Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
Historik

Vælg chat via ovenstående menu
Luk reklame

DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Inflation og renteudvikling


99957 Aliaz 8/1 2022 11:42
4
Oversigt

Aktiemarkedet er altid foran økonomien. Mon inflationen topper nu eller inden for 6 mdr? Hvis det bliver tilfældet - så er renterne vel meget snart ved at toppe for denne gang? Hvad mener I?9/1 2022 13:48 DjengisCash 699979Det er vigtigt at være bevidst om, at inflation og rente er to uafhængige størrelser.

Nationalbankerne bruger godt nok renten, og i høj grad pengemængden, til at holde inflationen på et ønsket niveau, altså ikke for højt eller for lavt.

Men vi har i de senere år set, at andre politiske hensyn indgår, når ECB, FED og alle de andre styrer renter og pengemængde.

Med historiske briller på har renten været meget lav meget længe. Det typiske har tidligere været, at renten har ligget over inflationsraten, men sådan har det ikke været længe.

Uanset, om inflationen dæmpes, så forventer jeg, at renterne vil stige til en mere historisk normal. Men det vil gå langsomt, da mange lande skal have tid til at tilpasse sig. Chokvirkninger vil af politiske hensyn blive søgt dæmpet mest muligt.

Men renten skal OP og pengemængden NED.9/1 2022 15:49 Aliaz 299983En hel del lande kan vel ikke rigtig klare en højere rente.

Pengemængden falder vel ikke, men tempoet for pengetrykkeriet neddrosles.9/1 2022 16:00 DjengisCash 599985Alias , ja der er en række lande med stor gæld, herunder USA, hvor rentestigning gør det meget svært. Men i det lange løb går det bare ikke, at underskud på statens finanser finansieres med endnu mere gæld. Regningen skal betales, så spørgsmålet er fordelingen på børn, børnebørn og oldebørn. Sad to say.

Pengemængden reduceres automatisk, når opkøb af obligationer fra staterne ophører. Og markedsrenten stiger afledt af dette.9/1 2022 14:09 NordicStock 899981@Aliaz,

Det er jo the "million dollar question". Jeg vil gerne svare hvad jeg tror, uden at det på nogen måde er andet en tro.

1.) Det man skal være opmærksom på, når det kommer til renter og renteudvikling er, at de 2 ledende centralbanker i henholdsvis USA (FED) og i Europa... læs EuroZonen (ECB) ikke har samme mandat ... og det er uhyre vigtige i forhold til hvordan de KAN agere.

2.) FED i USA har et såkaldt 'dual mandate', altså et 2-sidet mandat. Det består i følgende ...

- Maximum employment
- Stable prices, and moderate long term interest rates

3.) ECB I Euro Zonen har ét mandat som er ...
- Stable prices

Hvis man skal fortolke det, og det bliver min personlige holdning, så har ECB siden finanskrisen, ageret på en måde hvor man har tilgodeset laveste fællesnævner. Det skal forstås på den måde, at de såkaldte PIIGS-lande (Italien, Spanien, Grækenland, Portugal og Irland) og deres ret uoverskuelige problemer med både høj gæld, manglende konkurrencedygtighed og seriøst lave fødselstal, har gjort at ECB ikke har kunne gøre andet end at fokusere på pris-stabilitet, i lande der har historisk har været vant til at kunne devaluere. (Italienske lira, græske Dragmar, Spanske Pecetas, Portugisiske Escudos, og Irske pund.).

Konsekvensen i de 5 PIIGS-lande har være, at man har oplevet et uhyre lavt fødselstal (Læs evt. i EuroStat) og det vil føre til en meget høj ældrebyrde i de 5 lande, hvor skatte-betalinger ikke vil kunne dække det meget høje fremtidige udgifts niveau.

4.) Mange siger at det nu er tid til at investere i Europa, da specielt value i Europa er billigere end den generelle prisfastsætning i USA. Jeg er personligt enig i den antagelse, men jeg mener også at de mulige chock-scenarier i Europa er markant højere end i USA. Så hvis man vil investere i Europa, så mener jeg statid at Norden, plus udvalgte dele af aktiemarkedet i Frankrig, Tyskland, Finland, Schweiz og Holland er der man skal holde sit fokus. Der er faktisk seriøst rabat på høj kvalitets value aktier i de lande imo.
9/1 2022 15:57 Aliaz 3999841, 2, og 3. Meget enig.

4) Hvilke aktier ser du som value i Europa? Enten nogen der er meget oversolgte eller nogen hvor trenden er pænt stigende.

Jeg har ikke tjekket om Daimler kan betegnes som value, men Daimler er faldet noget tilbage. Adidas er næppe value. Adidas er faldet ret meget tilbage.

PS. Godt set med rokeringen til stabilt forbrug som tobak.

Jeg er med i Unilever også.

Den lange uptrend i Hellofresh er brudt ned. Hvad tænker du?9/1 2022 16:10 DjengisCash 499986Vær lige opmærksom på, at faldes i Daimler skyldes, at lastbilerne nyligt er udskilt i eget selskab. Korrigeret herfor har aktien klaret sig fremragende.

Fik købt den i kurs 40 inden Coronakrisen, hvorefter den bundede i kurs 20. Købte flere så GAK blev 28. Har den ikke længere, da jeg smed det hele, da den rundede kurs 70.9/1 2022 16:21 Aliaz 199987Tak for info. Flot ramt!9/1 2022 17:18 NordicStock 1399988@Aliaz,

De selskaber i Eurozonen, hvor pt. mener der er er mest upside og samtidig er god value er ...

TYSKLAND:
Zalando
Fresenius SE
Adidas
Puma

FRANKRIG:
Bouygues
Danone
Eurofins Scientific
Orange
Sanofi

HOLLAND:
Philips
Akzo Nobel
Ahold Delhaize
Heineken

BELGIEN:
Umicore
Colruyt
Ageas
Aedifica

FINLAND:
Orion
Huhtamäki
Kesko
KONE
Neste


Jeg vil mene at de selskaber kan og vil levere stigende omsætning og sigende indtjening på et højere niveau, end det generelle europæiske aktiemarked i de kommende år. Hvis du vil se regnskabs-analyse og teknisk analyse må du sige sige til. Så vil jeg lægge dem op løbende :)9/1 2022 19:41 Aliaz 199990Meget gerne - begge dele - mange takTRÅDOVERSIGT