Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

NKT-chef: Historisk ordrebog giver stor stødpude til at absorbere eventuelle aflysninger

8/11 13:24

Ørsted og andre store aktører på havmøllemarkedet har den senere tid skrinlagt store projekter på havmøllemarkedet som følge af løbske omkostninger, siden de i sin tid vandt aftalerne om at opføre dem.

Den danske kabelkoncern NKT er endnu ikke blevet ramt af nogle af de aflysninger, men anerkender risikoen for, at det kan ske. En historisk stor ordrebog yder dog en god "airbag", såfremt det skulle ske.

Det siger NKT's administrerende direktør, Claes Westerlind, i et interview med MarketWire efter kabelkoncernens regnskab for tredje kvartal.

- Jeg vil ikke være ignorant og sige, at jeg ikke ser nogen risiko overhovedet. Tidligere tider har vist, at der er risici, men det, jeg kan sige, er, at vi har en historisk stor ordrebog, så vi har en stor stødpude om du vil, der kan bruges i det tilfælde, at der måtte komme en aflysning, siger Claes Westerlind.

Ved udgangen af tredje kvartal havde NKT's beholdning af højspændingsordrer nået et rekordhøjt niveau på 11 mia. euro eller på 9,6 mia. euro opgjort i standardmetalpriser.

- Enkelte projektaflysninger vil ud fra et procentperspektiv være meget lavt sammenlignet med den samlede ordrebog, og hvis vi ser på offshore vindprojekter i en tidlig udviklingsfase, så er det en meget lille del af den samlede ordrebog.

- Uroen på havvindmarkedet har primært kredset om USA og Storbritannien. I USA har vi ikke nogen eksponering til offshore vind i øjeblikket. Det har vi i Storbritannien, men det er kun i et meget begrænset omfang, hvis du ser på NKT's samlede ordrebog, siger Claes Westerlind.

NKT oplyser ikke detaljeret om, hvordan selskabet måtte blive kompenseret i tilfælde af kontraktaflysninger.

- Men generelt vil den omkostning, som er brugt til et projekt, blive betalt af kunden, og så vil der også være et element af kompensation, der knytter sig til den ubrugte reservation af kapacitet på fabrikken eller fartøjet.

- Men først og fremmest vil en kunde, før denne aflyser, prøve at finde et afløsningsprojekt, og kun, hvis de ikke er i stand til det, vil det de gå videre med en fast kontraktaflysning, siger Claes Westerlind.

Mens aflysninger kan få betydning for havmøllemarkedet på kort sigt, så venter han begrænset påvirkning på markedet på mellem til lang sigt.

- Vi er faste i troen på, at den grønne omstilling kommer til at fortsætte, og at det mere bliver et spørgsmål om hastigheden, og hvorvidt individuelle projekter bliver forsinket, siger Claes Westerlind.

.\\˙ MarketWire