Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Medicinalbranchen holder vejret: Ti store lægemidler skal have forhandlet pris i USA

28/8 13:47

Medicinalindustrien holder vejret i denne uge, hvor det vil blive meldt ud, hvilke ti storsælgende lægemidler, som den offentlige amerikanske sygesikring Medicare agter at forhandle priser for med virkning fra 2026.

Det er Centers for Medicare og Medicaid Services, CMS, der på baggrund af ny lovgivning skal offentliggøre navnene på de ti lægemidler senest den 1. september. Ifølge Politico går der dog rygter om, at listen kan blive offentliggjort allerede i morgen, tirsdag.

Analytikere venter ifølge Bloomberg, blandt andet at Johnson & Johnson blodfortyndende middel Xarelto og diabetespillen Jardiance fra Eli Lilly og Boehringer Ingelheim bliver udvalgt.

Men reglerne er komplicerede og gør det svært at forudse, præcis hvilke lægemidler sygesikringen har fået øje på.

Derfor kan der ifølge Goldman Sachs også komme overraskelser, der kan give anledning til kursudsving i sektoren, skriver Bloomberg.

For de amerikanske skatteydere kan prisforhandlinger om nogle år føre til omfattende besparelser.

Storbanken Wells Fargo har tidligere vurderet, at Medicare kan spare 36,5 mia. dollar i perioden 2026-2028, skriver Bloomberg.

Ifølge budgetter fremlagt i Kongressen ventes den offentlige sygesikring Medicare via prisforhandlingerne i gennemsnit at halvere omkostningerne til de valgte lægemidler.

ÆLDRE LÆGEMIDLER ER OMFATTET

Hidtil har den offentlige sygekasse ikke forhandlet priser, men ny lovgivning i form af den såkaldte Inflation Reduction Act, der sidste år udstak retningslinjerne for prisforhandlingerne.

Lægemidler, der har været mindst ni år på markedet, er omfattet af reglerne, og kan altså gøres til genstand for prisforhandlinger. Biologiske lægemidler, som blandt andet insulin, skal dog have været på markedet i 13 år.

Ifølge reglerne vil myndighederne næste år den 1. september 2024 offentliggøre resultatet af prisforhandlingerne for de første ti udvalgte lægemidler, hvorefter priserne træder i kraft 1. januar 2026.

Herefter vil Medicare, der primært dækker ældre amerikanere over 65 år, få lov til at forhandle priser på 15 udvalgte lægemidler med effekt både i 2027 og 2028 og 20 lægemidler hvert år fra 2029 og frem.

Samlet estimeres prisforhandlingerne at føre til besparelser på 100 mia. dollar i årene frem til og med 2031. Herefter ventes besparelserne at udgøre 25 mia. dollar om året.

.\\˙ MarketWire