande. Her kan du enten vælge "rene aktier" eller du kan vælge store aktier med en divers portefolio og som opererer i mange lande.

Vand, Fødevarer, Ædelsten, Rygning, Energy, Finans, Konstruktion, Internet, Handelsplatform, Helbred, Gaming og Gambling, ville være det jeg købte. Inden for fødevarer ville jeg ligge vægt på at mit firma er den første del af produktionskæden og ikke blot forarbejder et fødevareprodukt. Altså vil jeg hellere købe en landmand end en slagter.

Kina sku være gennem en ETF eller en af de helt store aktier Tencent / Ali Baba / Baidu
Der er lige endnu et af deres små firmaer som bliver sagsøgt for svindel / misinformation.

Canadiske aktier
Amerikanske aktier
Scandinaviske aktier
Irske og Engelske aktier

Jeg er ikke helt sikker på udbytte forholdet til tyskland måske nogen her kan genopfriske vedrørende der blivet taget 15% eller mere.

Vil du ikke opdaterer os når du er nogenlunde tilvejs ende med din portefolio? Det kunne da være spændende.









15/3 2021 18:39 NordicStock 191970



@91955

Bare til info: Danmark har IKKE automatisk skatteudligning med Tyskland.

Det har vi kun med Norden og USA.

PS: I UK er der ikke udbytte-skat, så skal man ikke bekymre sig om, hvis man har udbyttebetalende aktier i UK (Som jeg har).



17/3 2021 03:01 Skeletor 092019



Okay, skal lige være sikker. Det vil siger, at jeg skal søge refusion fra alle andre lande end norden og USA? Men jeg kan vel også købe i Irland, da de har en kildeskat på 0%?



17/3 2021 11:11 NordicStock 092032



@Skeletor,

korrekt.

PS: Men hvorfor vil du dog købe aktier i Irland? ... Er det Ryanair du kigger på?



17/3 2021 13:13 Skeletor 092035



Nej, det var ikke så meget aktier, det var for at købe ETF med en kildeskat på 0%, så jeg ikke skal bøvle med det. Det kunne naturligvis også være GB eller Indien, men nævnte bare Irland.

https://pengepugeren.dk/2018/07/udbytteskat-fra-udlandet-og-hvordan-man-faar-skat-retur/



17/3 2021 14:51 AJE 292038



Synes i øvrigt at det er komplet tåbeligt, måden udbyttebeskatning i EU foregår på.

Tyskland beregner (beholder) 26,375% i udbytteskat, men landene i EU kan beholde 15%, så der kan tilbage søges 11,375%, hvilket er ret omfattende at gøre. Har du så papirerne liggende i en ratepension, trækkes der så yderligere PAL skat på 15,3% og alm. indkomstskat af resten, den dag man skal have pensionen udbetalt.

Nej, det er meget lettere at hedde Sanjay Shah, eller for den sags skyld Deutsche Bank, eller.....

Der var forleden en artikel på nettet at de penge som det lykkedes at finde og føre tilbage til Danmark, sandsynligvis ville "forsvinde" til advokat regninger.



17/3 2021 02:58 Skeletor 092018



Hej Stilleal

Takker for et godt og meget konkret svar, det vil jeg helt sikkert bruge dele af.

Ifht. til udbytte, er det så korrekt forstået, at hvis jeg holder mig til lande der har max. 15% kildeskat, så skal jeg slet ikke søge refusion?

Hvad tænker du om at investere i cyklisk forbrug, som f.eks. Tui, der ligger lavt lige nu? Jeg er klar over, at det måske er en lidt mere kortsigtet investering, men kunne der ikke være noget at hente?



17/3 2021 03:16 Skeletor 092020



Har lige to tillægsspørgsmål, som jeg ikke har kunne Google.

1. På det jeg har læst, ser det ud til, at SKAT på en AKS regnes separat fra andre aktieindkomster, altså at jeg godt kan have et udbytte på 56.500 på mine andre aktie aktiviteter, men stadig kun betale 17% på min AKS, eller betyder det at hvis jeg f.eks. har 10.000 i udbytte på AKS, så kan jeg kun have 46.500 på de andre aktiviteter før jeg rammer 42%?

2. Vil det være en fordel for mig, at opdele mine investeringer således at jeg har realiserings beskattet og lager på separate depoter? Jeg tænkte, at det måsk kunne være nemmer, når der skal bøvles SKAT.



