Onsdagens aktier: Danmark holdt skindet på næsen
07-12-11 kl. 7/12 2011 16:08 | A.P. Møller-Mærsk B 12.280 (+0,08%) | Vestas Wind Systems 572,50 (+1,60%) | NKT Holding 274,80 (+0,40%) | TopoTarget 0,00 (0,00%) | D/S Norden 132,90 (0,00%)
Det danske aktiemarked kunne, modsat resten af Europa, lukke onsdagen med et lille plus. Dagen igennem så det bedre ud, men frygt for endnu en skuffelse fra EU's politikere sænkede humøret.
Det toneangivende C20-indeks lukkede i et plus på 0,1 pct. til indeks 385,54 efter onsdag middag at være toppet i indeks 389.
Indekstunge Novo Nordisk fik æren af at holde det danske indeks oven vande, da aktien steg med 1,0 pct. til kurs 638. Det var skidt nyt for konkurrenten Sanofi, der løftede aktien. Der er endnu en gang rejst tvivl om, hvorvidt storsællerten Lantus giver forøget kræftrisiko. Lantus konkurrerer blandt andet med Novo Nordisks Degludec.
Tvivlen kommer fra resultater fra et forsøg i Sverige, der viste, at kræftrisikoen er 2,9 gange større for Lantus-brugere end for andre diabetikere. Sanofi selv afviser studiet som værende for lille og mangelfuldt.
Generelt var markedet dog præget af nervøsitet og uro omkring det kommende EU-topmøde torsdag og fredag. Tidligt onsdag var der rygter i markedet om, at EU kunne øge kapitalberedskabet i sine redningsfonde markant. Den historie blev dog manet i jorden af en anonym tysk talsmand, og optimismen blev vendt til nervøsitet.
- Markedet afventer det meget vigtige møde, der kommer her i slutningen af ugen, omkring hvad der skal ske fremadrettet. Vi skal have syn for sagen. Historisk har vi set mange møder, hvor markederne stiger op til, og så bliver det lidt en fuser. Så vi advarer også imod at få købt for meget på disse her stigninger, for det kan let være, at vi bliver skuffede, siger chefhandler hos Jyske Bank, Martin Munk, til Ritzau Finans.
Ud over Novo Nordisk lå Topdanmark og NKT i top onsdag, med stigninger på 1,4 og 1,6 pct. til kurs 923,50 og 199,7 kr.
I bunden lå aktien i Danske Bank hjælpeløst fast hele dagen og lukkede med et fald på 2,2 pct. til kurs 75,05. Det på trods af, at storbanken UBS hævede sit kursmål på aktien med 10 pct. til 78 kr. Danske Bank var i medierne efter en rentestigning til sine kunder på trods af, at alle venter en rentesænkning fra Nationalbanken og ECB i de kommende dage.
D/S Norden faldt med 1,4 pct. til kurs 144,8 uden selskabsspecifikke nyheder, mens Vestas faldt med 1,6 pct. til kurs 72,85. A.P. Møller - Mærsk startede dagen i plus efter annonceringen tirsdag af et større samarbejde med Mitsui og andre spillere inden for supertankere, der gav håb om branchedisciplin og kapacitetsoplægning i segmentet. Aktien lukkede dog i minus 1,6 pct. til kurs 37.260
Uden for C20 steg Torm med 3,1 pct. til kurs 4,41. Det på trods af, at Jyllands-Posten onsdag fortalte, at rederiets banker kan ende med at stå som ejere om få måneder, hvis de ikke vil nedskrive rederiets gæld. Det er åbenbart ikke de værste udsigter for de pressede investorer.
Topotarget faldt 3,8 pct. til kurs 2,80 efter annonceringen af en større omstrukturering. Omstruktureringen vil ramme 40 pct. af den danske medarbejderstab og udløse omkostningsbesparelser for 9 mio. kr. om året fremover. Det koster dog selskabet 4,1 mio. kr. at gennemføre planen, og det medførte en nedjustering til årets underskud før skat til 25-45 mio. kr. fra tidligere 20-40 mio. kr.
- Omstruktureringen af Topotarget udgør et proaktivt og nødvendigt skridt for at kunne sikre finansieringen af selskabets hovedaktiviteter med henblik på at gøre Topotarget i stand til at imødegå fremtidige udfordringer og fastholde sit strategiske fokus på at udvikle og føre belinostat på markedet. Disse tiltag er derfor passende og i aktionærernes bedste interesse, skrev administrerende direktør Francois Martelet i meddelelsen.
Generelt var markedets fokus dog på de store Europæiske linjer onsdag, hvor volatiliteten og nervøsiteten igen hærgede.
- Der er en spændende tid. Vores nyeste prognose er ikke jubeloptimisme. Vi venter moderate stigninger omkring 5-10 pct. næste år. For vi har ikke bare en krise, men også nogle meget lave vækstforventninger til næste år, sagde Martin Munk.
Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans
Skriv en kommentarer til denne artikel:
Send kommentar