Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Det er dyrt at tanke/Det er ikke kun OPEC og Ruslands skyld


98594 Helge Larsen/PI-redaktør 16/11 2021 08:39
5
Oversigt

Kommentar fra Per Hansen, Investeringsøkonom, Nordnet

Høje og stigende energipriser forværrer de prisstigningsmæssige udfordringer for centralbanker, investorer, men også for forbrugerne. OPEC+ har primært fået skylden for udfordringerne, men det er langtfra hele forklaringen:

· I Europa har gaspriserne været på himmelflugt

· Men også oliepriserne er steget, så det kan mærkes.

· Danske bilister skal måske inden længe op med 15,- per liter benzin.

· Stigende råoliepriser har også været "ledsaget" af stigende USD, og det forværrer prisudviklingen for de danske forbrugere.

· For aktieinvestorerne har det betydet store afkast i olieaktier

OPEC+ øger langsomt

USA har opfordret OPEC+ landene (OPEC + primært Rusland) til at producere mere for at tvinge oliepriserne ned og lette inflationsbyrden for oliekøberne. Indtil videre har OPEC+ landene dog holdt fast i, at først i midten af 2022 vil de have en produktion, som er på niveau med tiden før Covid-19. OPECs plan er aktuelt at øge sin produktion med 400.000 tønder per måned.



USA pumper mindre end for 2 år siden

USA var under Trump blevet til verdens største olieproducent med en samlet volumen, som var større end både Rusland og Saudi Arabien. USA og Joe Biden vil gerne have OPEC+ til at producere mere, men tal fra EIA viser, at USA aktuelt og med opdaterede tal fra i sidste uge nu selv producerer mindre end de eksempelvis gjorde i 2019. Opfordringen til OPEC+ landene til at producere mere lyder derfor lidt hul, når USA ikke selv har øget sin produktion.



Efterspørgslen på vej op i gear

En ting er udbuddet fra de største olieproducenter OPEC+ og USA. Noget andet er efterspørgslen fra olieforbrugerne. Den er på vej op. Luftfartsselskaberne flyver godt nok stadig for nedsat kraft, men tendensen og forventningerne er, at selskaber i løbet af det kommende år vil øge deres "produktion" til noget, som nærmer sig tiden før Covid-19. Det vil øge efterspørgslen efter olie med yderligere nogle mio. tønder olie dagligt.



Høje(re) priser er kommet for at blive

De høje oliepriser er +/- kommet for at blive i en længere overgangsperiode. Det halter med udbuddet, mens efterspørgslen er mere stabil. Samtidig vil overgangen til og mere grøn energi være gradvis og ske over de kommende 15-20 år snarere end det, som nogen forestiller sig i et urealistisk 2-5 års tidsforløb. Mens olieinvestorerne glæder sig, er det dårlig nyt for bilisterne.

Tryk på billedet for at gøre det større.

Figur 1: Udviklingen OPECs olieproduktion

Kilde: https://ycharts.com/indicators/opec_crude_oil_production

Figur 2 : Udviklingen i råoliepriserne de seneste 3 år for Nordsøolie (Brent)

Kilde: Nordnet





21/11 2021 15:40 Mcjean 098721



Demente Biden bærer en stor del af skylden. De vil gerne have stigende benzinpriser så de kan få amerikanerne over i el-biler, men det kommer aldrig til at ske andet i storbyerne.
Har dog læst et eller sted at de vil have gang i egenproduktion igen.



21/11 2021 17:36 Hyst 198726



Du har god indsigt ser det ud til - har du undersøgt ham så du har den indsigt?

Ja, manden er gammel, men det gør ham ikke nødvendigvis dement, måske tænker han før han taler - i modsætning til vise andre?




21/11 2021 19:52 Svinnius 098731



Det er da pinligt at se en præsident der på knæ beder opec om at løfte produktionen hurtigere, samtidig med man selv er skyld i manglen på olie/brændstof. Blokerede pipelines, stoppet olieboringer på egen føderal jord ect.
endvidere er der en del opec+ medlemmer der ikke opfylder deres fulde kvote nu, hvilket stiller spørgsmålstegn ved om de overhovedet kan hæve udbuddet så meget som folk tror. Oliereserverne er under 5års gennemsnittet, og udsigter til at vi i 2022 når højere olieforbrug end i 2019 kan godt bekymre mig.



22/11 2021 02:32 mon 198736



"Person, woman, man, camera, TV"

Vi har alle forskellige holdninger til hvad der er pinligt :−)

Bidens handlinger bremser søgning efter olie på FED land og stopper en påbegyndt pipeline der i forvejen var politisk betændt.
Men de har ingen direkte indflydelse på manglen på olie her og nu.

Det er under 2 år siden at Saudi Arabien og Rusland havde priskrig, hvilket IMO ikke giver mening hvis udbuddet af olie er så begrænset.

Men "follow the money", der er nogen der tjener godt på at der er en opfattelse af begrænset udbud :−)



TRÅDOVERSIGT