Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Mærsk indstiller al containertransport på Det Røde Hav efter angreb - aktier stiger

15/12 16:59

Mærsk stopper midlertidigt al containertransport på Det Røde Hav, og det sender aktien yderligere op fredag eftermiddag.

Beslutningen kommer i kølvandet af flere angreb fra Houthi-bevægelsen på skibe i farvandet, heriblandt et af logistikgigantens egne, der dog ramte forbi.

Det skriver Bloomberg News.

- Efter gårsdagens nærtræffer mod Maersk Gibraltar og endnu et angreb i dag har vi instrueret alle Mærsk-skibe i området, der har kurs mod Bab al-Mandab-strædet, til at indstille sejladsen for nu, skriver Mærsk i en meddelelse ifølge Bloomberg News.

Beslutningen er midlertidig, og sejladserne sættes på pause, indtil der er mere vished om sikkerhedssituationen.

Det betyder i praksis, at skibene ikke vil benytte sig af Suez-kanalen, når der skal fragtes varer mellem Asien og Europa, og dermed skal de sejle rundt om Afrika, der er en længere rute.

- Så sejler de uden om Suez-kanalen og uden om Afrika, og det vil give en effekt, siger Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank, med henvisning til aktiekursen.

- Det kan være hen ad det, vi så, dengang Suez-kanalen blev blokeret, fordi det vil omdirigere trafikken. Det giver længere transittider og trækker kapacitet ud af markedet, og det kan give anledning til højere rater, siger han videre.

Han understreger dog samtidig, at det indtil videre er usikkert, hvor meget trafik der omfattes. Der er indtil videre heller ikke kommet meldinger fra andre rederier om, at de vil følge trop.

AKTIER SENDES OP

Det sender aktien yderligere op fredag eftermiddag, hvor aktien dog allerede inden nyheden lå i toppen af C25-indekset med en solid stigning. B-aktien stiger 8,2 pct. til 11.855 kr. mod et plus på omkring 6 pct. forud for, at beslutningen nåede markedet.

Ifølge Mikkel Emil Jensen skal beslutningen ses i lyset af den aktuelle sikkerhedssituation samt situationen på verdenshavene, hvor der lige nu er rigeligt med skibe og kapacitet.

- Der skal ikke mange angreb og sikkerhedshændelser til, før man ser det som farligt for medarbejderne, og der er kapacitet nok i markedet til, at man kan sejle udenom, så jeg er ret overbevist om, at man ikke vil gamble for meget, siger senioranalytikeren.

- Hvis det bliver en Suez-kanal 2,0, så kan det give nye dønninger i forsyningskæden med fragtratestigninger, og det er som udgangspunkt positivt for aktiekursen, men det kan være negativt for pålideligheden, uddyber han med henvisning til rederiernes evne til at ankomme med skibene til tiden.

SKER MIDT I GOD PERIODE

Mikkel Emil Jensen understreger dog i samme ombæring, at Mærsk-aktien i forvejen har været inde i en god stime, hvor udsigten til en blød landing for økonomien særligt har været positiv.

- I de seneste dage og særligt i går har der været fest på aktiemarkedet, som var til stor gavn for transportsektoren. Inden da har vi også set nogle positive analyser på Mærsk, og fredag har vi ses fragtratestigninger på 5 pct, siger han.

Det er godt timingsmæssigt forud for kontraktforhandlingerne, tilføjer han.

.\\˙ MarketWire