Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

FAKTA: Carlsbergs russiske forretning og salgsproces

17/7 06:38

Carlsbergs salg af selskabets otte russiske bryggerier er meget usikker, efter at Rusland har taget kontrol over bryggerierne, fremgår det af en meddelelse fra Carlsberg søndag.

Aftalen om at sælge bryggerierne blev indgået 23. juni, men afventede fortsat godkendelse fra russiske myndigheder. Her er fakta om forretningen og den turbulente salgsproces:

* Carlsberg har længe arbejdet på at sælge sin russiske forretning, der tæller otte bryggerier og over 8000 ansatte.

* De russiske bryggerier sidder på omkring en fjerdedel af markedet i Rusland, og før krigen bidrog de med omkring 10 pct. af Carlsbergs omsætning.

* 10. marts 2022 meddelte Carlsberg, at selskabet ville trække Carlsberg-mærket ud af Rusland og i samme ombæring blev de finansielle forventninger til året suspenderet. Det skete som følge af Ruslands invasion af Ukraine, der blev indledt 24. februar samme år.

* 28. marts 2022 meddelte Carlsberg, at selskabet vil trække sig helt ud af Rusland og ikke have nogen tilstedeværelse i landet.

* 21. april 2022 genindførte Carlsberg sine finansielle forventninger og nedskriver foreløbigt et milliardbeløb på den russiske forretning.

* Carlsberg har løbende fået kritik for at være for langsomme til at tage den endelige beslutning, men ifølge topchef Cees 't Hart kunne det dårligt gøres hurtigere taget omstændighederne i betragtning.

* Salgsprocessen har været fulgt tæt og løbende har flere rygter nået markedet. Et af de mest omtalte var, da et russisk medie tilbage i marts 2023 mente at vide, at Carlsberg havde indgået en aftale med tyrkiske Anadolu Efes, men det blev siden afvist af begge parter.

* 5. februar 2023 meddelte topchef Cees 't Hart, at han gerne se muligheden for en tilbagekøbsklausul i den endelige salgsaftale, der vil gøre det muligt for Carlsberg at vende tilbage til Rusland, såfremt situationen i og omkring landet ændrer sig markant.

* 7. marts 2023 annoncerede Carlsberg, at topchef Cees 't Hart stopper senest i efteråret.

* 13. marts 2023 lød det på bryggeriets generalforsamling, at feltet af mulige købere er snævret ind til "to små håndfulde".

* På generalforsamlingen fortalte bestyrelsesformand Henrik Poulsen samtidig, at man forventede, at flere af de internationale ølmærker ville indgå i handlen - som minimum for en periode. Ifølge formanden er det nødvendigt for at sikre, at forretningen fortsat er interessant.

* 16. marts 2023 meddelte Carlsberg, er der var fundet en afløser til topchefjobbet i form af Jacop Aarup-Andersen, der hentes fra ISS. Afgående topchef Cees 't Hart sagde i den forbindelse, at han ville gøre frasalget færdigt før sit exit.

* 19. april 2023 rykkede Carlsbergs konkurrent Heineken et skridt nærmere et frasalg af sin russiske forretning, da bryggeriet har fundet en køber.

* 23. juni 2023 annoncerede Carlsberg, at der var underskrevet en aftale med en køber. Det danske bryggeri kunne dog hverken sætte navn på køberen eller oplyse en pris, da den nødvendige godkendelse fra de russiske myndigheder fortsat udestår.

* 17. juli 2023 meddeler Carlsberg, at salget er usikkert, efter at Ruslands præsident Vladimir Putin har underskrevet et dekret, der betyder, at Rusland tager kontrollen over Carlsbergs russiske bryggerier.



.\\˙ MarketWire