Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

D/S Norden update


9900 torquay 4/5 2009 13:04
13
Oversigt

Vi så i US store stigninger i BULK segmentet i fredags og med nattens kinesiske nøgletal om manufacturing der steg for første gang i 9 mdr (læs: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a46iHYVqZwK4&refer=home) og det efterfølgende rally i flere asiatiske indeks med stigninger over 5% var der allerede lagt op til en fin aktiedag i Europa for BULK rederierne.

Stigende US futures skader jo heller ikke (omend de fortsat kun er oppe med ca 0,7%), derimod trak det lidt ned at FFA fladede ud og muligivis indikerede en vending igen efter kun få dages stigning (se: http://reports.platou.com/FixtureReport/Pages/BulkFixtures.aspx).

Men som det ses af markedet med en stigning pt på mere end 7% er den kommet godt afsted idag, her er det værd at bemærke at siden oktober har D/S Norden nogle gange været oppe at snuse til et kursniveau omkring de 215 som indtil ultimo januar hver gang førte til et tilbagefald, da vi har vået udbytte på DKK 13 er dette niveau udfra en værdibetragtning i dag blevet brudt, om markedet så regner på samme vis som mig må tiden vise - men skulle stigningen holde er der umiddelbart momentum i aktien pt til en stigning op mod 235-240 på kort sigt især med en Q1 fremlæggelse her i maj in mente.

Personligt har jeg dog i dag taget lidt profit på min swingtrade position men holder fortsat den lange del med kursmål 250 inden en del af den kan komme i spil.

PÅ EI har været diskuteret en del omkring hvorvidt BULK overhovedet er en attraktiv branche at investerer i, som nævnt i mit første indlæg har Le/konjuktureksperten på fornem vis argumenteret imod med gode argumenter omkring at et kommende opsving primært vil være forbrugerdrevet og man derfor bør sætte sine penge i forbrugsaktier, modsat har TechPlayer på EI direkte udtalt at jeg må være dum og uvidende når jeg ikke fatter at denne branche praktisk talt vil gå kollektivt konkurs.

Som jeg skrev i mit første indlæg her på sitet om D/S Norden har mit primære fokus ikke været om D/S Norden er den aktie der vil give det største afkast af alle aktier der findes, men mere om aktien vil give et afkast over det normale risikofri afkast.

Jeg vil dog godt her underbygge med yderligere lidt info om hvorfor jeg imidlertid stadig mener at D/S Norden vil klare sig væsentligt bedre end de fleste andre aktier.

Situationen for BULK var at man i maj/juni 2008 satte ATH i BDI indekset og dermed spotraterne, herefter oplevede man et fald i indekset som ikke er set nogensinde rent historisk på ca 94%, styrken og hastigheden i faldet som skete først langsomt og glidende gennem resten af juni, juli og august og ind i september men med en markedsopfattelse der gik på at faldet kunne i vis udgrad henføres til eksempelvis OL tog faldet til i styrke da vi kom hen mod slutning af september og fortsatte for fuld udblæsning frem til medio december 2008.

Styrken og hastigheden i dette fald overrumplede de fleste, såvel investorer som rederne selv og deres finansieringspartnere (banker), grundet det ekstreme fald stoppede skibshandlen stort set fra dag til dag og dermed forsvandt bankernes sikkerheder forstået derhen, at der er ikke meget sjov i at have pant i noget der ikke kan omsættes.

Samtidig medførte prisfaldet i skibene og uomsætteligheden en stor nervøsitet blandt investorerne da man nu ikke kun stod over for faldende indtægter men også risikoen for konkurs da lånebetingerlser i stor stil blev overtrådt, reelt set kunne alle selskaber fra dag til dag risikerer at blive sat under administration eller blive overtaget og da bankerne jo samtidig klappede kassen i og ikke vil udstede nødvendige remburser mv til dem der skulle leje skibe til sikkerhed for deres betalinger af fragt var branchen reelt set der hvor TechPlayer mener den stadig ender - i en tilstand af kollektiv konkurs.

