Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Årets største IPO lige om hjørnet - men private kan brænde nalerne

13/9 06:35

Der er store forventninger til Softbanks børsnotering af det britiske datterselskab Arm i denne uge. Aktien er i udbudsperioden allerede blevet overtegnet ti gange, og derfor kan der være lagt op til kursfest, når handelen skydes i gang torsdag.

Mindre investorer, herunder private, har sjældent adgang til at tegne aktier i de allerstørste børsnoteringer, og derfor er de henvist til at købe aktierne i markedet bagefter.

Og det kan koste dyrt.

- Det er spændende med den største børsnotering i år. Indtil videre i al fald. Der er stor hype omkring den, siger seniorstrateg i Danske Bank Lars Skovgaard Andersen.

- Private køber ofte på første handelsdag, fordi det er deres første chance. Det er dog sjældent en god ide, hvis man ser på det over tid. Det er bedre at være med ved tegningen.

De ti største børsnoteringer i USA de seneste fire år er nemlig i snit faldet med 47 pct. i forhold til den højeste kurs på debutdagen. Ingen af dem er faktisk i plus siden, viser en opgørelse foretaget af nyhedsbureauet Reuters.

Navnene på listen tæller blandt andet Airbnb, Snowflake, Doordash og Rivian, som alle har lidt tab siden den første handelsdags top.

Af de ti aktier er det samtidig kun to af dem, Airbnb og Snowflake, der reelt har givet et positivt afkast i forhold til den pris, som blev betalt i forbindelse med børsnoteringen. Alle andre er faldet med 5 til 70 pct.

- Normalt er det ikke super smart at købe på den første handelsdag. Giv aktien tid til at finde sig selv. Historien peger på, at der er god grund til at slappe af. Jeg er også bekymret, når en børsnotering værdisættes i den høje ende, lyder det fra Danske Banks seniorstrateg.

Lars Skovgaard Andersen peger samtidig på, at flere har sammenlignet Arm, der gør sig inden for produkter til design og udvikling af mikrochip, med årets helt store afkasthistorie, Nvidia, som er braget i vejret på grund af sin førende position inden for produktion af chips til kunstig intelligens, AI.

- Men Arm er noget helt andet. Arm er ikke Nvidia. Det er to forskellige historier, og hvis man skal ind i Arm, skal man skal tro på Arm-historien.

I forbindelse med børsnoteringen skal der sælges aktier for 5 mia. dollar til nye investorer, og sker tildelingen i den høje ende af det udbudte interval mellem 47 og 51 dollar, kan koncernen ende med en markedsværdi på næsten 55 mia. dollar.

Sidste år forsøgte Nvidia at købe Arm for 40 mia. dollar, men de britiske konkurrencemyndigheder nedlagde forbud mod planen.

.\\˙ MarketWire