Fredagens aktier: Markedet fik endelig den rigtige medicin
02-12-11 kl. 2/12 2011 16:11 | A.P. Møller-Mærsk B 12.280 (+0,08%) | Vestas Wind Systems 572,50 (+1,60%) | GN Store Nord 211,10 (-0,09%)
Fredag kan det danske aktiemarked lukke en fremragende uge af, efter presset på de europæiske finansmarkeder er lettet. De europæiske politikere og ECB har fundet den rigtige medicin frem, og det har givet markedet farve i kinderne igen.
Det toneangivende C20 indeks kunne slutte ugens sidste dag med en stigning på 1,3 pct. til indeks 382,84 og dermed endte indekset med en samlet stigning i ugen på 5,4 pct. fra indeks 363,41 mandag morgen.
Onsdag gik seks centralbanker ind i en fælles aktion for at skaffe likviditet til den pressede banksektor, og torsdag og fredag har Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs premierminister, Nicolas Sarkozy, talt om større finanspolitisk integration i Europa.
- Stemningen er blevet noget bedre i markedet. Der er kommet en række af de tiltag, markedet har håbet på ville komme, og som viser, at politikerne er i stand til at gennemføre de tiltag, der kan få markederne opad igen. Så det har bestemt været en god uge efter en række ganske dårlige, siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.
Markedet har ligeledes nydt godt af en stribe bedre end ventede nøgletal fra USA og Kina, der for en stund har puttet "worst-case"-scenarierne og frygten for opbrud af Euroen tilbage i skuffen.
- Det hele har peget i den rigtige retning i denne her uge, og det havde markederne brug for. Der er sket en række af de ting, der skal til, for at kunne vende markedet. Omvendt ved vi, hvor få negative historier der skal til, før nervøsiteten kommer tilbage. Så jeg tror optimismen spirer en smule, men det er ikke noget, der sker fra den ene dag til den anden, siger Mads Zink.
Selvom det ikke var de selskabsspecifikke historier, der prægede den generelle udvikling fredag, satte en række analytikere dog alligevel dagsorden.
A.P. Møller - Mærsk steg med 2,9 pct. til kurs 37.980 efter Deutsche Bank har hævet sin anbefaling til "køb" fra "hold og sat kursmålet til 47.750 kr. fra tidligere 49.500 kr. Banken ser aktien som undervurderet og selskabet som en kommende vinder på containermarkedet.
- Analysen fra Deutsche Bank hjælper selvfølgelig på kursen, men generelt er aktien sendt op af, at markedet er mere positivt. Har man en tro på, at det hele skal opad, ligger man i cykliske aktier som Mærsk, siger Mads Zink.
Ud over A.P. Møller - Mærsk steg NKT med 3,0 pct. til kurs 190, og Danske Bank med 2,6 pct. til kurs 76,30.
Vestas-aktionærerne var umiddelbart ganske uberørte af fredagens historie om, at det amerikanske marked kan kollapse i 2013 med et fald på 85 pct., hvis ikke støtteordningen PTC forlænges.
Ifølge det anerkendte analysefirma IHS kan kapaciteten af nye installationer komme til at falde helt ned til 1,5 gigawatt i 2013 fra et ventet niveau på 10,7 gigawatt i 2012, hvis ordningen bliver forlænget. Bliver det billedet vil det få store konsekvenser for Vestas, der i 2010 omsatte for 2,2 mia. dollar i USA og har skabt 1700 job i landet.
- Jeg forventer, at PTC-ordningen vil blive forlænget, men ser en risiko for, at det først sker på den anden side af præsidentvalget i november 2012. Usikkerheden omkring den fremtidige regulering skaber uro, der vil føre til et fald i ordreindgangen i 2012 og dermed den installerede kapacitet i 2013, vurderede Jyske Banks Vestasanalytiker Janne Vincent Kjær over for Ritzau Finans.
Aktien i Vestas steg med 1,5 pct. til kurs 75,05.
I den dårlige ende af C20 lå GN Store Nord, der faldt 1,2 pct. til kurs 48,1 efter Morgan Stanley nedjusterede sin anbefaling til "undervægt" på bekymringen om, at en recession vil ramme GN Netcom.
Som den absolutte bundprop lå Novozymes, der dykkede med 4,3 pct. til kurs 167,30. I ugen foretog selskabet et
aktiesplit, så en aktie blev til fem. Efter splittet steg aktien fra 162,5 til 177,30.
- Aktien steg ret meget de første dage efter splittet, så nu falder den lidt tilbage. Og samtidig har vi et ryk ud af defensive aktier mod de mere cykliske, hvilket også er en del af forklaringen. Men den var steget for meget, sagde Mads Zink.
Bertil Barkholt Fruelund +45 33 30 03 35 Ritzau Finans
Skriv en kommentarer til denne artikel:
Send kommentar