Click
Chat
 
Du kan vedhæfte PDF, JPG, PNG, DOC(X), XLS(X) og TXT-filer. Klik på ikonet, vælg fil og vent til upload er færdig før du indsender eller uploader endnu en fil.
60
Vedhæft Send
DANMARKS STØRSTE INVESTORSITE MED DEBAT, CHAT OG NYHEDER

Sydbank om kæmpe ratestigning på containerfragt: Spørgsmålet er hvor lang tid det varer

29/12 10:37

Det er endnu for tidligt at drage konklusioner om udsigterne på containermarkedet og konsekvenserne af den seneste usikkerhed om ruterne via Det Røde Hav.

Spotpriserne på containerfragt fra Shanghai er godt nok braget i vejret i den seneste uge, men det er stadig ikke til at sige, om udviklingen vender igen, og raterne vender lige så hurtigt tilbage til udgangspunktet.

Sådan lyder vurderingen fra Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank, på baggrund af de seneste ratetal.

De viser, at rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI), der måler spotpriserne på containerfragt fra Shanghai til en række destinationer verden over, er steget 40,2 pct. i den seneste uge til 1759,57.

- Situationen i Det Røde Hav har skabt turbulens og er naturligvis den primære årsag til den markante ratestigning på 40 pct.

- Men spørgsmålet er, hvad der kommer til at ske herfra, og hvordan situationen udvikler sig. Det er stadig ikke til at sige, mener Mikkel Emil Jensen.

FORSKELLIGE STRATEGIER

Han peger på, at rederierne i øjeblikket fortolker risikoen ved at sejle igennem Det Røde Hav forskelligt.

Efter flere angreb på skibe i Det Røde Hav besluttede Mærsk i sidste uge at omdirigere rederiets skibe, så de skulle sejle uden om Afrika og Suez-kanalen.

Men allerede i denne uge kom det frem, at rederiet igen planlægger at sende nogle af rederiets containerskibe gennem Suez-kanalen, når de sejler på ruterne mellem Asien og Europa.

Andre rederier sender dog ifølge Mikkel Emil Jensen stadig skibe den lange vej omkring Afrika.

Og sikkerhedssituationen i Det Røde Hav, hvor skibe er blevet angrebet af Houthi-bevægelsen, der er en militant oprørsgruppe fra Yemen, er stadig usikker. Så sent som torsdag skød et amerikansk krigsskib en drone og et ballistisk missil designet til at ramme et skib ned i den sydlige del af Det Røde Hav.

Det var houthiernes 22. forsøg på at angribe den internationale skibsfart siden 19. oktober, skriver USA's militære centralkommando, Centcom, på det sociale medie X ifølge Ritzau.

- Så spørgsmålet er jo, hvor lang tid det her kommer til at vare. Jo længere tid det varer, desto større vil markedskomplikationerne være, og desto mere vil fragtraterne formentlig også stige. Men er situationen ved at toppe, og kølner tingene ned i området, så kan vi herfra forvente, at raterne falder tilbage.

- Så det må tiden vise, siger Mikkel Emil Jensen.

Rateindekset Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) er nu steget de seneste fem uger på stribe med sammenlagt 77 pct. til 1759,57.

Set i forhold til samme uge sidste år er spotrateindekset steget 58,9 pct.

Der er dog fortsat langt fra toppen, som indekset nåede i den første uge af 2022 i 5109,60, hvor flaskehalse oven på coronapandemien havde mangedoblet raterne.

Og man skal bare tilbage til slutningen af september for at finde de laveste containerrater siden maj 2020.

RIVAL INDFØRER EKSTRA GEBYR

Torsdag annoncerede det franske containerrederi CMA CGM, at det indfører gebyrer på fragter, der skal sejles til og fra havne i Det Røde Hav.

Gebyrerne gælder for laster, der skal til og fra havnene Jeddah, Neom, Djibouti, Aden, Hodeidah, Sudan, Massawa, Berbera, Aqaba og Sokhna, der alle er placeret omkring Det Røde Hav. Gebyret lyder på 1575 dollar per teu (tyvefod) og 2700 dollar per feu (fyrrefod). En frysecontainer eller særligt udstyr koster 3000 dollar i gebyr.

.\\˙ MarketWire