Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Med aftale skal klimagasser fra skibe hastigt nedsættes

7/7 17:58

Et stort antal lande i FN har fredag vedtaget en revideret strategi til bekæmpelse af klimagasser fra skibsfart.

Den sætter et mål på nuludledning af CO2 "i eller i nærheden af 2050".

Et mål, der af klimagrupper betegnes som alt for lidt, i forhold til hvad der er nødvendigt.

Vedtagelser er kommet efter flere dages møder Hos Den Internationale Maritime Organisation (IMO) i London ifølge Reuters.

Danske Rederier skriver i en pressemeddelelse, at man er meget tilfreds med aftalen.

- Aftalen indeholder alle de elementer, som Danske Rederier har arbejdet for.

- Først og fremmest er målet om klimaneutralitet i 2050 en stor sejr. Den er stor, fordi det lykkedes at få alle 175 lande i IMO med, mener den danske brancheorganisation.

Videre hedder det fra Danske Rederier, at IMO "nu endelig sætter fart på den grønne omstilling". Det er et signal til investorer i grønne brændstoffer og grønne skibe, at er nu er er en plan.

IMO siger, at den uldne besked om udfasningen - at målet er i eller i nærheden af 2050 - skyldes visse landes særlige omstændigheder.

Med den nye aftale vil den internationale skibsfart søge en 20 procents reduktion af klimagasser i 2030 og tilstræbe, at det bliver 30 procent. Det er i forhold til udledninger i 2008.

I 2040 er målet 70 procent med tilstræbt 80 procents reduktion.

Det er også en tilfreds dansk erhvervsminister, Morten Bødskov (S), der kalder aftalen "ambitiøs".

- Aftalen er et afgørende skridt i retningen af en grønnere fremtid. hvor skibsfarten også skal aflevere sin del, konstaterer han.

Men ikke alle har det samme positive syn.

- Det aftalte ambitionsniveau ligger langt under, hvad der er nødvendigt for at være sikker på at holde temperaturstigningen under 1,5 grader, lyder det fra John Maggs, der er præsident for miljøorganisationen Clean Shipping Coalition.

Han og andre organisationer havde ønsket, at der sættes en afgift på udledninger fra skibe.

Udviklingsorganisationen Oxfam Danmark kritiserer aftalen for at være "vag og ikke-bindende".

- Forhandlingerne har ført til, at man har flyttet rundt på dækstolene på et synkende skib i stedet for at tage klimakrisen seriøst, siger Lars Koch, generalsekretær i Oxfam Danmark, i en pressemeddelelse.

- Værst af alt, så er man ikke kommet nogen vegne med at lægge en skat på CO2 fra skibsbrændstof, som kan finansiere tab og skader fra klimaforandringer i lavindkomstlande.

Målet på 1,5 graders stigning inden udgangen af dette århundrede blev formuleret på FN's klimatopmøde i Paris i 2015. Skibsfarten står for næsten tre procent af de globale CO2-udledninger.

/ritzau/