Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Rockwool og H+H/Ifo: Rekordlav ordreindgang inden for tysk boligbyggeri

21/8 08:25

Nedgangen i boligbyggeriet i Tyskland forsætter og flere og flere selskaber i sektoren beklager sig over manglende ordrer og finansielle problemer.

Det viser en ny undersøgelse fra det tyske Ifo-institut, der månedligt følger op på udviklingen ved en rundspørge til aktører i byggesektoren.

I juli beklagede 40,3 pct. af selskaberne sig over mangel på ordrer, hvilket er en stigning fra 34,5 pct. i juni. For et år siden var andelen kun 10,8 pct., viser undersøgelsen.

- En storm er under opsejling. Efter mange års ekspansion kvæler højere renter og den drastiske stigning i byggeomkostningerne nu nye forretninger, siger Klaus Wohlrabe, som er analysechef hos Ifo-instituttet.

Siden foråret 2022 har der ifølge instituttet været et påfaldende højt antal ordreaflysninger inden for boligbyggeri. Senest klagede 18,9 pct. af virksomhederne over aflyste projekter, hvilket var marginalt under junis niveau på 19,2 pct.

Men langtidsgennemsnittet ligger til sammenligning på blot 3,1 pct., og for årene frem til og med 2021 var det tal kun 1,5 pct.

- Boligbyggeri er under et voldsomt pres. Ikke kun bliver eksisterende ordrer annulleret hele tiden, men der kommer også færre og færre nye ordrer ind, siger Klaus Wohlrabe.

Mange selskaber holder sig dog fortsat i gang som følge af den ordrebog, de fik opbygget, da tiderne var bedre, men situationen truer allerede flere virksomheder.

I den seneste Ifo-undersøgelse rapporterede 10,5 pct. af boligbyggeriselskaberne, at de havde økonomiske vanskeligheder. Det var dobbelt så mange som året før.

- Med de nye betingelser er mange projekter ikke længere rentable for investorerne, og det bliver stadig sværere at sikre finansieringen til privat byggeri også, siger Klaus Wohlrabe.

I de kommende måneder venter et flertal af de adspurgte virksomheder end yderligere forværring af situationen. Erhvervsforventningerne var ekstraordinært svage med minus 52,1 pct., skriver Ifo.

Udviklingen kan påvirke danske selskaber som H+H og Rockwool. Forleden meldte H+H da også om svækkede afsætningsforhold i sit regnskab for andet kvartal og tegn på prispres i Tyskland.

.\\˙ MarketWire