Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Skæbnen er lidt ude af Ørsteds hænder lige nu, vurderer investeringsstrateg

30/8 10:13

Ørsted har leveret en "rigtig øv meddelelse", ifølge Saxo Banks investeringsstrateg Oskar Barner Bernhardtsen, som mener, at energigiganten er blevet ramt af en "giftig cocktail".

- Vi begynder for alvor at se konsekvensen af både stigende råvarepriser og stigende renter i den grønne omstilling, skriver han i en kommenter efter meddelelsen fra Ørsted tirsdag aften om, at udviklingsporteføljen i USA er hårdt ramt af højere priser på udstyr, forsyningsvanskeligheder og de højere renter.

Her og nu medfører det en nedskrivning af værdien på tre af Ørsteds amerikanske projekter på 5 mia. kr., men de samlede nedskrivninger i den amerikanske forretning kan vokse sig endnu større til op til 16 mia. kr.

- På mange måder er det Ørsted forretningsmodel at udvikle offshore-vindprojekter og sælge dem videre til blandt andet pensionskasser. Det var rigtig sjovt da renterne var lave og omkostningerne for at bygge og udvikle projekterne var det samme, påpeger investeringsstrategen.

Men renteudviklingen har nu betydet, at de potentielle købere af vindmølleparkerne har et langt bedre alternativ i sikre obligationer, hvilket betyder at prisen skal være lavere på parkerne for, at de er interesseret.

- På den anden side er det blevet dyrere at udvikle projekterne, så Ørsteds "bid af kagen" er simpelthen blevet mindre. Kort sagt, en rigtig giftig cocktail. Jeg kan personligt ikke se, hvordan de skal vende skuden før enten renten begynder at falde eller vi ser råvarepriserne falde markant.

- Ingen af delene tror vi sker i nærmere fremtid, og skæbnen er lidt ude af deres hænder lige nu desværre, skriver Oskar Barner Bernhardtsen.

Ørsteds aktie er efter en times handel onsdag blevet sendt ned med hele 17,4 pct. til 462,80 kr. Det svarer til et fald i selskabets børsværdi på 40,8 mia. kr. til 194 mia. kr.

- Det er selvfølgelig voldsomt. Men jeg tror, det handler om, at tilliden til forretningsmodellen er væk. Lige nu i hvert fald. Hvis modellen er "i stykker" så tror jeg, mange vælger at se andre steder hen. Derfor den voldsomme reaktion, skriver Oskar Barner Bernhardtsen.

.\\˙ MarketWire