Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk ser begrænset betydning af EU's beslutning for konsortier

10/10 15:24

Det får begrænset betydning for A.P. Møller-Mærsk og skibsfarten, at EU tirsdag har lagt op til at droppe en særregel, der har banet vejen for rederiernes alliancer.

Det er konklusionen fra den danske shippingkoncern efter dagens melding.

- Det vil også efter Kommissionens udmelding være muligt for rederier at indgå i sådanne konsortier, så længe de vurderes individuelt, hvilket allerede er tilfældet for mange af industriens alliancer i dag, skriver A.P. Møller-Mærsk i en mail.

Reglerne ved navn CBER er en særlig undtagelse, der hidtil har fritaget containerrederierne fra at være underlagt europæiske konkurrenceregler, og nu står til at udløbe i sin nuværende form. Det sker fra 25. april næste år, da den eksisterende aftale ikke bliver forlænget.

Det betyder dog ikke, at konsortierne bliver forbudt, skriver EU i forbindelse med beslutningen. I forvejen er meget af det samarbejde, som rederierne har i dag, ikke automatisk godkendt under den aftale, der står til at udløbe. Det har dog ikke forhindret dem i at samarbejde.

Aftalen, der i EU går under betegnelsen CBER, blev vedtaget tilbage i 2009 og er siden forlænget ad to omgange. I 2020 blev det imidlertid besluttet at evaluere ordningen, og det er den proces, der nu har ført til, at aftalen ikke forlænges.

I praksis gør aftalen det sværere for rederierne at indgå skibsalliancer, som dækker over et samarbejde rederierne imellem. Her deler de kapacitet ombord på hinandens skibe med det formål at sikre en mere effektiv drift, der både gavner rederiernes indtjening og udledning.

- Vi er enige med EU-Kommissionen i at samarbejde i konsortier giver en række fordele, herunder bedre brug af pladsen på skibe, hvilket i sidste ende kommer kunder og forbrugere til gode, lyder det videre i mailen fra Mærsk.

B-aktien falder 2,1 pct. til 12.950 kr. tirsdag eftermiddag, og dermed har aktien rettet sig en anelse fra den umiddelbare reaktion, hvor aktien kortvarigt lå med et fald på over 4 pct.

.\\˙ MarketWire