Vestjysk Bank/CEO: Ærgerlig og ked af stor nedskrivning
20-12-11 kl. 20/12 2011 09:46 | Vestjysk Bank 2,98 (+1,71%)
Efter at have haft besøg af Finanstilsynet konstaterer Vestjysk Bank et nedskrivningsbehov på yderligere i niveauet 550 mio. kr., hvoraf landbruget tegner sig for godt 384 mio. kr. Forhåbninger om bedring hos landmændene blev forpurret blandt andet af en dårlig høst, og sammen med en mere kritisk anskuelse af jordpriser og aktivpriser i det hele taget giver et øget nedskrivningsbehov.
- Det er ærgerligt, og vi er kede af at skulle tage så stor en nedskrivning på landbruget. Vi har fået resultaterne for landbrugenes tredje kvartal og kan se, hvor de cirka havner for året. De er hårdt ramt af konjunkturerne fortsat i 2011, hvilket ikke var det, der indgik i budgetterne, siger bankdirektør Frank Kristensen fra Vestjysk Bank til Ritzau Finans.
Blandt andet var der forventninger til en god høst, men det kunne flere ikke leve op til på grund af dårligt vejr. Og derudover har prisstrukturerne i landbruget ifølge bankdirektøren ikke rettet sig, så bytteforholdet er blevet optimeret, sådan som der egentligt var lagt op til.
- Så landbruget har haft et dårligt 2011, og det er det, der gør, at nogen falder udover kanten i forhold til OIV (objektiv indikation for værdiforringelse, red) - og så skal der opgøres en blanco, som er større, end vi havde set den, siger Frank Kristensen.
Med sidstnævnte refererer han til, at Finanstilsynet i anskuelsen af sikkerhederne har anvendt nogle mere kritiske vurderinger i forhold til jordpriser og aktivværdier i øvrigt. Med andre ord vurderes de sikkerheder, der ligger til grund for kundernes engagementer, at have en lavere mindre end tidligere beregnet.
- Tilsynet har anlagt nogle lidt mere kritiske størrelser, dels på aktiverne men også på jordpriserne. Det giver et større blancoudlån, siger Frank Kristensen.
Ved opgørelsen af sikkerheder estimerer Finanstilsynet jordpriser ned til 120.000 kr. per hektar. Og lige i øjeblikket er det svært at argumentere meget i forhold til, at det skulle være meget højere.
- Det er problemet i landbruget, at der handles ikke nok til, at du kan sige, hvad der er det rigtige tal for jordpriser. Derfor er det svært at diskutere, siger Frank Kristensen.
Det nyidentificerede nedskrivningsbehov betyder, at banken for året nu samlet set forventer et nedskrivningsbehov i niveauet 950 mio. kr.
- Nu må vi tage de her nedskrivninger. Tilsynet anerkender, at vi har en god basisindtjening. De anerkender også, at vi har styr på kreditterne og følger godt op på engagementerne. De anerkender også vores solvensbehov. Det er ret vigtigt for os, siger Frank Kristensen.
Solvensbehovet har Finanstilsynet opgjort til 10,6 pct., hvor banken inden tilsynets besøg havde beregnet det til 10,5 pct. Til sammenligning har banken en solvens på 12,7 pct. Spørgsmålet er, om banken er tilstrækkelig komfortabel med overdækningen.
- Stor nok kan man diskutere, men vi vil selvfølgelig sørge for at tjene nogle penge fremadrettet. Vi har vores gode basisindtjening, som gør, at vi kan tjene nogle penge til at tage de stød verden giver os fremadrettet, siger Frank Kristensen.
Flemming Thestrup Andersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans
Skriv en kommentarer til denne artikel:
Send kommentar