Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Aktier - Investorene og rentestigninger


97871 Helge Larsen/PI-redaktør 15/10 2021 06:05
2
Oversigt

Investorerne har det med rentestigninger som i eventyret med Peter og ulven


Kommentar fra Per Hansen, investeringsøkonom, Nordnet

Af referatet fra mødet i september i den amerikanske centralbank Federal Reserve fremgår, at medlemmerne regner med tapering inden årets udgang. Mon investorerne er tilstrækkelig godt forberedte på det?· Markedsrenterne er steget lidt de seneste måneder.

· Det er gået sådan lidt som det plejer. Først et ryk opad og så en sidelæns eller let sivende udvikling

· Bevægelsen opad skaber opmærksomhed og giver lidt kursdønninger

· Siden kommer en sidelæns og let sivende bevægelse

· Investorerne kommer hurtigt op af "advarselssstolen"..

· ..men de kommer som regel ligeså hurtigt ned igen og er på vej videre med og til et andet fokus.Rentestigninger kan følge "Peter og ulven"Evergrande er sejlet forbi investorernes opmærksomhed, og selv om man ikke kan se det direkte, kan den hændelse have været i det mindste diskuteret på mødet i Federal Reserve i september. Flere centralbankmedlemmer har siden mødet været ude for at bekræfte det som referatet også tilsiger: Tapering er sandsynlig inden årets udgang og vil formentlig blive besluttet på det kommende møde den november møde den 2.-3. eller senest og måske mest sandsynligt, alt i alt, på mødet den 14.-15 december. Investorerne har det med rentestigninger som med "Peter og ulven" de seneste 10 år. Det har været sagt mange gange, men er ikke sket, og når det så endelig sker og bliver til virkelighed, kan det meget vel være, at investorerne ikke tager tilstrækkelig notits af det. En rentestigning på de 10 årige statsobligationer i kølvandet på "tapering", som sender den 10 årige rente op i 2 % over et par måneder er mere sandsynlig end de fleste aktuelt har positioneret sig til.15/10 2021 20:19 PMPirate2 297890Risikoen for en rentestigning er noget jeg selv mener markedet undervurderer. Især hvor alvorligt en normalisering af renteniveauet til noget der ligner hvad man så før finanskrisen vil indvirke på både aktie- og obligationsmarkederne.

Det er en væsentlig årsag til, at jeg har det meste af min kapital i råvarer i øjeblikket, og næsten helt er ude af obligationer.

Ved investeringer i aktier kigger jeg nøje på virksomhedernes kapitalstruktur, og især hvor følsomme de vil være for en eventuel rentestigning. Og her ser det efter min mening sort ud for mange virksomheder. Mange af de større virksomheder vil ikke med det samme blive ramt af en rentestigning, da en stor del af deres gæld er fastforrentede obligationslån, men før eller siden skal også den del af gælden refinansieres.17/10 2021 07:05 Arnex 097901PMPirate2: Det kunne være interessant for de af os, der kun har erfaring med aktieinvesteringer, at høre hvordan du investerer i råvarer, og hvilke du mener er står overfor den største stigning i den nuværende markedssituation.20/10 2021 01:31 PMPirate2 197952Jeg kan godt forsøge at svare, selvom min egen måde at investere i råvarer på er lidt usædvanlig, og nok ikke det bedste for de fleste investorer.

Selv køber jeg råvarerne direkte, så jeg ejer dem. Det betyder jeg skal betale for opbevaring og forsikring af dem. Og så bliver det en investering med et negativt cash flow. Men alligevel med et pænt afkast for mig.

De fleste der "investerer" i råvarer (ie. har en eksponering mod prisen på råvaren) gør det via futures- og/eller optionsmarkederne. Her er der ofte høj gearing i derivaterne, hvad jeg ikke selv bruger.

Jeg handler aktivt med algoritmer jeg selv har udviklet. De spekulerer ikke i om prisen går op eller ned, men tjener spreadet i markedet ved næsten alle handler. Og det har igennem en årrække givet mig et pænt afkast efter alle omkostninger.

Men hverken min egen måde at investere i råvarer på (direkte at købe og eje dem), eller den mest almindelige metode (ved at købe derivater som futures eller optioner) er velegnede for de fleste investorer, da de kræver stor indsigt i markederne.

For de fleste der er vant til at investere i aktier vil jeg i stedet anbefale råvare-baserede EFTer, som der er en del af. De fleste bruger derivater for at få eksponeringen mod råvaren, mens nogle (f.eks. GLD) direkte ejer råvaren.

Man kan også bruge certifikater for at få en eksponering mod råvarer, men det er ikke noget jeg kan anbefale. Certifikater er efter min mening skabt til at suge penge ud af investorer der ikke ved hvad de gør. Specielt de gearede certifikater og bear-certifikaterne er her slemme.TRÅDOVERSIGT