Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonom: Novo-succes har ikke sendt Nationalbanken på overarbejde - endnu

4/9 17:23

Novo Nordisks indtjening og kursrekorder tager overskrifter verden over, og den fylder også blandt danske økonomer, når de skal spå om Nationalbankens pengepolitik.

Indtil videre har fremgangen for det danske medicinalselskab dog endnu ikke haft betydning, og Nationalbanken har ikke haft behov for at intervenere i valuamarkedet.

Det er helt som ventet, men det kan ændre sig, lyder det fra Nykredits cheføkonom Palle Sørensen.

- Da vi i Danmark har et fastkursregime, skal Nationalbanken sådan set ”bare” holde den danske krone fast over for euroen. Det gør den ved først at intervenere og sidenhen ændre renten, hvis presset er tilstrækkeligt stort. Men forbliver Novo Nordisks vækstrater rekordhøje, så kan det betyde et endnu større overskud på betalingsbalancen og en større efterspørgsel efter danske kroner, skriver han i en kommentar.

- Og så kan svaret blive en endnu lavere rente forhold i eurozonen. Den danske pengepolitiske rente er allerede 0,40 pct. pct.point lavere end i eurozonen, lyder det videre.

Valutareserven i Nationalbanken steg i august med 3,6 mia. kr. til 606,4 mia. kr., meddeler Nationalbanken mandag eftermiddag. Udviklingen afspejler, at Nationalbanken i perioden netto har købt valuta for 1,8 mia. kr., og at staten netto har optaget lån i udlandet for 1,8 mia. kr.

Nationalbanken har ikke interveneret valutamarkedet i månedens løb.

- Det er ikke nogen stor overraskelse, da kronen har handlet relativt langt fra de historiske interventionsniveauer i mange måneder efterhånden, skriver Palle Sørensen.

RENTEFORSKEL ER NOK

Den Europæiske Centralbank, ECB, afholder sit næste rentemøde i midten af september, og det er fortsat uvist, om centralbankens renteudvalg vil hæve eller fastholde renten. Det er dog blevet afvist, at renten vil blive sænket.

Nationalbanken læner sig normalvis op ad ECB's rentebeslutninger, men der kan være små variationer, som det blandt andet er tilfældet for tiden.

- I Nykredit venter vi dog ikke, at Nationalbanken har behov for at ændre rentespændet til ECB den kommende tid, da presset formentlig er moderat på den korte bane. Med andre ord er den nuværende renteforskel nok til at holde kronen stabil over for euroen, skriver han.

.\\˙ MarketWire