Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Brancheforening kritiserer negativ "bidding" efter rekordstor tysk havvindauktion

13/7 10:46

Tyskland annoncerede onsdag resultatet af sin største offshore vindenergiauktion nogensinde med en tildeling af 7 gigawatt fordelt på fire projekter. Umiddelbart kunne det tænkes at lyde som sød musik i ørerne for en brancheorganisation som Wind Europe, men designet af auktionen møder kritik, da den har ansporet til såkaldt negativ budgivning, som i sidste ende - argumenterer foreningen - er en regning, der skal betales af forbrugerne.

- Auktionsdesignet krævede, at projektudviklere skulle betale for retten til at bygge deres vindmølleparker. Negativ budgivning skaber ekstra omkostninger for havvindudviklere. Disse omkostninger skal overvæltes. Enten til forsyningskæden, som allerede kæmper med inflation og stigende inputomkostninger. Eller til de forbrugere, der allerede står over for højere elpriser og leveomkostninger. Dette bør ændres i fremtidige auktioner, lyder opfordringen fra Wind Europe.

Den tyske auktion bestod af tre områder i Nordsøen på 2 gigawatt og et område i Østersøen på 1 gigawatt. BP vandt i to af områderne i Nordsøen på tilsammen 4 gigawatt, mens Total Energies lød med de øvrige to med en samlet kapacitet på 3 gigawatt.

I alle de områder var mere end én virksomhed klar til at bygge uden statsstøtte, hvilket udløste en yderligere "dynamisk budprocedure". Proceduren krævede, at udviklere deltog i en anden runde af negativt bud uden loft. Kun prisen var afgørende for udfaldet af auktionen.

De store omkostninger for blot at sikre retten til at opføre et projekt risikerer ifølge Wind Europe at spænde ben for bestræbelserne om at styrke energiforsyningen med hjemmedyrket og konkurrencedygtig vedvarende energi.

- EU har brug for så meget ny vindenergikapacitet, som det kan få, så hurtigt som det kan få det. Alle de penge, der betales i negativ budgivning, er penge, som vores virksomheder ikke kan investere i andre vindenergiprojekter. Europæiske regeringer bør derfor ikke følge det tyske eksempel med negativ budgivning, skriver Wind Europe.

Resultatet af den tyske auktion medfører en betaling fra BP og Total Energies på 12,6 mia. euro til den tyske regering.

Det danske energiselskab Ørsted deltog også i den tyske auktion, men som selskabets topchef, Mads Nipper, skriver på Linkedin, så valgte Ørsted "meget bevidst ikke at betale rekordhøje koncessionspriser for nye offshoreprojekter i Tyskland".

Regionsdirektør for Europa hos Ørsted, Rasmus Errboe, kommenterede onsdag aften også resultatet af auktionen over for MarketWire.

- Sammen med vores partner BASF afgav vi bud på nogle af havvindområderne i Tyskland, som vi fortsat ser som et centralt, strategisk marked for os. I de kommende år vil der blive udbudt mere havvindskapacitet end nogensinde før i vores europæiske kernemarkeder, og vi vil fortsætte med at forfølge de rigtige muligheder, mens vi følger vores kriterier for værdiskabelse.

- Vi ser i særlig grad frem til at vurdere fremtidige muligheder i Tyskland sammen med vores partner BASF, lød det fra Rasmus Errboe.

.\\˙ MarketWire