Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Høj rente luner bankernes indtjening - også i 2024

28/12 10:20

Bankerne har nydt godt af de høje renter. Og selv om centralbankerne står mere eller mindre i kø for at sætte renten ned i løbet af 2024, er der stadig lidt medvind til bankene på rentekontoen i de kommende år.

- Det første er, at renterne er steget igennem 2023, og bankerne har derfor ikke haft fuld effekt af det aktuelle renteniveau i hele 2023.

- Endvidere kan bankerne anvende afdækningsmetoder som sænker rentefølsomheden - det vil sige, at man giver afkald på nye gevinster ved eventuelle rentestigninger, men til gengæld stabiliseres renteindtægterne ved rentefald, siger Mikkel Emil Jensen, der er senioranalytiker i Sydbank.

BREDERE PROGNOSER

2023 har været et år kendetegnet af bankernes opjusteringer. Men når bankerne kommer med forventninger til 2024 som oftest i forbindelse med regnskaberne for fjerde kvartal, venter Mikkel Emil Jensen, at det bliver prognoser præget af konservatisme:

- Vi kommer nok til at se nogle prognoser med et lidt bredere spænd, og de bliver nok også lavere, end det jeg forventer. Men der er stor usikkerhed - og bankernes vil nok være lidt mere forsigtige frem for optimistiske, siger Sydbank-analytikeren.

LAVERE RENTER PÅ VEJ

Rentenedsættelserne er dog ikke lige om hjørnet. Flere centralbankchefer forsøger at holde et mere præcist tidspunkt ud i strakt arm.

Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, sagde i forbindelse med Federal Reserves sidste rentemøde i år, at renten er "nær eller ved" sin top, og oveni blev tre rentenedsættelser i løbet af 2024 indikeret.

Den Europæiske Centralbank, ECB, er slet ikke nået så langt i sine overvejelser, oplyste chefen for ECB, Christine Lagarde, dagen efter udsagnene fra Powell. Faktisk har man slet ikke diskuteret det, sagde hun efter december-rentemødet.

- Hos bankerne har de kraftige rentestigninger løftet indtægterne markant den seneste tid, og det er klart, at rentefald vil have den modsatte effekt, alt andet lige, siger Mikkel Emil Jensen.

- Ligeledes kan faldende lånelyst hos private og virksomheder, samt omplacering af indlån give anledning til yderligere modvind på nettorenteindtægterne i 2024 i forhold til 2023, siger han.

Og med afsæt i de aktuelle prognoser for renteudviklingen bør bankernes nettorenteindtægter også være stærke i 2024, trods udsigterne til rentefald. Der er med andre ord ikke udsigt til markant nedgang i nettorenteindtægterne for bankerne i 2024 i forhold til i år.

ÅRETS JOKER I 2024

Størrelsen af nedskrivningerne kan blive jokeren i 2024. Posten har ligget historisk lav i en del år nu, da der ikke er blevet tabt det store på kunderne. Men de nuværende høje renter og en økonomisk opbremsning kan betyde, at flere af bankernes kunder ikke kan betale deres gæld, hvilket vil betyde større tab for bankerne.

- Det er naturligvis svært at forudsige præcist hvordan økonomien udvikler sig, men sandsynligheden for en "blød landing" er steget den seneste tid. Bankerne er heldigvis velforberedte, da kreditkvaliteten er stærk, og mange banker holder stadig fast i ubrugte tabsreserver som blev lagt til side under covid-19, siger Mikkel Emil Jensen og fortsætter:

- Samlet set forventer jeg, at bankernes resultat i 2024 vil være på niveau med 2023 - men med nedskrivningerne som den helt store joker.

Tabel over bankernes ventede overskud i år og næste år:

Pengeinstitut
Overskud efter skat i mio. kr. 2023 (e)
Overskud efter skat i mio. kr. 2024 (e)
Danske Bank
20.519
20.701
Jyske Bank
5082
4966
Sydbank
3156
2813

(e): Estimater indsamlet af bankerne selv.

.\\˙ MarketWire