Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Privat handel - udbytte


92115 stocktiger 18/3 2021 19:16
0
Oversigt

Hej
Har oplevet at når man som privat person har fået udbytte på danske aktier gennem handel fra danske mæglere(saxo,nordnet,danske bank) og almindelig aktiedepot, at udbytteskatten bliver beregnet og fratrukket. Så vidt så godt. Nu siger damen hos skat så at skat vil beregne aktieskat af udbytterne OG gevinst/tab under en "hat" kaldet samlet aktieindkomst.
Jeg har allerede betalt udbytteskat, hvilket banken har beregnet og fratrukket ved skæringsdato så hvorfor beregnes skat af udbyttet igen?
Andre der har fået samme besked?



18/3 2021 21:49 AJE 492118



Aktier og udbytter beskattes under et med 27/42%. Den indeholdte udbytteskat (altid 27%) modregnes i resultatet.

På det tidspunkt hvor udbyttet bliver udbetalt og aconto skatten på de 27% trækkes, står det jo endnu ikke klart om du samlet for året rammer progressionsgrænsen, hvor der skal betales 42%. Derfor genberegnes skatten i årsopgørelsen. Men det fremgår også af årsopgørelsen, at aconto skatten er modregnet.



18/3 2021 21:55 Match 292120



Og husk også, at udbytte af danske aktier i ratepensioner kun beskattes med PAL skat - 15% - en gang om året!

Samt at udbytteskatten indregnes i årets samlede skattebetaling og således - i givne sammenhænge - kan medføre overskydende skat for året, der så udbetales primo april.



19/3 2021 13:17 stocktiger 192148



Pensionen beskattes yderligere når pensionisten får udbetalt sin pension som indkomst...



18/3 2021 22:00 PMPirate2 792121



Det er korrekt, hvad Skat har fortalt dig.

Ved udbytter trækkes såkaldt kildeskat. Det er en procentdel af udbyttet svarende til den lave skattesats på aktieindkomst, og kan betragtes som en á conto indbetaling af skatten.

Beregningen af aktieindkomsten er en sum af udbytterne og gevinst/tab ved realisation af aktierne (altså under en "hat").

Hvis aktieindkomsten er nul eller negativ skal du ikke betale aktieskat. I så fald vil du ved årsopgørelsen få overskydende skat, hvis der i løbet af skatteåret er trukket kildeskat af udbytter. Negativ aktieindkomst overføres til senere år.

Hvis aktieindkomsten er positiv fratrækkes eventuel overført negativ aktieindkomst. Hvis aktieindkomsten herefter stadig er positiv beregnes den skat du skal betale. Du vil så blive opkrævet et beløb for aktieskatten svarende til den beregnede skat fratrukket den indeholdte kildeskat.

Det er en rigtig god ide selv at holde styr på hvad man skal betale i både aktieskat og skat i det hele taget, af to årsager:

For det første kan man i slutningen af skatteåret foretage en frivillig indbetaling af den restskat man forventer. Så undgår man procenttillægget for restskat. Det er 1,8% p.a. til man betaler restskatten, eller en fast sats på 3,8% hvis man ikke har betalt restskatten i første halvår året efter.

Selv sørger jeg for at have nogenlunde styr på min skat ved slutningen af skatteåret. Hvert år kan jeg se, at jeg ville ende med en restskat. Det er fordi der ikke er trukket ret meget kildeskat af afkastet af mine investeringer. Men så laver jeg mellem jul og nytår en frivillig indbetaling af den restskat jeg forventer ellers at få. På den måde sparer jeg rentetillægget.

Hvis man har en lidt mere almindelig økonomi end min (kun lønindkomst og eventuelle lån her i landet, samt aktieindkomst) er det med selv at beregne eventuel restskat mere simpelt. For så fremgår andet end aktieindkomsten af forskudsopgørelsen, og man skal alene beregne sin skat af aktieindkomst for at kunne lave en frivillig skatteindbetaling, så man undgår procenttillægget.

Den anden årsag til, at det er en god ide selv at have styr på aktieskatten er, at der er to skattesatser: Aktieindkomst under omkring kr. 55.000 beskattes med 27%, og den del der er over beskattes med 42%. Naturligvis vil man helst beskattes med den lave sats. Så hvis man ofte kommer over progressionsgrænsen kan det være en fordel i dårlige aktieår at sørge for at betale skat til den lave sats.

Det brugte jeg selv i 2020. Normalt skal jeg betale 42% for det meste af min aktieindkomst. Men i 2020 undlod mange virksomheder at betale udbytte, så min aktieindkomst kom langt under kr. 55.000. Så i slutningen af året lavede jeg et skattestrategisk salg af nogle aktier der var steget. Skatten på profitten var 27%, men havde jeg ventet med at tage denne profit til senere år ville skatten have været 42%.




18/3 2021 22:14 AJE 392123



PMPirate2, meget udførligt beskrevet, jeg er nok ikke altid så god til at formulere mig, som jeg gerne ville, så bliver ofte lidt kortfattet...

Jeg gør nøjagtigt det samme som dig, holder regnskab med hvad jeg skylder i løbet af året og foretager så en frivillig indbetaling før årsskiftet, for at undgå at betale renter.



18/3 2021 22:54 stocktiger 092125



Jeg holder også regnskab som jer, og har lavet frivillig indbetaling før årsskiftet ud fra mit estimat på hvor meget aktieskat jeg skulle betale. Jeg skal have penge tilbage, så det er herligt. Jeg var åbenbart ikke klar over hvordan i detaljer dette virkede så mange tak til alle for god forklaring. Kan se at der er en overskrift, Specifikation af forskudsskat mv, hvor under der står "indeholdt udbytteskat" ,et positivt tal der svarer nøjagtigt til den udbytteskat, som banken trak i marts og april. Det stemmer vidst :−)



19/3 2021 10:08 Match 292132



Dejligt med konkrete og saglige svar, tak for det. Hvad angår restskat, så har jeg for mange år siden oprettet en ratepension i mit pengeinstitut.

Og typisk i slutningen af oktober hvert år tjekker jeg det forløbne års gevinster ( og sommetider tab) og lægger det ind i SKAT's beregner. Hvis jeg kan se, at der kunne komme en restskat for det pågældende år, regner jeg ud, hvor meget jeg skal sætte ind på ratepensionen for delvis at udligne skatten.

Ulempen er selvfølgelig, at "restskatten" indsat på ratepensionen først kan hæves, når man går på pension / eller efter gældende regler, men indbetalingerne til SKAT får man ikke tilbage.

Det samme gælder egentlig, hvis man har haft en periode i løbet af et år med flere opsparede midler, end man egentlig havde regnet med at have til rådighed. I de tilfælde har jeg sat x-antal tusinde kroner ind på ratepensionen ultimo december, for derefter at have øget min opsparing samt få overskydende skat tilbage primo april.

Og beløbene på min ratepension har jeg stort set altid med det samme omsat til aktieinvesteringer. Og jeg kan fortælle, at det over de mange år har været en særdeles givtig pengeanbringelse!



18/3 2021 22:59 stocktiger 092126



Der er tale om klassisk aktiedepoter med frie midler i mit indlæg. Er beskatningsmetoden anderledes hvis det var aktiesparekonto?



18/3 2021 23:06 AJE 292127



Aktiesparekonto er lagerbeskattet på samme måde som pensionskonti. Der trækkes 17% (15,3% på pensionskonti) i skat af årets afkast (incl evt. udbytter), uanset om aktierne er realiseret eller ej. Underskud videreføres til fremtidig modregning.

https://skat.dk/skat.aspx?oid=17119



TRÅDOVERSIGT