Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomiske vækst i Europa stagnerer, og det kan ramme dansk eksport, vurderer cheføkonomer

16/8 12:04

Eurozonens økonomi står nærmest stille, og det kan have konsekvenser for danske arbejdspladser og eksportvirksomheder.

Det mener Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

- Mere end 50 pct. af den danske eksport går til den europæiske økonomi og beskæftiger op mod en halv million danske arbejdspladser. Hvis opbremsningen tager til, kan det ramme den danske eksport og danske arbejdspladser, siger Jeppe Juul Borre.

Eurostat offentliggjorde en opgørelse for eurozonens økonomiske vækst tidligere onsdag. Her fremgår det, at eurozonens økonomiske vækst er 0,3 pct. i andet kvartal i forhold til kvartalet før. På årsbasis var væksten 0,6 pct.

I Dansk Industri (DI) er man enig. Cheføkonom Allan Sørensen er bekymret for de danske eksportvirksomheder.

- Udviklingen er især bekymrende for danske eksportvirksomheder. To af vores allerstørste eksportmarkeder har problemer med væksten. Andet kvartal bød på stilstand i Tyskland og massiv tilbagegang i Sverige, siger Allan Sørensen.

Ifølge Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank handler dagens tal fra Eurostat også om, hvorvidt man ser glasset halvt fyldt eller halvt tomt.

- På den ene side viser økonomien pæn modstandsdygtighed i lyset af den kraftige modvind fra høj inflation, stigende renter og økonomisk usikkerhed. På den anden side er det bestemt ikke en prangende vækst, og der er udsigt til, at økonomien igen kan komme på skrumpetur henover efteråret, siger cheføkonom Jeppe Juul Borre.

De nyeste tal for erhvervstilliden viser, at eurozonen igen kan forvente et fald i den økonomiske vækst i tredje kvartal. Tilliden faldt senest til 48,9.

- Forventningerne til tredje kvartal er ikke specielt opløftende. Erhvervstilliden blandt de europæiske virksomheder er dykket henover sommeren, og det varsler lav vækst, siger cheføkonom i DI Allan Sørensen.

Danmark er et af de lande, der klarer sig godt i det europæiske vækstregnskab. Den danske økonomi er vokset de sidste tre kvartaler og er 1,2 pct. større end for et år siden.

- Vi giver baghjul til de andre europæiske lande, som vi plejer at sammenligne os med. Tysk og svensk økonomi er skrumpet over det seneste år. Ni EU-lande har haft negativ vækst over det seneste år, siger Allan Sørensen.

.\\˙ MarketWire