19/3 2021 15:28 stilleal 092157



M.h.t. Skat er jeg heller ikke proficient endnu. Det ved jeg ærlig talt ikke om det er nogen der er ;). Jeg ville skrive konkrete spørgsmål til dem, de svarer i løbet af en uges tid.

USA trækker f.eks. 15 % af dit udbytte før det rammer din konto. Herefter kan du så bede skat om at refundere de 15 % du allerede har betalt. Tyskland tager over de 15 %, men skat refundere max 15 % hvorfor du bliver nødt til at søge tysk skat om refusion for de resterende procenter over 15 %.

Godt nok lidt kludret skrevet men jeg håber du fik det.

M.h.t. aktier og din profil så ville jeg vente med at investere indtil du har sammensat stort set hele din portefølje, er tilfreds med selskaberne og har haft tid til at følge dem på sidelinjen. Så kan du lige så stille købe dem op over en rum tid.


Hvis der kommer en korrektion mens du er på sidelinien er det selvfølgelig her du skal gå ind med en del, men ellers så har du alt tid i verden. Aktiemarkederne er volatilt nu her.

Du ska ind og læse årsregnskabet på Tui hvis det er.
Jeg har bare kigget en oversigt på det, det ser ud til de har en kæmpe gæld. Kortsigtet stiger aktieprisen jo nok når Corona lockdown forsvinder, men det ligner en aktie der ender med at blive udvandet over de næste par år. Jeg kan dog se at der er en del positioner i selskabet der er blevet forøget betragteligt her i Januar. Konklusionen er jo nok at jeg bliver dig svar skyldig og det ikke rigtig et firma som jeg syntes ser spændende ud, hvorfor jeg ikke har tid til at bruge mere end 5 minutter på det.

M.h.t. Krisen så ville jeg hellere købe et firma uden for meget gæld og penge at købe ind for. Kig @91938 punkt 3). Så kan det godt være jeg skal betale mere for det, men så ved jeg også at firmaet kommer til at fungere over de næste par år og at de kan købe nogle af deres konkurrenter billigt op nu her.
I din situation tænker jeg mere den slags firmaer er relevante? Du leder efter mange bække små ?

De spændende firmaer som du bliver grebet af, interessemæssigt eller andet, der bliver du bare nødt til at være ærlig med dig selv om at du har en itch (hvis du har det) og at den skal kløes. Så kan du have en aktiv del af din portefølje som er allokeret til din itch med høj risiko, som jeg syntes tui ser ud til at være hvis det er en langsigtet passiv investering. F.eks. 5 % alt efter hvor spændende du syntes det er at gå regnskaber og firmaer igennem.
Med den slags investeringer er det vigtigt at vide hvorfor et firma skal stige.
Det vigtigste er du er ærlig om din natur, ellers kommer du til at træffe dårlige beslutninger. Så hvis du ved du har en itch, men din kølige side ved den ikke altid træffer beslutninger udelukkende på data men også tro, håb og kærlighed, så ville jeg helt sikkert allokere 30.000-50.000 kr til risikofyldte raketter som du aktivt forvalter. Så er det også lettere at holde nallerne fra den tunge, store og langsigtede del af din portefølje når der kommer skvulp m.m.

Jeg tror en del af de garede herrer herinde er blevet så garvede og tålmodige ved at brænde nallerne et par gange deres første år i markedet.

Risikomæssigt er det sundt nok så længe du lader det være et lille beløb. Den del af din portefølje ville jo have lavet et godt afkast i 2020, mens den del af din portefølje muligvis for hårde vilkår i 2021. Omvendt er det den tunge del af din portefølje der højest sandsyndligt klarer sig bedst over en tidshorisont som 10 år, mens den måske ikke havde klaret sig så godt i 2020.

Du skal lige tjekke med skat omkring indkomst fra udlejning:

"jeg forventer også en forrentning på ejendom, renovering og udlejning af denne."

Jeg har hørt noget om at tab på unoterede aktier kan trækkes fra i kapital indkomst, som jeg tænker udlejning er? De bliver vidst først trukket fra din aktie indkomst og derefter kan det trækkes fra i din kapitalindkomst. Jeg ved det ikke, men det er værd at tjekke op på.

Du skal investere i et screening tool, hvis du ikke har nogen ide om hvilke firmaer du vil vælge. Det behøves ikke at være så dyrt tænker jeg.





TRÃ…DOVERSIGT