Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Norsk kerneinflation tiltog i juni og styrker den norske krone

10/7 08:42

En højere inflation i Norge end ventet styrker mandag morgen den norske krone.

Tal fra det norske statistikbureau SSB viser mandag morgen en stigning i kerneinflationen i juni til 7 pct. på årsbasis, hvor der ifølge estimater fra Bloomberg News var ventet en årsstigningstakt på 6,6 pct.

Umiddelbart efter offentliggørelsen bliver den norske krone styrket over for den danske. En norsk krone kostede før 0,6374 kr., og efter er den styrket til 0,6420 kr.

Det skyldes, at inflationsudviklingen øger presset på centralbanken, Norges Bank, for at løfte renten yderligere.

Siden september 2021 har Norges centralbank hævet den leden rente 11 gange. Seneste renteforhøjelse kom så sent som i sidste måned, hvor Norges Bank præsenterede en stor renteforhøjelse på hele 0,5 pct.point. Det bragte renten op på 3,75 pct.

- I den seneste tid har vi set, at den norske krone har været ramt af modvind. Det gør faktisk arbejdet med at presse inflationen ned sværere for Norges Bank, konstaterer seniorøkonom i Sydbank Kim Blindbæk. Priserne på importerede varer stiger nemlig, fordi den svage krone gør udenlandske varer dyrere.

- En svag norsk krone betyder derfor, at Norges Bank kan blive tvunget til at hæve renten endnu mere, vurderer han.

Sydbank vurderer efter dagens tal, at nordmændene skal forberede sig på endnu højere renter. Næste renteforhøjelse vil allerede komme i næste måned, når Norges Bank igen afholder rentemøde.

- I lyset af den høje inflation kan det bestemt ikke udelukkes, at Norges Bank igen hæver renten med 0,5 pct.point. Det vil kunne mærkes. da renten allerede har ramt det højeste niveau i 13 år.

Overordnet var inflationen i juni 6,4 pct. mod ventet 6,3 pct.

Dermed er inflationen aftaget, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne i maj var 6,7 pct.

På månedbasis steg forbrugerprisindekset med 0,6 pct. i juni i forhold til maj, viser statistikken mandag.

.\\˙ MarketWire