Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsks resultater er hjulpet af omkostningsfokus

4/8 11:38

Omkostningsfokus har hjulpet A.P. Møller - Mærsks bundlinje i en svær periode efter et par år med meget stærke resultater.

Det fortæller Mærsks topchef, Vincent Clerc, på pressemødet efter regnskabet for andet kvartal.

- Nu handler det om omkostningsfokus og få pillet alt det ned, vi kan, så vi kan overleve og give stærke resultater i en tid, der er noget mere udfodrende, end den vi har kendt de sidste par år, udtaler topchefen.

I andet kvartal har transport- og logistikkæmpen leveret et stort dyk i både omsætning og indtjening i forhold til andet kvartal sidste år, hvor efterspørgslen efter varer fortsat var høj.

Faldet i indtjeningen har dog været lidt mindre end ventet, og det er netop koncernens omkostningsfokus, der har været en vigtig årsag til de stærke resultater, påpeger Vincent Clerc.

Yderligere har omsætning og indtjening i containershippingforretningen Ocean også været hjulpet af lange kontrakter, siger Mærsks topchef, der pointerer, at SCFI-rateindekset, der måler raterne ud af Kina, er faldet mere end de gennemsnitlige rater for den danske shippingkoncern.

SCFI-indekset har i hele andet kvartal ligget med et fald på mere end 75 pct. i forhold til samme periode sidste år, mens den gennemsnitlige fragtrate for Mærsks skibe til sammenligning er faldet med 51 pct. til 2446 dollar per fyrrefodscontainer.

LAVERE FART REDUCERER OMKOSTNINGERNE

Omkostningerne i Ocean-forretningen er hjulpet af såkaldt slow steaming, hvor farten på skibene er sat ned for at spare på brændstofudgifterne.

- Vi har sat farten ned med over 1,5 knob over hele netværket, siger Vincent Clerc, der også pointerer, at det ligeledes har hjulpet på CO2-udledningen.

Rederiet har også taget kapacitet fra handelsruter med lav efterspørgsel som eksempelvis ruterne over Stillehavet og sat dem ind på ruter med større efterspørgsel såsom ruter i Latinamerika og Afrika.

- Vi har været i stand til at genforhandle nogle af de skibe, der var dyrest til nogle lidt bedre priser fremadrettet. Det hjælper også til at bringe omkostningerne ned, fremhæver Mærsks topchef.

Der er fortsat inflationspres inden for flere kategorier, forklarer Vincent Clerc, der pointerer, at der stadig mangler at blive gjort mere inden for indkøb, effektivitet, brændstofforbrug og eksekvering.

- Vi har et mål, og det er at komme tilbage til en enhedsomkostning som i 2019 i Ocean-forretningen. Det er et langt sejt træk, for vi er stadig langt fra til trods for de gode tiltag i år, siger topchefen, der vurderer, at det kommet til at tage et par år at nå målet.

En stor bekymring i de næste par år er mængden af nye skibe, der rammer markedet og dermed potentielt kan forværre overkapaciteten.

Det meste af ordrebogen på de nye skibe ligger ifølge topchefen stadig ude i skibsværfterne.

- Den store del af ordrebogen er fortsat noget, vi kommer til at tilpasse os til her i de næste 18 måneder, fortæller Vincent Clerc, der henviser til, at han har set god disciplin i markedet med såkaldte blank sailings, hvor skibe pilles ud af enkelte ruter.

- Om det vil fortsætte? Det kan man håbe på, men det er ikke noget vi ved.

.\\˙ MarketWire