Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Økonom: Rentestigning vil gå ud over svenske boligejere

21/9 10:56

Den svenske centralbank, Riksbanken, har hævet den svenske rente for ottende gang i træk, og det vil ramme de svenske boligejere. Det vurderer Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank.

I Sverige er det meget udbredt at have et variabelt forrentet boliglån, og torsdagens rentestigning betyder dyrere boliglån, påpeger han.

- Otte ud af ti nye boliglån i Sverige er med en variabel rente og en rentebinding på op til tre måneder. Det er derfor, at renteforhøjelserne slår hårdt igennem i privatøkonomien, skriver Kim Blindbæk i en kommentar.

Riksbanken har torsdag hævet renten med 25 basispoint til 4,00 pct. Det er den højeste rente i Sverige i 15 år.

Beslutningen om rentestigningen kommer på baggrund af høje inflationstal i Sverige. I august var inflationen 7,5 pct., og selv om den er faldet fra 9,3 pct. i juli, er tallet stadig for højt i forhold til målet om en inflation på 2,0 pct.

- Sveriges Riksbank er fanget i et stort dilemma. Ved at hæve renten kan den presse inflationen ned til gavn for alle svenskere, men det har store omkostninger for de svenske boligejere, siger cheføkonom i Dansk Industri Allan Sørensen.

Rentestigningen vil også ramme den svenske økonomi, der allerede i andet kvartal var skrumpet 1,4 pct. lavere i forhold til samme periode året før.

- Når svenskerne skal bruge flere penge på at betale renter, er der færre penge at bruge ude i butikkerne. De svenske forbrugere har trukket væksten ned i fire kvartaler i træk. Det skyldes kombinationen af højere renter og en høj inflation, der har ramt svenskernes købekraft hårdt, skriver Kim Blindbæk fra Sydbank.

I 2024 ventes den svenske økonomi at skrumpe 0,1 pct.

.\\˙ MarketWire