Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Årets aktier: Pandora er trukket fra alt og alle mens Ørsted dumper i rædselsår

27/12 15:38

Pandora er trukket fra alt og alle i toppen af C25-indekset i 2023, hvor smykkeselskabet næsten har fordoblet børsværdien. Det sker efter et år med tre opjusteringer, en opdatering af strategien Phoenix, og et indtog på markedet for diamanter.

Samlet er aktien steget 90,7 pct. til 931 kr. med tre knap handelsdage tilbage af året.

Til sammenligning er det samlede C25-indeks steget 6,6 pct. til 1812,03 i et år, hvor det danske eliteindeks ellers har været hårdt presset. Det er særligt de høje renter og udsigten til flere stigninger, der året igennem har punkteret optimismen og ligget som et åg over flere af de danske aktier - ikke mindst dem, der er kendetegnet ved en høj gæld. Det pres er dog langsomt lettet på tærsklen til 2024.

Tættest på Pandora kom Zealand Pharma, der dog kun har været en del af eliteindekset i to uger efter skiftedagen midt i december. Her røg Netcompany og FLSmidth ud, mens Zealand sammen med NKT rykkede ind.

Anderledes skidt stod det til i bunden, hvor Ørsted er sendt i dørken efter et decideret rædselsår for selskabet, der særligt tog fart i anden halvdel. Energikæmpen har set sin aktie dykke 40,8 pct. til 374 kr. over året.

Det skyldes en ubehagelig cocktail af høje renter, forsinkelser og fordyrelser i forsyningskæderne samt sværere end ventede forhandlinger med de amerikanske myndigheder, der har kostet en gigantisk nedskrivning på 28,4 mia. kr. og risiko for yderligere nedskrivninger.

De amerikanske projekter Ocean Wind 1 og 2 er blevet skrinlagt, mens fremtidsudsigterne for projekterne Sunrise Wind og Skipjack er usikre. Dog lunede en beslutning om at gå videre med Hornsea 3, der er verdens største havvindmøllepark, mod slutningen af året.

Uden for C25-indekset blev Parken Sport & Entertainment højdespringer med et plus på 94,4 pct. til 141,50 kr. i et år, hvor selskabets fodboldklub FCK sensationelt spillede sig videre i Champions League.

I bunden blev SAS den absolutte taber, hvor aktien har smidt 94,1 pct. til 0,02 kr. efter en plan om at afnotere selskabet, der er en del af en større redningsplan.

.\\˙ MarketWire