Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Topdanmarks topchef er fortrøstningsfuld trods tilspidsede markedsvilkår

14/7 12:45

Topdanmark ser fortrøstningsfuldt på andet halvår af 2023 efter et kvartal præget af prisstigninger på katastrofeforsikring, flere skader end ventet og en negativ udvikling på investeringsresultatet med en nedjustering af forventningerne til følge.

I fremtiden ser forsikringsselskabet et hårdere marked for genforsikringer, der dog kan blive afbødet af nye spillere, og en højere frekvens af motorrelaterede skader.

- Vi er rimelig fortrøstningsfulde i forhold til andet halvår, velvidende at der er ting, hvor der kommer flere skader, siger Topdanmarks administrerende direktør, Peter Hermann, til MarketWire.

RETTER PROGNOSE

I sit regnskab for andet kvartal retter Topdanmark forventningerne til combined ratio og præmiefremgangen for 2023.

Der er dog ikke tale om en yderligere nedjustering af forventningerne, men snarere en følgevirkning af prognoseændringen fra mandag, påpeger topchefen.

- Når vi sidder med en viden, som man ikke mener, at der er kendskab til i markedet, er vi forpligtet til at komme med en "profit warning", forklarer Peter Hermann om nedjusteringen mandag.

- Vi kunne allerede se mandag, at der var noget - særligt investering - der afveg, og som var første gang under IFRS 17-reglerne, som måske vil præge resultaterne på en anden måde end det, der var forventet i markedet, uddyber direktøren.

Når forventningerne til præmiefremgangen og combined ratio i 2023 først er sænket i forbindelse med det endelige regnskab, skyldes det, at ikke alle tal var på plads 10. juli.

Investeringsområdet er ligeledes påvirket af IFRS 17-reglerne i andet kvartal, hvor Topdanmark tabte 82 mio. kr.

- Ud fra nye regnskabsregler har vi i Topdanmark valgt at lægge løntalsregulering af arbejdsskadehensættelser under investeringer. Lønstigningerne i forlængelse af forårets overenskomstforhandlinger resulterer helt naturligt i højere udgifter til arbejdsskadeområdet, siger Peter Hermann.

SER HÅRDERE GENFORSIKRINGSMARKED

Topdanmark mærkede i andet kvartal også et fortsat hårdere marked for genforsikringer. Forsikringsselskabet har per 1. juli fornyet sin katastrofeforsikring, der viste sig dyrere end først antaget, da priserne på genforsikringer er tiltaget.

Peter Hermann fremhæver dog, at Topdanmark er sluppet med prisstigninger i den lave ende af de 20-50 pct., som stigningerne i markedet har ligget på ifølge topchefen.

- Omkring prisstigninger ser det ud til, at vi faktisk har fået i den lave ende i forhold til det øvrige marked. Så har vi til gengæld også skulle øge vores selvbehold, fortæller han til MarketWire.

Topdanmark har hævet sit selvbehold til 150 mio. kr. fra 100 mio. kr.

- Det vil sige, at vi beholder flere af skaderne i bunden, inden genforsikringen skrider ind.

Prisstigningerne kan blive videreført til kunder med de typer forsikringer, hvor der kræves genforsikring, lyder det.

Topchefen vurderer dog, at der kan komme ny kapacitet i markedet, der med tiden måske kan lette presset.

- Mere kapacitet i markedet kan nogle gange betyde, at priserne kan gå den anden vej, eller selvbeholdet kan gå ned, siger han.

NY NORMAL FOR MOTORSKADER

Topdanmark kunne i andet kvartal notere et lavere antal vejrskader end ventet, mens tørke-, brand-, stor- og motorrelaterede skader var flere end ventet.

For de vejrrelaterede skader har Topdanmark gået proaktivt til værks med forebyggende forslag til sine kunder.

Hvad angår de motorrelaterede skader, er der ingen tvivl om, at Topdanmark ser ind i en ny normal, siger Peter Hermann.

- Der er kommet en ny normal efter covid-19. Det er der ikke nogen tvivl om.

I andet kvartal var der 5 pct. flere motorrelaterede skader og mere end 7 pct. på kaskoforsikring.

Foruden det højere normaliserede niveau var omfanget af motorrelaterede skader givetvis påvirket af et svært sammenligningsgrundlag, da høje benzin- og elpriser i andet kvartal af 2022 kan have lagt en dæmper på bilkørslen.

- For os at se er vi kommet op på en frekvens, hvor noget af det kan være udsving i kvartalet, men vi tror - og har indlagt i prognosen for året - at noget af den højere frekvens er kommet for at blive.

.\\˙ MarketWire