Af samme grund blev de respektive aktiekurser hamret ned i pris i et tempo sjældent set, mens andre brancher kunne sidde og græde over fald på op til 50% blev BULK rederierne handlet ned i niveauer der svarede til fald på op mod 98% for de værst ramte, men selv de bedste og mest stabile selskaber målt på FA som D/S Norden blev hamret ned i kurs og var da det så værst ud nede med næsten 83% målt fra ATH... med andre ord skulle de værst ramte US selskaber pludselig stige op mod 5000% for at komme tilbage til ATH mens de mindst ramte som D/S Norden stadig skulle stige op mod 600% !!

Når Le argumenterer for at et opsving ofte er forbrugsdrevet og aktier indenfor forbrug derfor skal stige mest som de første har han ret, men at det normalt er sådan skyldes at andre sektorer som BULK normalt ikke vil være faldet så markant da en normal nedtur sjældent medfører at man prissætter alle selskaber over en kam som konkurstruet i en hel branche, men det var det der skete denne gang og i øvrigt er sket indenfor flere andre brancher (se bare de stigninger der pt kommer i selskaber som TK Development og Sjælsø Gruppen).

Når en hel branche rammes kollektivt og så kraftigt som tilfældet har været denne gang vil der ske det at når aktiemarkedet vejrer morgenluft vil disse brancher (upåagtet det er for tidligt set i et normalt konjkukturforløb) stige eksplosivt indtil "konkursrisikopræmien" er udraderet for de bedste af selskaberne og derfor ser vi pt fortsatte pæne stigninger i et selskab som D/S Norden.

Kigger man på de mere spekulative selskaber i branchen som DRYS og GOGL er disse rigtig nok steget mere fra bunden med op til 2-300%, men de kommer som sagt også fra endnu lavere niveauer og ofte vil det være selskabsspecifikke forhold der her og nu taler for en redning af selskabet der har givet disse stigninger (begge de to nævnte selskaber har udvidet aktiekapitalen og fået penge i kassen), men selv for et fundamentalt sundt selskab som D/S Norden har aktionæren der fik købt på bunden oplevet et afkast inklusiv udbytte på nu 80% siden november.

Som nævnt er mit kursmål på 12 mdr sigt pt 250, men hvis nøgletal fortsat viser fremgang og kommende Q1 fra D/S Norden viser sig bedre end ventet og dermed fører til en yderligere reduktion af resultatspændet for 2009 eller muligvis endda en opjustering af øvre interval vil dette kursmål selvsagt kunne forbedres, på 24 mdr sigt opererer jeg med de info der er i dag med et kursmål på 350 og et udbytte næste år på DKK 10 på GF i april 2010 (baseret på et årsresultat midt i spændet på ca DKK 1,1 mia og en tilbagevenden til udbetaling af 40% af årets resultat i udbytte).



4/5 2009 15:53 le 09922



hej torquay

ja vi er jo for det meste enige

og i relation til mit ovenstående indlæg om det nuværende bull marked, eller hvad man nu tror det er

så er det kendetegnende for et bullmarked at stort set alle aktier stiger voldsomt uanset sektor, bare de er faldet meget fra toppen

fordi almindelige investorer, incl banker og hedgefonde mm, faktisk ikke ved hvike sektorer, der er bedst og først og fremmest skal med på vognen' uden at tænke så meget over hvad de køber

så det er faktisk ret spændende at se, hvordan det går om 1-2 år med de forskellige akier, for lige nu kan alt købes og tjenes godt på



4/5 2009 16:28 torquay 09928



Hej le,

Vi er heldigvis ret enige og har vel været det stort set siden oktober :o)

Jeg har pt også lidt følelsen af at euforien er lige lovlig høj, men samtidig erkender jeg at når markedet bliver depressivt falder aktierne ofte overdrevet og når det vender stiger de tilsvarende umiddelbart overdrevet - men i virkeligheden er det bare udligninger af de udsving der både op og ned blev for store.

