Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Analytiker om ALK's direktørskifte: Timingen skaber usikkerhed

19/6 13:35

Der er umiddelbart flere grunde til, at ALK Abellós varslede direktørskifte har skabt usikkerhed og mødes med et gevaldigt kursfald på børsen.

Det vurderer Jesper Ingildsen, analytiker i DNB, efter at ALK mandag har annonceret, at selskabets administrerende direktør, Carsten Hellmann, fratræder ved udgangen af 2023.

Han efterfølges af 45-årige Peter Halling senest den 1. januar 2024. Chefskiftet sker på initiativ af bestyrelsen med henblik på at sikre et smidigt direktørskifte, hvor en yngre topchef hentes ind for at eksekvere på de planer, der allerede er lagt.

Aktiemarkedet virker dog alt andet end begejstret, og sender ALK-aktien baglæns med næsten 11 pct. til 79,55 kr.

- Carsten har haft stor del i den succes, der har været i de senere år. Og så er der noget med timingen, der gør, at folk er lidt bekymrede, vurderer Jesper Ingildsen over for MarketWire.

NYT LEDELSESHOLD

Han peger på, at ALK med chefskiftet faktisk sætter et helt nyt hold. ALK fik således i marts ny udviklingsdirektør i Henriette Mersebach, og Claus Steensen Sølje er netop tiltrådt som finansdirektør.

- Det giver selvfølgelig noget usikkerhed, når så mange går på én gang. Er strategien så stadig den samme? Er det de samme langsigtede mål? Det oplyser ALK vel at mærke, at det er, men tit og ofte, så er det lidt anderledes, når det så kommer til stykket. Så skal der måske bruges lidt flere penge på vækst, eller noget andet. Så det giver usikkerhed, siger Jesper Ingildsen.

Han peger desuden på, at ALK tilbage i april sænkede forventningerne til salget af de tabletbaserede allergivacciner i Europa. Der er tale om ALK's væsentligste kilde til salgsvækst, så selv om ALK fastholdt sin overordnede prognose, gav det anledning til en del usikkerhed og sendte dengang aktien ud i et styrtdyk på 24 pct. til 84,50 kr.

Selv vurderede ALK efterfølgende, at modvinden bliver relativt kortvarig, men markedet mangler stadig at se beviser.

- Så selv om den forklaring ALK giver på direktørskiftet giver god mening, så hersker der bare også noget usikkerhed blandt investorerne. De bliver nervøse for, om der ligger mere bagved. Det gælder også i forhold til strategien, og om den, selv om de oplyser, at den fastholdes, så også bliver den samme, når det kommer til stykket, og om de langsigtede mål stadig forbliver de samme, siger Jesper Ingildsen.

Den nye ALK-topchef, Peter Halling, kommer fra en stilling som administrerende direktør for Fertin Pharma, og inden da har han blandt andet arbejdet hos Novozymes, Ingredion Inc. og Doehler Group.

- Umiddelbart virker han som et godt "fit". Men markedet kender Carsten, og mange har været stor fan af Carsten, og det han har gjort i ALK. Så på den baggrund kan jeg godt forstå, at der er investorer, der bliver nervøse, og gerne vil forstå, om der er andre bagvedliggende grunde til skiftet, og også gerne venter på, at den nye CEO sætter ord på, om han bare har tænkt sig at fortsætte samme strategi, siger Jesper Ingildsen.

.\\˙ MarketWire