Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Teva : Er det tid til at et opioid forlig kan tage smerten


96686 Helge Larsen/PI-redaktør 6/9 2021 06:53
Oversigt

Af Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet


4. september 2021 var deadline for amerikanske stater til at acceptere eller forkaste et opioid "del-forlig". Måske er tiden nu endelig kommet til at Teva også kan få sin investeringsfremtid tilbage?


Den 21/7 blev der fremlagt et endelig forligsforslag mellem USA's stater og Johnson og Johnson samt 3 andre selskaber (Mckeeson, Americsource Bergen og Cardinal Health) i opioid sagen.

Det samlede forligsbeløb er 26 mia. USD

42 stater har stemt ja til forliget, og dermed er det et "faktum".

Teva er ikke med i dette forlig

Opioid sagen har varet i mange år

Især de seneste 2 år har frygten for et alarmerende dyrt forlig eller en meget bekostelig og økonomisk opslidende retssag redet Teva aktionærerne som en mare

Opioid forlig har mindst 3 forskellige aktører. 1)De selskaber som nu har forligt sagen. 2)Purdue pharma, som må anses for at have en "hovedrolle" i sagen, og så 3)Teva med flere.

Teva har som MCK, AM, CH og JNHN (selskaberne nævnt ovenfor) erklæret sig uskyldige.

Når Teva ikke allerede har været en del af et forlig skyldes det formentlig, at et samlet forlig ikke var mulig på grund af forskellige "roller", og at Teva måske mere hårdnakket end de andre har erklæret sin uskyld. Teva har produceret FDA godkendt præparat, og det mener Teva (naturligvis) ikke de skal bære ansvaret for.

Teva har også fastholdt, at deres betaling (ingen slipper uden om et sagsanlæg/forlig i USA uden at betale et eller andet) skal falde i produkter, der kan gå til at sikre afvænning af patienter, + et mindre beløb i kontanter.

Der er ikke mindst større advokatregninger i sagen og de kan ikke betales i naturalier. Det kan have trukket et forlig med Teva i langdrag.

Teva har foreslået/tilbudt afvænningsprodukter for 23 mia. USD samt et mindre beløb (250 mio. USD) i kontanter.

Det lyder som et astronomisk beløb. Reelt er bundlinjepåvirkningen dog under 10 % af beløbet/produkterne, som i givet fald skulle leveres over 10 år. De 23 mia. skal regnes til vejledende udsalgspris (før sædvanlig 70 % rabat). Da Teva samtidig har en ca. 25 % EBITDA margin kan indtjeningspåvirkningen omtrentlig udregnes som 23x0,30x0,25/10 eller ca. 172,5 mia. USD per år i 10 år. Set i forhold til Teva aktuelle indtjening udgør det blot ca. 3,5 % af det årlige EBITDA.

Teva slipper næppe afsted med det foreslåede. Det er i det mindste ikke usandsynligt, at de skal op med en større kontantsumFornuftig forlig slipper aktien løs


Ingen bør undervurdere den risiko der er ved at komme i kløerne med de amerikanske myndigheder. I tillæg til opioid sagen har Teva også en konkurrencesag hængende over hovedet, som dog ikke har nær de økonomiske implikationer, som opioid sagen har. Aktien holdes kunstigt nede af frygten for at sagerne trækker ud i årevis, og at advokatomkostningerne vokser uden udsigt til en afslutning. Det har en enorm betydning for risikopræmien. Efter weekendens flertalsaccept af forliget, er der nu udsigt til at det kan blive Tevas tur til at indgå det forlig, som investorerne har længtes efter meget længe. Et dyrt forlig, som ikke kommer til at ske (så kommer der ikke et forlig, men retssag) vil være meget uheldig. Et fornuftigt forlig, vil kunne slippe den aktiekurs løs opad, som har været holdt i fangenskab længe og tiltrukket shortsælgere og afholdt "long-onlys" fra at købe ind på casen. Et fornuftigt forlig kan forvandle aktien fra "ikke-investerbar" på grund af risikoen til at være en fornuftig langsigtet pengeanbringelse. Kursforskellen mellem de 2 yderpunkter, kan være ekstrem.
6/9 2021 11:37 bgadk 496692Fin kommentar. Per har dog kommet til at skifte mia ind i stedet for mio, når det kommer til at skrive hvor meget TEVA efter sigende har tilbudt at betale. 182,5 mia USD i 10 år, ville være slutningen på TEVA's eksistens.....

Et interessant regnestykke ville være at sammenligne hvor meget det har kostet de medicinal selskaber (J&J) der har indgået forlig med TEVA (omsætning på opiater som målestok for "skyldighed").6/9 2021 15:57 Hyst 396701Teva offered to pay $250 million in cash along wtih a donation of addiction-fighting drugs, the company values at $23 billion.

Det er vist TEVA tilbud, som Per skriver:
Teva har foreslået/tilbudt afvænningsprodukter for 23 mia. USD samt et mindre beløb (250 mio. USD) i kontanter.

Men det vil advokaterne ikke være tilfreds med.23/9 2021 06:50 tommycarstensen 197212Endo indgik kort tid efter ogsaa et forlig. De er ikke en del af de andres nationale forlig.

Drugmaker Endo settles opioid claims by New York, counties for $50 mln
https://www.reuters.com/business/healthcare-pharmaceuticals/drugmaker-endo-settles-opioid-claims-by-new-york-counties-50-mln-2021-09-10/

Teva
TRÅDOVERSIGT