Jeg læste engang en artikel omkring aktiemarkedet som gik på den generelle opfattelse af at markedet altid har ret når det kommer til prisfastsættelse, artiklen satte spørgsmålstegn ved denne påstand derhen at markedsprisen kan selvsagt ikke diskuteres, men hvis der kigges en periode frem i tiden på ethvert given tidspunkt vil man ved analyse bagudrettet ofte finde ud af at markedet enten er overoptimistisk eller overpessimistisk og dermed sjældent er i ligevægt - faktisk mente artiklen at den bedste beskrivelse på aktiemarkedet nok var en maniodepressiv hysterisk kælling....

Det interessante er faktisk pt at følge hvordan mange nu pludselig kan mene markedet er steget for meget og så se på hvad selvsamme skribenter eller journalister skrev da aktiemarkedet stadig gik opad i 2006-2007 og hvordan man så på kurserne i første del af 2008... jeg selv er ingen undtagelse, da markedet crashede 22. januar 2008 og jeg pga min kapital var bundet i min virksomhed og endnu ikke havde fået adgangskoder til Nordnet som jeg valgte som handelsplatform ikke kunne købe eksempelvis D/S Norden i kurs 350 sad jeg og ærgede mig helt vildt - en uge efter da mit depot var oprettet og pengene frigjort og overført købte jeg fluks D/S Norden aktier i kurs over 400 og var ekstremt tilfreds med det køb - i dag kan man så sidde og se på aktien stiger 9-10% til lidt over kurs 200, nuvel der er fragået DKK 48 i udbytte siden dengang i januar 2008, men selv med dem tillagt kursen så vi når op omkring de 250 er der stadig 60% op til min købskurs for 15-16 mdr siden, dengang fandt jeg de 400 var et røverkøb.. i dag er jeg rigitig tilfreds med dagens kurs og har 250 (300 med udbytte siden dengang) som målsætning på 12 mdrs sigt... andre sidder og kigger på kursen i dag og mener aktien nu nok er ved at være kraftig overvurderet fordi det de husker bedst pt er da den var i 120 i november og 140 i marts... vi har en korttidshukommelse og de fleste kan slet ikke forholde sig til at eksempelvis denne aktie for under 1 år siden var i 650 !

Så ja, det bliver spændende at følge kurserne i forskellige brancher, men mere interessant bliver det at følge hvordan vi som investorer i takt med stigningerne vil tror mere og mere på fremtidige stigninger og dermed bliver villige til at købe på noget højere kurser end vi så under den helt store panik i oktober/november til trods for at den reelle risiko i det lange fundamentale perspektiv jo øges i takt med kurserne da enhver opgang jo altid vil blive efterfulgt af en nedgang (dog ikke nødvendigvis af samme størrelse som set denne gang).

Men som de fleste sidder jeg nok også selv og forventer en korrektion på et tidspunkt, har dog samtidig en følelse af den ikke bliver nær så stor som flere mener/tror og at den muligvis kommer endnu senere end ventet... der er jo ikke meget sjov ved at vente på en 10-15% korrektion hvis den først kommer efter stigninger på 20-30%....



4/5 2009 17:15 cyber 09933



Der er en vis optimisme at spore, hvad angår salget af jernmalm. Norden vil have glæde af, hvis jernmalmspriserne holdes mindre i Brasilien end i Australien, så den store aftager Kina bestiller leverancerne derfra...

Rio Expects Iron Ore Sales to Improve This Quarter:

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601012&sid=a6GUmJWoi_Z4&refer=commodities

Mt Gibson March quarter iron ore sales up 26%:

http://www.metalbulletin.com/Article/2183665/Iron/Mt-Gibson-March-quarter-iron-ore-sales-up-26.html




TRÅDOVERSIGT