Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Danske Bank kan få problemer, hvis DK følger efter Sverige

05-12-11 kl. 5/12 2011 08:03 | Danske Bank 242,50 (-0,49%) | Jyske Bank 359,00 (-0,55%) | Sydbank 252,00 (+1,12%) | Nordea Bank 77,10 (+0,06%)

Bliver de største danske banker bedt om at leve op til de samme kapitalkrav som de svenske banker kan det skabe problemer for Danske Bank. Det skriver Handelsbankens analytikere i et notat dateret 2. december.

Det svenske finanstilsyn har oplyst, at kravene til landets banker kommer til at ligge på mindst 12 pct. kernekapital (Core Tier 1), og den samlede tier 1-kapital skal være mindst 15,5 pct. fra starten af 2015. Dertil kommer en kontracyklisk buffer på 2,5 pct., som bankerne skal tilføje, hvis dem økonomiske vækst stiger.

Det gør de svenske krav til de skrappeste af de nationale kapitalkrav, der er offentliggjort indtil videre, vurderer Handelsbanken.

Og analytikerne forudser, at de danske myndigheder vil blive nødt til at lægge sig tæt op ad de svenske regler for at undgå, at banker blot flytter deres hovedkvarter til det land, der har de nemmeste krav.

- Baseret på vores estimater vil Danske Bank have svært ved at nå disse nye kapitalniveauer, skriver Handelsbanken.

Ifølge Handelsbankens estimater vil Danske Bank nå en kernekapital (Core Tier 1) på 13,7 pct. i 2015 og en total tier 1 kapital på 15,1 pct.

- I værste fald vil det betyde, at Danske mangler 29 mia. kr. i kapital. For at forhindre kapitalmangel kan Danske holde udbyttet på nul i alle år frem til 2015 og nedbringe de risikovægtede aktiver med 10 pct. ifølge vores estimater, eller beholde den hybride kernekapital fra regeringen eller foretage en aktieemission, skriver Handelsbanken og tilføjer, at dette er inklusive en kontracyklisk buffer på 2,5 pct. Men selv uden dette ekstra kapitalkrav vil Danske Bank have svært ved at leve op til reglerne.

Foreløbig ser det dog ikke ud til, at de danske krav til bankers kapital er lige om hjørnet.

Under den tidligere økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev det nemlig besluttet, at et udvalg skulle diskutere sig frem til, hvilke banker, der er så store, at de har systemisk betydning for Danmark, og hvilke krav, der skal stilles til dem.

Men det udvalg er ikke blevet nedsat endnu, oplyser Erhvervs- og Vækstministeriet i et svar til Ritzau Finans.

- Jeg forventer, at udvalget vil påbegynde sit arbejde i starten af det nye år. Udvalget skal afrapportere til mig i 2012, skrev erhvervs- og vækstminister Ole Sohn (SF) i en mail i sidste uge.

Han oplyste, at udvalget vil inddrage internationale standarder på området samt udviklingen i andre lande i sit arbejde. Dets opgave bliver dels at undersøge, hvilke danske banker, der er systemisk vigtige, og hvilke krav, der skal stilles til dem. Og så skal udvalget diskutere hvilke instrumenter, der kan anvendes i forhold til systemisk vigtige banker, som måtte komme i vanskeligheder.

Handelsbankens vurdering er, at kun Danske Bank, Nordea, Jyske Bank og Sydbank vil blive udpeget til systemisk vigtige banker. Og hverken Jyske eller Sydbank vil efter Handelsbankens vurdering få problemer med at leve op til krav i stil med de svenske. Nordea har selv oplyst, at man regner med snildt at kunne leve op til de svenske krav ved at lægge penge til side fra den løbende indtjening og fastholde den nuværende udbytte politik.

Sine Schack Vestergaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans




Der er endnu ikke skrevet nogen kommentarer til denne artikel.

Skriv en kommentarer til denne artikel:


Send kommentar


Kursinfo - Danske Bank

PRIS 242,50
ÆNDRING -1,20 (-0,49%)
ÅBEN 244,10
SIDSTE LUK 243,70
DEBAT -
OMX Børsmeddelelser

RELATEREDE NYHEDER