Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Alternativ til olie investeringer


95129 kimliva 13/7 2021 08:20
2
Oversigt

Morning,

er der nogle der handler i gaspriser???

https://borsen.dk/nyheder/okonomi/rekordhoj-gaspris-koster-teglvaerk-millioner.


Re­kord­høj na­tur­g­a­spris ko­ster dansk teg­l­værk et to­cif­ret mil­li­onbe­løb: "Det er vir­ke­lig no­get, vi kan mær­ke"
Gazprom holder på gassen fra Rusland, og det har gjort de europæiske gaspriser op mod fire gange højere end i USA.

Andreas Christensen er ikke en mand, der bruger store ord. Men presser man ham lidt, indrømmer han gerne, at den seneste voldsomme stigning i prisen på naturgas i Europa får ham til at kigge med vantro på den månedlige gasregning.

"Det er virkelig noget, vi kan mærke," siger han.

35 euro pr. MWh koster europæisk naturgas i øjeblikket på den hollandske gasbørs, TTF, der er Europas førende
Andreas Christensen er direktør for Egernsund Wienerberger A/S, der er Nordens største teglvirksomhed. De bruger naturgas til at brænde tegl, og udgifterne til gas er den klart største omkostning virksomheden har.

Prisen på naturgas i Europa er lige nu rekordhøj og handler over det seneste prisstop i 2008. Det seneste halve år har den ekstremt høje naturgaspris kostet Egernsund Wienerberger et tocifret millionbeløb, fordi de ikke uden videre kan overvælte prisstigningen på kunderne.

"Meget af det, vi sælger nu og det næste halve år, har vi solgt til en aftalt pris. Mange kunder har vi årsaftaler med på prisen, så vi kan ikke bare sende regningen videre," siger Andreas Christensen.

I stedet prøver han at forsikre sig ved for fremtiden at låse gasprisen fast, selvom det er dyrt.

"Der er så mange mærkelige ting, der spiller ind på gasprisen, og der er ingen, der ved, hvad der sker i næste uge," siger Andreas Christensen.

"Vi er ude i noget, der er forholdsvis ekstremt Ole Hansen, chef for råvareanalyse, Saxo Bank
Selvom han foreløbig har ædt regningen selv, så kommer kunderne snart til at betale mere for tegl, hvis ikke gasprisen falder igen.

"Hvis priserne holder sig på det her høje niveau, så kommer der prisstigninger, det er der ingen tvivl om," siger Andreas Christensen.

Den perfekte storm
Bag de rekordhøje gaspriser gemmer sig den nærmest perfekte storm af omstændigheder, der har sendt prisen op, forklarer Ole Hansen, chef for råvareanalyse i Saxo Bank.

For det første var vinteren kold, og det gør, at gaslagrene er mindre fyldte, end de plejer at være på denne tid af året. For det andet er gasprisen endnu højere i Asien, og derfor bliver meget af det flydende gas, lng, sendt til Asien i stedet for Europa. For det tredje er efterspørgslen steget, i takt med at genåbningen har sat fart på verdensøkonomien. Og endelig bliver der spekuleret i, at russerne holder igen med gasleverancerne til Europa som et led i det geopolitiske spil om at sikre den nye Nord Stream 2 gasledning, som amerikanerne er i mod.

"I markedet bliver der spekuleret i, om russerne presser gaspriserne op for at sende et signal om, at hvis Europa accepterer Nord Stream 2, så kan I få al den gas, I har lyst til og til en helt anden pris," siger han.

"
Der er så mange mærkelige ting, der spiller ind på gasprisen, og der er ingen, der ved, hvad der sker i næste uge
Andreas Christensen, direktør, Egernsund Wienerberger
De spekulationer bliver bakket op af Sergiy Makogon, der er chef for det ukrainske gasledningsselskab, som den russiske gas passerer igennem på sin vej til Europa. Han mener, at det russiske gasselskab Gazprom "afpresser" Europa ved at holde igen med gasleverancerne, sagde han 1. juli til Financial Times.

Dobbelt knockout
De voldsomme prisstigninger på naturgas i Europa gør, at prisen lige nu er tre til fire gange højere end de amerikanske gaspriser.

"Vi er ude i noget, der er forholdsvis ekstremt," siger Ole Hansen.

For Egernsund Wienerberger er det ikke kun gasprisen, der er et problem; for prisen på CO2-kvoter er også steget voldsomt, og derfor skal Andreas Christensen af med flere penge til både gas og CO2-kvoter.

"Det er en dobbelt knockout," siger han.

Det eneste gode, der er at sige om situationen, er, at den har fået Egernsund Wienerberger til at sætte fart på alle de projekter, der ligger i skuffen, som kan være med til at reducere energiforbruget og CO2-udledningen.



13/7 2021 09:15 StockBull 195131






TRÅDOVERSIGT