Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Bavarian-direktør om studieflop: Det er en stor skuffelse for os

24/7 11:13

Skuffelsen er tydeligvis stor både på aktiemarkedet og i Bavarian Nordic, efter at det profilerede fase 3-studie med selskabets vaccine mod RS-virus (RSV) er slået fejl, og vaccinekandidaten helt er skrottet.

Skuffelsen kan give Bavarian-aktionærerne mindelser om floppet tilbage i 2017, hvor aktiekursen blev næsten halveret i kølvandet af et studieflop med en lægemiddelkandidat mod prostatakræft.

Denne gang står Bavarian dog ifølge finansdirektør Henrik Juuel et helt andet sted.

- Det er en stor skuffelse for os. Det skal vi ikke lægge skjul på. RSV var en stor mulighed for os, og det her var selvfølgelig et uventet resultat, siger Henrik Juuel til MarketWire.

Analytikere havde spået vaccinen blockbusterpotentiale - det vil sige et muligt topsalg på over 1 mia. dollar, som Bavarian nu må vinke farvel til.

Men til forskel fra 2017 har Bavarian denne gang et solidt fundament at stå på efter opkøb af vacciner fra GSK i 2019 og senest fra Emergent Biosolutions tidligere i år.

- Vi har i dag en solid basisforretning, der tjener gode penge. Vi har i år guidet en omsætning på omkring 6 mia. kr. og en EBITDA på omkring 2,2 mia. kr. Og heri er medregnet omkostninger til RSV-studiet, siger Henrik Juuel.

STUDIEFLOP TIL 1,7 MIA. KR.

Pengene til fase 3-studiet af den skrottede RSV-vaccine rejste Bavarian tilbage i december 2021, hvor det solgte nye aktier for omkring 1,7 mia. kr. Det skete til en pris på 268 kr. per aktie, eller langt over den nuværende aktiekurs.

Senere fulgte også en kapitalrejsning i år på lidt over 1,6 mia. kr. til køb af vacciner mod kolera og tyfus fra Emergent Biosolutions og en vaccinekandidat i fase 3 mod febersygdommen chikungunya. Aktierne blev solgt i februar til 233 kr. per styk.

Til sammenligning er Bavarian-aktien mandag sendt baglæns med over 22 pct. til 147,65 kr. per styk.

- Det er klart at havde vi haft succes med RSV, så ville der have været et kæmpe værdipotentiale. Så det er forventet med en negativ reaktion i dag, og nu er det så vores opgave at demonstrere værdien af vores basisforretning og sørge for, at aktionærerne får deres værdi tilbage igen, siger Henrik Juuel.

I alt har Bavarian ifølge Henrik Juuel brugt 250 mio. dollar på RSV-studiet, svarende til i underkanten af 1,7 mia. kr.

- Vi har naturligvis brugt mange penge på det. Det er risikoen i forhold til udviklingen af medicinalprodukter og vacciner, at de fejler engang i mellem. Når det lykkes, får du et kæmpe afkast, og vi er i en situation, hvor vi har tjent penge andre steder og som sagt har forventninger om et finansielt rekordår, siger Henrik Juuel.

PIPELINEN NÆSTEN TOM

Med RSV-vaccinen ude af billedet har Bavarian kun vaccinen mod febersygdommen chikungunya i fase 3. Her ventes snart data, muligvis allerede i august, oplyser Henrik Juuel.

- Og det vil selvfølgelig også betyde, at vores udgifter til forskning og udvikling vil lande på et andet niveau, så snart vi er ude af de her fase 3-studier, siger Bavarian-direktøren.

Han fortæller, at forskningsafdelingen har boblere på vej, men at der stadig ikke er taget konkret stilling til, om, hvornår eller hvad man i givet skal arbejde videre med.

Hvor store omkostninger forskning og udvikling fremadrettet vil kræve, har Bavarian heller ikke meldt ud.

- Men i øjeblikket har de været stærkt drevet af særligt RSV, hvor det store fase 3-studie alene har kostet de her 250 mio. dollar, og omkostningerne har ligget på et niveau, som måske er omkring fire gange normalen for Bavarian Nordic. Så de vil selvfølgelig komme kraftigt ned igen, siger Henrik Juuel.

Hvor meget de falder, vil også afgøres af studieresultaterne med vaccinen mod chikungunya.

Falder studiet heldigt ud, vil der nemlig komme følgeomkostninger for at vedligeholde en registrering, eller markedsføringstilladelse til vaccinen.

- Men det er selvfølgelig forsknings- og udviklingsomkostninger, som kan understøttes af den omsætning, man får fra et produkt, siger Henrik Juuel.

.\\˙ MarketWire