Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonomer: Det amerikanske jobmarked mister fart

1/9 14:54

Temperaturen daler på det amerikanske jobmarked, der ellers i lange perioder har været beskrevet som brandvarmt.

Det står klart efter offentliggørelsen af USA's officielle beskæftigelsesrapport fredag eftermiddag.

Det skubber samtidig til spekulationer om, at dem amerikanske centralbank, Federal Reserve, snart kan være færdig med at stramme renteskruen.

- Dagens jobrapport tegner samlet set et billede af et jobmarked, der mister tydelig fart. Det er godt nyt for den amerikanske centralbank, der formentlig vil vælge af sætte yderligere renteforhøjelser på pause efter dagens svage jobrapport, skriver Tore Stramer, der er cheføkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 187.000 personer i august. Det var dermed væsentligt flere end ventet, da der blandt økonomerne var forudset en stigning på 170.000 personer ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg News.

Måneden inden blev der skabt 157.000 nye job, hvilket er blevet nedrevideret fra tidligere 187.000.

- Det er umiddelbart en månedlig jobvækst, der slår forventningerne. Det er dog en stor streg i regningen, at jobvæksten i både juni og juli samlet set er nedjusteret med 110.000 personer. De seneste tre måneders jobvækst er dermed også svagere, end vi tidligere gik og troede, siger Tore Stramer.

Han hæfter sig samtidig ved, at ledigheden - trods stigningen i jobskabelsen - også stiger, og nu ligger på det højeste niveau siden februar 2022. Ledigheden endte i august på 3,8 pct. mod 3,5 pct. måneden forinden.

- Det lyder umiddelbart underligt, at der er flere arbejdsløse når der bliver skabt jobs, men det hænger sammen med, at der er flere til rådighed for arbejdsmarkedet, lyder forklaringen fra Oskar Barner Bernhardtsen, der er investeringstrateg hos Saxo Bank.

AMERIKANSKE LØNNINGER STIGER

Også de amerikanske lønninger er steget i august, viser de nye tal. Timelønningerne voksede med 4,3 pct. på årsbasis, hvilket også var økonomernes forventning. Væksten var dog en anelse lavere end fremgangen i lønningerne på 4,4 pct. måneden forinden.

- Det varme amerikanske arbejdsmarked er under en meget langsom afkøling. Selv om tempoet går lidt ned, så er der absolut ingen krisestemning på det amerikanske arbejdsmarked, siger Allan Sørensen, der er cheføkonom i Dansk Industri, i en kommentar.

På månedsbasis steg lønningerne 0,2 pct., mens der blandt økonomerne var ventet en stigning på 0,3 pct. fra 0,4 pct. måneden inden.

- Amerikanernes realløn er steget over de seneste måneder. Den øgede realløn giver amerikanerne mere luft i privatøkonomien og holder hånden under privatforbruget. Den høje lønudvikling giver dog bekymringer om et vedvarende pres på inflationen, skriver Allan Sørensen.

.\\˙ MarketWire