Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Nordea efter Danske Bank-køb: Der har været andre interesserede

19/7 11:28

Nordea er ikke den eneste bank, der har været interesseret at overtage Danske Banks norske privatkundeforretning, men i sidste ende løb den nordiske bank med porteføljen.

Det løfter Nordeas finansdirektør Ian Smith sløret for på en telekonference onsdag morgen, efter at aftalen er blevet offentliggjort.

- Der har været anden interesse, men vi er glade for at være i stand til at indgå en aftale, siger han.

Nordea overtager privatkundeforretningen og den tilhørende kapitalforvaltningsforretning i Norge, som Danske Bank officielt satte til salg i begyndelsen af juni.

Meget tyder dog på, at forretningen har været udbudt længe før. Det skyldes ikke mindst den korte tid, det har taget for Danske Bank at lukke en aftale, efter at de officielt luftede salgsønsket.

Ifølge Mikkel Emil Jensen, der senioranalytiker hos Sydbank, indikerer prisen da også, at det er Danske Bank, der i kulissen har henvendt sig potentielle købere.

- Givet at prisen er som den er, så tyder det på, at det er Danske Bank, der har banket på hos potentielle købere. Det stiller dem alt andet lige dårligere forhandlingsmæssigt, siger han til MarketWire.

- Forretningen er heller ikke af stor resultatmæssig kvalitet. Danske Bank overleverer ikke store resultater. Det er en forretning, de har haft svært ved at løfte, og det trækker prisen ned, lyder det videre.

PRIS FASTSÆTTES I 2024

Transaktionen dækker over udlån for cirka 144 mia. kr., indlån for cirka 37 mia. kr. og en samlet risikoeksponering på cirka 36 mia. kr. Alle tal er opgjort ved udgangen af 2022.

Den ventes samtidig at frigøre 5,5 mia. kr. i kapital hos Danske Bank, som vil styrke kapitalgrundlaget og desuden øger potentialet for udlodning, oplyser banken onsdag morgen.

Selve handlen kommer desuden til at koste Danske Bank 0,7 mia. kr. i omkostninger, mens der samtidig kommer en regning i omegnen af 0,8 mia. kr. for at slippe ud af en valutaswap.

Den endelige pris bliver dog først fastsat, når aftalen ventes lukket i fjerde kvartal 2024.

- Størrelsen på transaktionen og dermed også prisen vil blive opgjort ved transaktionens lukning, siger Ian Smith.

Det mest iøjefaldende er dog, at Nordea ikke ventes at skulle betale goodwill. Sammenligner man med, da Jyske Bank overtog Handelsbankens danske forretning, betalte Jyske Bank omkring 3 mia. kr. i goodwill.

- Ingen goodwill betaling er en overraskelse, og jeg havde regnet med, at de ville få noget med. Det tyder på, at der trods alt ikke har været budkrig, siger Mikkel Emil Jensen.

Han hæfter sig samtidig ved, at selv om der ikke langes penge over disken i den forstand, så kræver det kapital for Nordea at drive den forretning, de overtager.

- Men Nordea er velpolstret, lyder det fra analytikeren.

.\\˙ MarketWire