Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

USA: Måske sidste renteforhøjelse i denne omgang

27/7 06:35

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede onsdag helt som ventet sin toneangivende rente med 25 basispoint til 5,25-5,50 pct., men selv om banken senest i sin kvartalsprognose i juni signalerede, at der vil komme et løft mere inden årets udgang, så kan onsdagens forhøjelse ende som den sidste i denne stramningscyklus.

- Vi forventer ikke flere renteforhøjelser i USA. Det er et temmelig voldsomt pres, der nu er lagt på økonomien gennem de højere renter, og det vejer ekstra tungt nu, hvor inflationen og forventningerne til den er faldet så meget, lyder en umiddelbar kommentar fra Las Olsen, som er cheføkonom i Danske Bank.

- Det betyder, at realrenten nu er den højeste længe set, og det dæmper appetitten på at låne, forbruge og investere. Der er heller ingen klar strømpil i dagens meddelelse, hvor der grundlæggende bare står, at man vil følge udviklingen.

I Danske Bank peger cheføkonomen på, at inflationen er blevet dæmpet kraftigt uden udsigt til, at den vil tage til igen.

- På den baggrund kan man undre sig lidt over, at de så alligevel har sat renten op, hedder det.

- Men bekymringen er nok, at en fortsat stærk økonomi skal få inflationen til at stige igen på lidt længere sigt.

EN TRÆLS OVERRASKELSE?

Hos Totalkredit er chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard en smule mere skeptisk. Der er lang tid til næste møde i september, og perioden kan risikere byde på flere stærke nøgletal.

- Det amerikanske arbejdsmarked er stadig ret robust, og vi har senest set, at den amerikanske fremstillingssektor har det overraskende bedre, end vi gik og troede, skriver Sune Malthe-Thagaard i en kommentar.

- Kommer der nye stærke nøgletal herfra eller skuffer faldet i inflationen i den kommende tid, så kan der vente en træls overraskelse.

I Dansk Industri er man heller ikke parat til at lukke døren for yderliger stramninger i pengepolitikken efter onsdagens renteløft.

- Der kan meget vel komme endnu en mindre rentestigning i løbet af efteråret, lyder det i en kommentar fra Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.

- Amerikanerne er meget tæt på rentetoppen, tilføjer han dog.

Efter meddelelsen onsdag indregner markedet, målt på handelen med rentefutures, fortsat en sandsynlighed på omtrent 50 pct. for yderligere en renteforhøjelse i 2023.

Lige nu indikeres en terminalrente, en rentetop, i 5,45 pct. til november. Federal Reserves chefgruppe har dog selv senest, i sin kvartalsprognose for juni, signaleret, at renten i år vil slutte i 5,625 pct. Altså en tak højere end onsdagens nye renteniveau.

.\\˙ MarketWire